brieven

Bio-hypocrisie

Wilde dieren in het circus worden door staatssecretaris Sharon Dijksma verboden omdat onder meer het vele reizen, de beperkte beschikbare ruimte en het soms aan de ketting leggen het welzijn van deze dieren aantast (Trouw, 15 december).

In de bio-industrie gaat het al vele jaren met tientallen miljoenen beesten niet anders, maar dit aanpakken ligt 'politiek gevoelig' zoals blijkt uit het artikel 'Mag het een onsje minder zijn?' (de Verdieping, 15 december) Typisch een voorbeeld van politieke hypocrisie!

Jaap Cornelissen Ermelo

Goed nieuws graag!

Geen wonder dat de briefschrijfster van 'Geen geld' (Trouw, 13 december) het goede nieuws over het hoofd zag dat er toch geld gevonden is voor voedselhulp aan Syrische vluchtelingen. Na de alarmerende berichten met grote koppen zou dit verheugende nieuws wel wat meer aandacht hebben verdiend dan een klein hoekje op pagina 14 (Trouw, 10 december).

Dit illustreert precies hoe het werkt in de media. Alle ellende wordt breed uitgemeten, maar goed nieuws lijkt niet interessant. Zoals een andere lezer terecht opmerkte : 'Nieuws is alles wat niet goed gaat' (11 december).

Sinds begin december probeer ik goed nieuws te verzamelen. Nou, dat valt niet mee! Er is grondig speurwerk voor nodig om de weinige positieve berichten niet over het hoofd te zien. Zo kreeg de Nobelprijsuitreiking aan Malala op 13 december een klein hoekje onderaan pagina 13. Korte tekst, klein fotootje. Maar voor haar bebloede kleding na de aanslag was in Letter & Geest van die dag een hele pagina beschikbaar.

We leven in een idiote wereld en dat zullen we weten ook! Beste redactie, mag het wat evenwichtiger?

Marijke Visser Amersfoort

Gedankt

In de Tien Geboden (de Verdieping, 13 december) vertelt Robbert Ammerlaan dat hij meerdere malen hartgrondig heeft gevloekt toen zijn eerste zoontje overleed. Ik vraag me af of hij God ook vanuit het diepst van zijn hart heeft gedankt toen hij daarna twee kerngezonde zoons kreeg.

Joost Manni Hardenberg

Nutteloze maten

Dat de kennis van tweedelige en driedelige maatsoorten in Nederland wordt ondergebracht in de rubriek 'nutteloze kennis' (Trouw, 15 december is veelzeggend. Geen orkest zou meer kunnen spelen, geen koor zou meer kunnen zingen, niemand zou maar een vorm van muziek kunnen maken als men niet wist dat je (meestal) accenten hebt om de twee of drie tellen. Bij een dansles zou je niet meer uit de voeten kunnen.

Gelukkig behoort deze 'nutteloze kennis' tot de basiskennis die in elk vakwerkplan muziek voor basis- en middelbaar onderwijs staat. De gedachte van de staatssecretaris om 50 miljoen te stoppen in een pot om kinderen van basisscholen deze 'nutteloze kennis' nog beter bij te brengen is dus hard nodig.

Mar van der Veer Zierikzee

Simonis

'Wir haben es nicht gewusst.' Deze woorden, uitgesproken door kardinaal Simonis in 2010, staan haaks op de brief van de man die in 2000 aan Simonis schreef dat hij door de hulpbisschop Jan Niënhaus seksueel was misbruikt (Trouw, 13 december).

Simonis heeft deze brief onder zijn pet gehouden. Hij was in 2010 al volledig op de hoogte van seksueel misbruik door de hulpbisschop en heeft dus gelogen toen hij zei dat hij van niets wist. Hoe durf je dan toch te beweren dat je 'bij gebrek aan bewijs' Niënhaus de hand boven het hoofd hebt gehouden en later in je biografie te zeggen dat het nieuws schokkend en pijnlijk was. Voor de zoveelste keer werd het toen opgenomen voor de dader, niet voor het slachtoffer.

Jan van Drie Oss

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden