brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Lijdenstijd
Elma Drayer beschrijft hoe ze de lijdenstijd in haar streng gereformeerde jeugd beleefde (Opinie, 20 maart). Dat heeft haar niet toleranter gemaakt. Dat er verschillende manieren zijn om deze tijd in te vullen, kan zij alleen maar op ironische toon beschrijven. Anders is het als ze over de organisatie Sabeel schrijft. Drayer vergeet daarbij waarschijnlijk dat het om belijdende christenen gaat, met wie kerken in Nederland een band hebben. De Palestijnse christenen zijn geenszins terroristen. Van mevrouw Drayer zou je meer researchwerk verwachten dan alleen het lezen van een artikel in het Reformatorisch Dagblad waarin de PKN wordt opgeroepen de banden met de vrienden van Sabeel te verbreken. Ook de suggestie dat Sabeel te groeperen valt onder diegenen die het 'concept van Israël als Bron van alle Kwaad huldigen' is nergens op gebaseerd.

Jacqueline Smits Rotterdam

Bangmakerij
De uitspraak van Wilders is door anti's bewust in een andere context geplaatst. Soortgelijke uitspraken doet de PVV al jaren. Veel verwerpelijker vind ik de bangmakerij en het bewust verkeerd informeren van leerlingen door 'linkse' leerkrachten. En desnoods wil Marcouch (PvdA) zelf langskomen voor de klas (Trouw, 25 maart). Het moet toch niet gekker worden! Eerst verloor de PvdA een deel van de achterban aan de PVV omdat de onvrede van de achterban niet werd opgepikt, en nu verliest het ook het andere deel aan islamitische partijen en SP. En vervolgens zoekt de PvdA zijn potentieel op scholen.

Angelo de Groot Leiden

Wantrouwen in politiek
Het lijkt mooi, die brede verontwaardiging over Wilders, maar het helpt niet. Het verandert niets aan het wantrouwen in de politiek, de angst voor medelanders en andere redenen waarom mensen PVV stemmen. Integendeel, de kern wordt alleen maar harder. Wat wel helpt zijn goede plannen, goede alternatieven voor wat Wilders roept. Maak zichtbaar dat integratie en participatie werken. Dan krijgen de mensen weer vertrouwen in de politiek en in elkaar.

Johan Jonker Houten

Hasselblad is Zweeds
In de rubriek 'Naast het nieuws' (Verdieping, 25 maart) heet het dat de voor veel geld geveilde camera van het Duitse merk Hasselblad is. Hoewel de Zeiss-lenzen wel van Duitse makelij waren, was Hasselblad een Zweedse camera. In 1940 schoot het Zweedse leger een Duits verkenningstoestel neer. Het leger vroeg daarna aan Victor Hasselblad in Gothenburg om een fototoestel te maken dat minstens even goed was als de in het toestel aangetroffen camera. Waarschijnlijk was dat een Leica die door de Luftwaffe werd gebruikt als spionagecamera.

In 1941 kwam de camera op de markt. Veel beroepsfotografen hebben er mee gewerkt. Er werd wel van gezegd dat het de duurste hamer ter wereld was, want hij was zo degelijk dat je er een spijker mee in het hout kon slaan. Het filmformaat was, afhankelijk van de gebruikte cassette, 6x6 centimeter of

4,5x6 centimeter. Hasselblad heeft ook nog heel kort een kleinbeeldcamera gemaakt, maar dat was geen succes. Tegenwoordig wordt de (digitale) camera door Fuji in Japan gemaakt.

Teun Rijsdijk Ridderkerk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden