brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Klimaatramp
Ik denk niet dat politici, industriëlen en beleidsmakers werkelijk zijn geschrokken van de voorpagina van Trouw ('Klimaatrampen onafwendbaar', 31 maart). Een kwart procent meer of minder economische groei brengt de gemoederen nog altijd sneller in beweging. Kort geleden stond in deze krant een aantal foto's van een schemerend en in een deken van gore lucht gedrenkt Peking. Wat heb je aan 8 procent economische groei per jaar als je alleen maar naar buiten kunt met een gasmasker of een zuurstoffles? Arme aarde.

Per Schuitemaker Hoorn

Verkeerde prikkels
Volgens het VN-klimaatrapport lijden steeds meer mensen onder de gevolgen van klimaatverandering. Nu nog ver weg, maar binnen afzienbare tijd ook hier. De VN wijst op de alarmerende, onomkeerbare gevolgen van de opwarming van de aarde. We kunnen er niet omheen: de oplossing ligt in het beprijzen van de uitstoot van broeikasgassen, zodat voor vervuilende producten voortaan de echte prijs betaald moet worden. Pas dan kan er werkelijk opgetreden worden tegen klimaatverandering. Zolang uitstoten van broeikasgassen (vrijwel) gratis blijft, blijven de vervuilendste energiebronnen en vervuilendste vervoersmethoden het goedkoopst en het succesvolst en zal dit niet veranderen. Verkeerde prijzen zorgen nu voor de verkeerde prikkels en verhinderen dat klimaatdoelstellingen gehaald kunnen worden. De oplossing ligt in de economie. Dankzij echte prijzen en de kracht van het marktsysteem komt effectief klimaatbeleid wél binnen handbereik.

Eric Broekhuizen Utrecht

Zorg op maat
Mohammed Benzakour beklaagt zich over de toestand van zijn Marokkaanse moeder in een Nederlands verpleeghuis (Verdieping, 28 maart). Het kan ook anders. In de kleurrijke wijk IJsselmonde in Rotterdam staat een ¿ vorig jaar geopend ¿ 'multi-culti' verzorgingshuis. Hier wonen dementerende mensen in kleine groepjes van hun eigen nationaliteit bij elkaar. Op de afdeling wordt voedsel bereid uit het land van herkomst, er is een televisie in de woonkamer met eigen zenders en er is altijd iemand van de verzorging die de taal spreekt en als tolk kan fungeren. Het is een bijzondere werkplek; voor mij, als muziektherapeut met al mijn westerse muziekkennis, gaat er een hele nieuwe klankwereld open. Ik probeer op allerlei manieren muzikaal in contact te komen. Tegelijkertijd hoop ik dat ik deze mensen wat levensvreugde kan geven. Aan hun gezicht te zien lukt dit wel, door de tolk kunnen we elkaar op meerdere manieren verstaan. Als deze mensen nog een bodem voelen, dan is hij op deze plek in ieder geval zo vertrouwd mogelijk.

Lara Groen Rotterdam

Premier opgestapt
Gek, maar na de gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk is premier Ayrault wel opgestapt, omdat zijn partij een enorm verlies heeft geleden (Trouw, 1 april). Het zou ook beter zijn als ons kabinet zou aftreden gelet op de enorme verliezen van beide coalitiepartijen, VVD en PvdA. We kunnen met nieuwe verkiezingen zien hoe dan de kaarten liggen. Een andere ploeg zou wellicht voor een betere verdeling van de lasten kunnen zorgen.

Ch. de Koning Hendrik-Ido-Ambacht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden