Brieven

Postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Staatssecretaris van cultuur Zijlstra suggereerde in zijn argumentatie om de ontwikkeling van een Nationaal Historisch Museum stop te zetten, dat een gebouw met een collectie eigenlijk niet meer van deze tijd is. Presentatie van informatie en materialen is ook mogelijk via een reizende expositie en sociale media. Dat belooft wat voor de komende jaren. We sluiten de musea want elk kunstwerk is ook via internet te presenteren. Na het maken van een digitale opname kan het origineel vernietigd worden. Dat bespaart kosten van opslag, beheer en verzekering. Waarom het Rijksmuseum nog in stand houden?

Ad van der Waals Leiden

In het interview met Jeroen Zijlstra (Trouw, 29 oktober) geeft de singer-songwriter aan dat zijn muzikale roots in Oosterland liggen, waar hij in de vieringen in de Michaëlskerk zijn eerste tekstexperimenten deed. Uit het artikel zou de conclusie kunnen worden getrokken dat het oecumenisch centrum in Oosterland niet meer bestaat. Zo stelt Zijlstra: „Er kunnen geweldige dingen gebeuren, net als destijds in Oosterland.” Destijds? Niets is minder waar! Iedere eerste zondag van de maand wordt in Oosterland een drukbezochte viering gehouden waar levensvragen tegen het licht worden gehouden van bijbelse verhalen. Lage drempels, gewone taal, muziek en theater maken de Michaëlskerk een unieke plek.

Yneke de Koe en Alle Schilstra Tjerkwerd

Een prachtig verhaal, ’Karel en het verdriet van Feijenoord’ (Trouw, 30 oktober). Vooral de beschrijvingen van de ’echte’ supporters vind ik mooi, eigen, levensecht en met humor omgeven. Bijvoorbeeld die van Jan (81) uit Rijswijk die zichzelf bij winst van Feijenoord, thuis trakteerde op een borreltje. „Maar de zeges zijn zo spaarzaam, dat hij tegenwoordig ook bij verlies een glaasje neemt. Anders, redeneert hij, komt die fles nooit leeg.” Woonachtig in Overijssel, hoop ik van harte dat het rood-wit bij Feijenoord weer gaat schitteren.

Aart Prijs Raalte

Hoe jonger de scooterbestuurder, hoe agressiever vaak de rijstijl. Ik denk dan ook dat er veel gewonnen is als men pas met 21 mag scooteren. Jongeren dienen gewoon te fietsen. Dat is gezond. En als de afstand te groot is, dan maar met bus of trein. Alleen jongeren onder 21 met een medische indicatie zouden mogen scooteren.

J. van Rhoode Amsterdam

Met verbazing vernam ik dat de PvdA de scooteroverlast harder wil aanpakken. Hun argument, dat er veel overlast is door scooters en brommers, slaat nergens op. Natuurlijk zijn er in verhouding meer overtredingen met scooters dan met auto’s, maar om dan alle scooterrijders hard aan te pakken bij een overtreding? Ook wil de PvdA scooters weren uit de binnenstad, omdat dit zou voorkomen dat overvallers er na een beroving snel vandoor gaan. Een hilarische misvatting. Denkt mevrouw Dijksma nou echt dat een overvaller nu ineens denkt: Wat vervelend, ik neem de bus voortaan wel na een overval! Wat mij betreft is de grens bereikt met het pesten van scooter- en brommerrijders.

Hubert Koetsveld (17 jaar) Hengelo

In Arnhem of andere plaatsen staan ongetwijfeld gebouwen leeg op makkelijk te bereiken terreinen waar ook nog voldoende parkeerruimte is. Ongetwijfeld is zo’n leeg pand – eventueel na verbouwing – heel geschikt om een Historisch Museum te herbergen. Het voordeel blijft dat er hoge nieuwbouwkosten worden bespaard.

W. van Weijen Veenendaal

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden