brieven

Vasthoudende Tinkebell

Bravo Tinkebell. Ik volg je verslagen voor een rechtvaardiger beleid omtrent de familie Amiri met belangstelling. Je column van 22 december deden mij de haren te berge rijzen. Heeft Omroep Brabant werkelijk moedwillig een telefoongesprek met jou verknipt en op zo'n manier een valse montage de wereld ingestuurd? Dat lijkt mij strafbaar. Zet door Tinkebell, hier worden misselijke spelletjes gespeeld. De onderste steen moet nu boven komen. Ik heb veel vertrouwen in jouw vasthoudendheid.

Charlotte Luijerink Meppel

undefined

Wat is het belangrijkst?

'Zere benen te snel gedotterd', luidt de kop op de voorpagina van Trouw van maandag 21 december. Is dat het belangrijkste nieuws in de wereld? Dat Denemarken bezit wil afnemen van vluchtelingen, een bericht op pagina 3, is toch van groter belang? Foei Trouw!

J.W. Nieuwenhuis Groningen

undefined

Een scheut rum

Historicus en columnist Zihni Özdil begint elke dag met een scheut Cubaanse rum (Trouw, 19 december). Dit kan hij voortaan beter laten. Want stellen, zoals Özdil doet, dat de Nederlandse identiteit niet bestaat, is nog enigszins verdedigbaar. Maar om vervolgens de kenmerken van die niet bestaande Nederlandse identiteit belachelijk te maken en af te sluiten met de wens om altijd, wat hij ook doet, als Nederlander te worden gezien, is zo absurd en paradox-aal dat het bijna gênant is.

Rob Dijkstra Nijmegen

undefined

Helemaal gehad met VVD

Kamerlid Fred Teeven verklaarde in het radioprogramma 'Dit is de Dag' dat hij morgen eenzelfde deal zou sluiten. En minister Melanie Schultz wil het bouwverbod in de kuststrook opheffen. Het verband tussen deze onderwerpen lijkt ver te zoeken, maar is te vinden in de arrogantie van regeringspartij VVD. Na de kaakslag die premier Rutte kreeg van de voltallige oppositie heeft hij alleen nog maar via De Telegraaf laten weten dat het niet altijd leuk is om premier te zijn, om vervolgens zijn partijgenoten rustig en ongehinderd hun gang te laten gaan 'volk en vaderland' te schofferen. Een beetje inbinden zou toch op zijn minst op zijn plaats zijn. Maar nee, Rutte laat duidelijk weten dat hij, in tegenstelling tot wat hij beweert, níet de premier is van alle Nederlanders. Ik heb het helemaal gehad met deze club.

Jan Draaijer Aalten

undefined

Afwenden van politiek

Allerwegen wordt vastgesteld dat de 'Teevendeal' en de wijze waarop die - uiteindelijk - duidelijk werd, het vertrouwen in 'de politiek' heeft geschaad. Die constatering is juist. Toch wil ik een tegenlicht op deze 'affaire' laten schijnen. Want na al het geklungel van politieke leiders heeft - uiteindelijk - ons democratisch systeem gewerkt. Het gedrag van de verantwoordelijke politici is krachtig afgekeurd en zij hebben - zo mogen we aannemen - hun les geleerd. Achteraf kun je zeggen dat het systeem onvoldoende was voorzien van checks and balances. En het is van groot belang dat met die ervaring iets wordt gedaan door politici.

Maar om mij heen merk ik dat mensen uit de sociale elite (goede opleiding, baan, inkomen, pensioen) zich van de politiek afwenden. Dat is alarmerend. De verzetsheld Van Randwijk schreef: 'Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.' Hoe zal het een volk vergaan waarvan de elite zwicht voor de verleiding om uit te wijken naar een comfortabel, particulier en schijnveilig leven, en de politiek 'voor gezien' houdt?

Gerrit Kruis Den Bosch

undefined

Triest afscheid van groenteman

'Topjaar voor Nederlandse glasgroentekwekers' meldt Trouw op de voorpagina van 22 december. Ik gun het de glastuinbouwers van harte, maar hoe groot is het contrast met het lot van mijn groenteman op de markt hier in Lelystad. Per 2 januari stopt hij zijn nering, omdat de concurrentie van de supermarkten te groot is. 'Zij zijn zeven dagen per week open - daar kan ik als kleine speler onmogelijk tegenop'. Het is triest om na 20 jaar afscheid te moeten nemen van je vertrouwde, hardwerkende marktkoopman. Ook hem had ik graag een topjaar gegund.

Henk Warmer Lelystad

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden