Brieven

Hapering
Dat Sylvain Ephimenco in zijn column van 20 oktober zijn kritiek op Barack Obama vooral toespitst op diens hapering tijdens de eed bij zijn inauguratie op 20 januari 2009 is wat goedkoop en ook nog onjuist. Het is alom bekend dat deze hapering van Obama was veroorzaakt doordat rechter John Roberts, die de eed afnam, de tekst verkeerd voorlas. De dag erna moest de eed dan ook opnieuw worden afgenomen.

Maarten van Essen Amsterdam

Hondenkar
In Trouw van 18 oktober wordt het schilderij 'De Hondenkar' van Chris Beekman besproken. Sandra Kooke vraagt zich af waarvoor zo'n hondenkar werd gebruikt. In het boek 'Blaricum, een eeuw in beeld' dat in 2000 werd uitgegeven door de historische kring staat een foto van een hondenkar met daarin een melkbus. De volgende tekst staat daarbij: "De rijkere boeren hadden de beschikking over een langwagen om hun hooi te vervoeren. Niet alle Blaricummers waren echter zo gefortuneerd. De 'prins en de prinses' werden zo genoemd omdat ze in een zeer schamel boerderijtje woonden. Zij hadden alleen de beschikking over een hondenkar."

A. de Gooijer Blaricum

Overheidsprostitutie
Het legaliseren van prostitutie heeft bepaald niet geleid tot verbetering (Trouw, 14 oktober). Vroeger was prostitutie illegaal. De geschiedenis leert ons dat dat niet werkte, dus ook die weg is niet de goede.

Wat dan? Ministers en wethouders denken onvoldoende 'out of the box'! Waarom zou de overheid de branche niet overnemen? Overheidsgebouwen waarin prostituées ruimtes huren van de gemeente tegen schappelijke prijzen, waar bewaking en controle van het gebouw door ambtenaren wordt gedaan en waar de prijzen voor handelingen min of meer vastliggen. Seks wordt daardoor gewoner en dat lijkt me alleen maar goed.

Hein Walter Almere

Bedreigde zalm
Op 3 oktober stond er nog een groot en goed stuk in deze krant over de alarmerend slechte toestand van de vissen: bij driekwart van de vissoorten in Europese wateren is sprake van overbevissing. Wat schetst mijn verbazing afgelopen zaterdag: in het paginagrote artikel over de kookboeken van Ron Blaauw die worden verkocht via Trouw stond een recept. Met zalmmoten. Zalm! Een van de meest bedreigde vissen! Waarom zorgen jullie er niet voor dat jullie wereldvisie consequent wordt doorgegeven? In de inleiding over de boeken stond het een en ander over lokale gewassen, biologisch enzovoort, maar meteen in het eerste recept dat we lezen gaat het fout. Dat belooft niet veel goeds.

Reny van der Kamp Amsterdam

Vredesoproep
In Trouw (19 oktober) stond: 'Oudste vrijgelaten Palestijn roept Israël op eindelijk eens een einde te maken aan conflict.' Hopelijk roepen de 476 andere vrijgelaten Palestijnen Hamas op eindelijk Israël te erkennen en geweld onmiddellijk af te zweren.

Co van Marsbergen Rijsenhout

Betere toekomst
Het lijkt me duidelijk dat Mauro's moeder hem op het vliegtuig heeft gezet om hem en indirect haarzelf een betere toekomst te geven (Trouw, 18 oktober). Ze had er kennelijk de middelen voor. Maar een kind van 10 zomaar op een vliegtuig zetten? Geen enkel land kan dit accepteren. De Nederlandse acceptatie van Mauro en al die andere gelegenheids-ama's is een goedbedoelde, maar slechte zaak. Tezelfdertijd is het volstrekt onacceptabel om asielzoekers tien jaar op een verblijfsvergunning te laten wachten. Laat Mauro teruggaan met een mooi bedrag of een studiebeurs met excuses van de Nederlandse staat voor de inhumaan lange wachttijd. Het zal eerst best wennen zijn voor Mauro, maar met een 'life line' naar Nederland moet het lukken.

Lottie van Zwol Almere

Zaligmakend
Na het bijna zaligmakende interview (Trouw, 18 oktober) met de CEO van Unilever, Paul 'kapitalisme is kortetermijndenken' Polman, rest mij slechts een enkele vraag: welk salaris toucheert deze bestuursvoorzitter jaarlijks? Volgens Forbes ontving Polman in 2010 ruim 2,8 miljoen euro van Unilever. Daarnaast ontving hij ook nog eens ruim 200.000 euro voor zijn werkzaamheden bij Dow Chemicals. De conclusie mag u zelf trekken.

Rob Dijkstra Nijmegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden