brieven

Voorkom ergernissen

Rob Schouten schrijft over het parkeerprobleem in zijn stad (Trouw, 6 februari). Hoge tarieven, boetes en parkeerwachters als onzichtbare dictators. Steden zonder parkeerregime geven hem het gevoel in een eldorado te zijn. Maar zijn woede over deze parkeerproblemen gaat hij bestrijden met de Chinese wijsheid 'Eis veel van jezelf en verwacht weinig van anderen'. Beste Rob, ga inderdaad iets van jezelf eisen en voorkom daarmee al deze ergernissen. Parkeer je oldtimer niet langer voor de winkeldeur, maar stap op de fiets en geniet daarbij van het mooie Amsterdamse stadsbeeld.

Rinus de Schipper Vlissingen

undefined

Rendementsdenken

De VOC beloofde een rendement van 12,5 procent. Dat deed ze bijna tweehonderd jaar lang. In den beginne ging dit zonder enige moeite. Er was nog geen concurrentie en de 'markt' ontwikkelde zich voorspoedig. Wij noemen dit nog steeds 'De Gouden Eeuw'. In de achttiende eeuw werd investeringsvermogen vrijwel geheel vervangen door 'rendementsdenken' (geld moet zoveel mogelijk opleveren tegen zo gering mogelijk risico). Aandelen VOC werden geliefd. Je kon er slapende rijk mee worden. En terwijl de VOC langzaam maar zeker werd uitgezogen, verrees langs de Vecht, in de duinen en andere natuurlijke rijkdom de ene buitenplaats na de andere - de steen geworden VOC, renteniersliberalisme. Vrijwel alle winkelgebieden in Nederland zijn aan dit beginsel ten prooi gevallen. V&D is zeker niet het laatste slachtoffer!

Johan Prins Den Haag

undefined

Meer potentie?

Enerzijds heb ik diep respect voor rector Frans Polter van het Hervormd Lyceum West in Amsterdam (Trouw, 7 februari). Om in een school met 98 procent leerlingen van buitenlandse afkomst te knokken voor betere resultaten en deze te behalen, getuigt van grote klasse. Anderzijds verbaast het me dat hij aangeeft zich binnen de werving vooral te richten op allochtone leerlingen, een zwarte school te willen zijn en nog merkwaardiger, dat in 'leerlingen van allochtone afkomst meer potentie zit dan in autochtone kinderen'. Als een rector van een 'witte' school dergelijke opmerkingen zou maken zou de wereld te klein zijn.

Rob Dijkstra Nijmegen

undefined

Omdenken

Wat een geweldig stuk was dat, 'Een lyceum voor zwarte wereldburgers'. Omdenken op zijn best. Nee, ik zeur niet over het woord 'zwarte' school. Dat is een gangbare uitdrukking en iedereen weet waar je het over hebt. Maar wat een geweldig idee van rector Freek Polter. Niet blijven hangen in 'Ach, wat zijn we zielig. We moeten meer witte kinderen op school krijgen.' Maar: 'Als we dan toch een zwarte school zijn, dan maken we ons tot doel dat we de beste zwarte school van Nederland worden.' Blijf lekker doorgaan met het signaleren van dit soort goed-nieuws.

Yvonne Meijer Apeldoorn

undefined

Troost voor rouwenden

Wat een ergerlijk paternalistische reactie van Maarten van Essen en dat nog wel over een oude man die zijn sporen in het leven rijkelijk verdiend heeft (Opinie, 9 februari). Realiseert u zich wel dat juist door zo eerlijk over zijn rouw en eenzaamheid te zijn de heer Smalhout troost en herkenning biedt aan andere rouwenden en eenzamen. En dat zijn er heel veel!

Rietje Rustema Uithoorn

undefined

Bonussen

Een rijke club als Ajax zou volgens Henk Hoijtink geld uit moeten trekken om een geroutineerde speler aan te trekken (Trouw, 7 februari). Dit gaat waarschijnlijk niet gebeuren, want bij deze club stopt men het geld liever in eigen zak door zichzelf als bestuur riante bonussen toe te kennen voor het succesvolle beleid dat er volgens hen gevoerd is! Ook dit is marktwerking.

Jaap Cornelissen Ermelo

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden