Brieven

Landroof
Een lezer vergeleek zaterdag de landroof in Afrika met de situatie in Suriname, waar oude plantages braak liggen - investeer toch in de landbouw! Dit is een denkfout: de situatie in Afrika nu is te vergelijken met die in Suriname 150 jaar geleden: de oorspronkelijke bewoners worden verjaagd ten behoeve van koloniale landbouw. Misschien is over 100 jaar Afrika wel hetzelfde als Suriname nu: oorspronkelijke bewoners weg, plantages verlaten. Niets grilliger dan de wereldmarkt tenslotte. Ik hoop dat moderne landbouw ook ontwikkeld kan worden mét de oorspronkelijke bewoners.

Willem Drok Vorden

Songfestival
De conclusie in de weekendbijlage Tijd dat wij Nederlanders 'slechte verliezers' zijn, slaat nergens op. Het gaat om rechtvaardigheid en dat is bij het Songfestival ver te zoeken. Zolang landen een plaats in de finale kunnen kopen om zo deelname aan de voorrondes te ontlopen, is het niet gek dat er zoveel tegenstanders zijn van deelname aan een dergelijk evenement. Wanneer deze praktijk bij sportevenementen zou worden toegepast zou er oorlog ontstaan. En hoe zou het toch komen dat een land als Rusland altijd in de finale zit?

Reijer Koelman Duiven

Pil van Drion
Hoogleraar psychiatrie en psychotherapie Frank Koerselman neemt afscheid en werd geïnterviewd (1 juni). Koerselman is tegen euthanasie, omdat hij het onterecht vindt dat "mensen die niet terminaal lijden, artsen medeverantwoordelijk willen maken voor hun zelfgekozen dood". Wie het echt zelf wil doen, kan volgens Koerselman genoeg mogelijkheden vinden. En dan zegt hij: "Die 'pil van Drion' bestaat gewoon al". Of die pil echt bestaat weet ik niet, maar zeker is dat als die pil bestaat, het voor vrijwel iedereen onmogelijk is daar aan te komen zonder medewerking van een arts. Koerselman kletst dus maar wat.

C. Rikkert de Koe Breda

Dylan
Rob Schouten is ietsje positiever over Bob Dylan dan anders, maar vindt zijn teksten niets bijzonders, alledaags en oppervlakkig. Het verbaast mij steeds opnieuw welke pavlovreactie Dylans nummer 'Blowin' in the wind' oproept. Het is een gedateerde tekst. Klopt Het gaat om iets anders: Dylan is een geniale melodiemaker, alleen te vergelijken met Schubert. Beiden schreven heel veel liederen, ook niet geslaagde liederen. Beiden gebruikten soms zwakke teksten. Maar een ding staat vast: een deel van hun liederen is wat melodie betreft ronduit geniaal en soms ook met teksten die er toe doen. En wat de dissonanten in beider werk betreft, soms klinkt het vals, maar vaak is het juist een verrijking. Het optreden van Dylan voor publiek is inderdaad een gênante vertoning, maar ja... Dylan.

Arie Kamp Nijkerk

Ratjes
Wat mooi, dacht ik toen ik het artikel 'Drietrapsraket laat ratjes met dwarslaesie weer lopen' las (1 juni). 'Wat een dierenliefde', dacht ik , totdat ik beter keek, en las dat het ruggenmerg van de ratjes was doorgesneden door de onderzoekers. Een andere onderzoeker was wat minder euforisch over het het succes van de behandeling van de ratjes. Hoever ga je met het experimenteren met dieren?

Rianne van Zessen Loppersum

Oudere vrouwen zichtbaar
Al behoor ik met m'n 79 jaar tot de categorie 'oudere vrouwen', vind ik ze absoluut niet onzichtbaar. Al kijken we alleen maar naar al het vrijwilligerswerk dat ze doen. Om zichtbaar te zijn hoef je toch niet per se een betaalde baan te hebben? Al dat onbetaalde werk (niet aan de weg timmeren ) is juist zo zichtbaar. Niet alles over één kam scheren.

Janny Hartman-Jansen Putten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden