brieven

Irrationeel

Dat de wereld gebaat zou zijn bij rationele opvattingen ('Vrij van godsdienst', brieven 15 augustus) is niet rationeel bepaald, evenmin als dat irrationele opvattingen de voorkeur verdienen. Toch gaat mijn voorkeur uit naar de irrationele deugden: geloof, hoop en liefde boven rationele deugden (?) als winstmaximalisatie, efficiëntie en protocollering.

Carla Frederiks Enkhuizen

undefined

Pijn

Het doet pijn dat Trouw aan de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië (afgelopen zaterdag zeventig jaar geleden) zo weinig aandacht heeft besteed. Maandag vond ik op pagina 6 een nogal zakelijk verslag over de Indië-herdenking, nog na berichtgeving over een vrouwenvak bij een voetbalclub. Mijn moeder zat, net als veel anderen, niet in een vrouwenvak maar in een vrouwenkamp. Anderen zaten in een mannenkamp of werden tewerkgesteld.

Ik hoop niet dat dit illustratief is voor het verzwijgen van het leed dat geleden is in Indië, iets wat deze generatie bij terugkeer in Nederland zo vaak is overkomen: 'Wat jullie is overkomen was zo erg nog niet, vergeleken met wat ons is overkomen'. Ook in Azië hebben ontelbare militairen, verzetsstijders en burgers uit alle bevolkingsgroepen sterk geleden en velen hebben het leven gelaten in en buiten gevangenkampen in Azië. Ik hoop dat mijn krant hier in komende jaren duidelijk aandacht aan wil geven. Juist nu, nu de wereld in brand lijkt te staan, is het van belang deze geschiedenis te kennen. Niet alleen voor de directe slachtoffers, maar juist voor komende generaties.

Wim Smit Delft

undefined

Miskend

Naar aanleiding van het artikel 'Nog steeds emoties' (Trouw 17 augustus), moet mij het volgende van het hart: zeventig jaar na de capitulatie van Japan zegt premier Rutte dat gevoelens van onbegrip en verdrietdie leven bij de slachtoffers, langzaam maar zeker moeten worden weggenomen. Na zeventig jaar... 'langzaam'. Ik ben geen slachtoffer, maar anders zou ik mij opnieuw miskend voelen.

Jan Voorhaar Westervoort

undefined

Schoolreisje

De Groningse universiteit organiseert de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit, bericht Trouw op 18 augustus. Het gezelschap slaapt op een schip, de temperatuur is er boven nul en er gaan toeristen, een weermeneer en een dichter mee. En het blijkt niet om de Noordpool, maar om Spitsbergen te gaan. Een poolexpeditie? Volgens mij noemen we zoiets een schoolreisje.

Marco Daane Pijnacker

undefined

Misplaatst

De vergelijkingen en argumenten van Albert Brandsma (Opinie 18 augustus) zijn zo misplaatst dat je er bijna niet op kunt reageren. Door op deze manier de zaken voor te stellen, worden onjuiste denkbeelden over de situatie tussen Israël en de Palestijnen in stand gehouden. Aan Brandsma zou ik willen vragen wat hij dan vindt van Joodse organisaties in Israël en daarbuiten (bijvoorbeeld Peace Now en Een Ander Joods Geluid), die ook zware kritiek op het beleid van de Israëlische regering hebben.

Johan Feitsma Grijpskerk

undefined

Trouwe fan

Weer een prachtige column van Marijn de Vries, nu over Robin van Persie en zijn trouwe fan (Trouw 17 augustus). Wat een prachtige sfeertekening. Zij schrijft de columns met haar hart en met oog voor de kleine, maar soms o zo belangrijke gebeurtenissen, zaken die andere journalisten niet eens opmerken of onbelangrijk vinden.

Ook van de columns van Marijn over de Tour heb ik genoten, met als hoogtepunt haar bespiegelingen rond het uitvallen van Ivan Basso vanwege teelbalkanker. Ook hier heeft zij oog voor wat op zo'n moment echt belangrijk is. Marijn, ik hoop dat je nog heel lang in Trouw blijft schrijven.

Hans Verhoef Bunnik

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden