Brieven

Fietstocht in de mist
Ik heb bijzonder genoten van de poëtische waarnemingen en mijmeringen van Wim Boevink in zijn klein verslag (Trouw, 22 november), over zijn fietstocht door de mist. De fijngevoelige humor en mijns inziens zelfs toespelingen op de Maand van de Spiritualiteit hebben van mij een deelgenoot gemaakt.

Jana Hábová Rotterdam

Ordinaire discriminatie
Al dat begrip voor de weigerambtenaar en zijn gewetensbezwaren! Als een ambtenaar op principiële of religieuze gronden - en die personen zijn er genoeg - een zwarte man met een witte vrouw zou weigeren te trouwen zou hij of zij op staande voet ontslagen worden. Nu het de homo's betreft komt hij of zij er gewoon mee weg. Ordinaire discriminatie is het, en niet anders.

H. Westland Utrecht

Maagverkleining
De voorzitter van de raad van bestuur van het Slotervaart Ziekenhuis verdedigt de live-uitzending van een maagverkleiningsoperatie (Podium, 22 november). Volgens haar gaat het om een nieuw soort publieksvoorlichting, nodig omdat er veel misvattingen over bestaan. De nood onder obese patiënten is enorm. De basisverzekering vergoedt alléén operatief ingrijpen. Als je op een andere, conservatievere, goedkopere en even succesvolle manier behandeld wilt worden moet je óf een grote portemonnee hebben of jezelf te kijk zetten in een realitysoap op tv voor een sensatiebelust kijkerspubliek. Opereren hoort het sluitstuk te zijn van verantwoorde obesitas-behandeling. Voorafgaand eraan past een goed, betaalbaar en bereikbaar multidisciplinair programma. Maar daarmee is geen droog brood te verdienen. In deze 'obesitasmarkt' zonder redelijke alternatieven is het onethisch om reclame te maken voor zo'n ingrijpende en eenzijdige behandeling. Pas als de patiënt een keuze kan maken uit verschillende behandelingen kan er misschien geconcurreerd worden, zoals via de televisie.

Mieke van Spanje Obesitas Vereniging

Oudste Piet
Toen mijn zoon van drie midden in de zomer huilend thuiskwam omdat Zwarte Piet in de zandbak zat, heb ik hem direct het verschil uitgelegd tussen zwart geboren en zwart gemaakt. Dankzij deze kennis kwam hij een paar jaar later zelf met de oplossing van het raadsel van de 'onsterfelijkheid' van Sinterklaas: als die doodgaat, haalt de oudste Piet de zwarte verf van zijn gezicht en wordt hij Sinterklaas.

Gery Bruins Zwolle

Verwend land
Plaatsvervangende schaamte dringt zich elke weer aan mij op als ik het nieuws zie of hoor over de ontwikkelingen binnen de raad van commissarissen van Ajax. Ondertussen moet ik actief op zoek om achtergrondinformatie te krijgen over - ik noem maar een dwarsstraat van een van de vele belangrijke ontwikkelingen in de wereld - Egypte. Ik moet mijn best doen om erachter te komen dat jongeren van mijn leeftijd (rond 25 jaar) daar bereid zijn te sterven voor een betere toekomst voor hun land. Mijn generatie, de patatgeneratie, ironisch genoeg een uitdrukking door voetbalcoach Leo Beenhakker bedacht, zou niet maatschappelijk betrokken genoeg en verwend zijn. Verwend zou ik op dit moment een maatschappelijk betrokken land vinden dat zich niet van de ene soap (Mauro) in de andere (Cruijff) laat meesleuren.

Esther Augustinus Amsterdam

Geloof is niet privé
Eén ding stoorde me stevig aan de column van Elma Drayer (24 november) over weigerambtenaren: geloof(sgevoelens) hoor ik als gelovige thuis te laten. Wat een vrijheidsinperkende opvatting! Geloof is niet privé, maar doortrekt het hele leven, dus ook het publieke leven.

Gerrart van Rhee Rotterdam

Tennis en Mart
Hoewel ik Mart Smeets hoog heb zitten, ben ik het ditmaal (Trouw, 24 november) niet met hem eens. Volgens hem worden tennissers fysiek overvraagd met het eindeloos lange seizoen. Hij vergeet nota bene onze beste tennisser aller tijden te noemen, Roger Federer, die andermaal in topvorm is. De andere drie groten hebben zich bijna kapot getraind om in zijn buurt te komen. Dat is gelukt, maar blijkbaar niet vol te houden. De echte volhouder wint hier. En natuurlijk heeft de één meer talent dan de ander, maar je rustmomenten inbouwen hoort daar ook bij.

Adri Schmitz Groningen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden