Brieven

Nog een tweetje, Geert
"De PVV verafschuwt alles waar deze man voor staat, en heeft gedaan", twittert Geert Wilders in reactie op de bloedige terreurdaad van Anders Breivik. Maar veel in het 1500 pagina's dikke manifest van deze (aldus Wilders) 'zieke geest' dat daarna opduikt, moet hem vertrouwd in de oren hebben geklonken. Het zou door Martin Bosma geschreven kunnen zijn. Verafschuwen wat deze man heeft gedaan: natuurlijk, nogal wiedes. Maar álles verafschuwen waar deze man voor staat, 'álles?! Daarom nóg een tweetje graag, Geert. Of je hebt een potje staan liegen, of we staan hier voor een 180 graden ommekeer van jouw PVV.

M. Hermans Den Haag

Zieke geest
Het is bekend dat goede politici hun woorden zorgvuldig kiezen. Wilders gebruikt in zijn reactie de woorden 'zieke geest'. Dat noem ik hoopgevend. Dit zou er op kunnen duiden dat er binnen de PVV plannen zijn om het eigen gedachtengoed nog eens grondig tegen het licht te houden en waar nodig aan te passen aan eventuele nieuwe inzichten door de daden van deze zieke geest.

Jan Tiemens Apeldoorn

Ontwrichting en haat
Willen wij in een land leven waar één persoon de regering dicteert en een massamoordenaar inspireert? Eén ding staat sinds dit weekend buiten kijf: Wilders en zijn PVV dragen onherroepelijk bij aan haat en ontwrichting van een maatschappij.

Rombout Oomen Amsterdam

Gevaarlijke kanten
We kunnen en mogen beslist niet zeggen dat de PVV zoiets als in Noorwegen tot gevolg zal hebben, maar het is wel duidelijk dat de PVV-standpunten heel negatieve en gevaarlijke kanten hebben.

Johan Feitsma Grijpskerk

Te snel getrokken conclusie
Het viel op dat de media er nogal snel bij waren om het woord te geven aan zelfverklaarde deskundigen die opperden dat de aanslagen waarschijnlijk waren gepleegd door moslimterroristen. Helaas ook Trouw (23 juli). En allerlei rechts-extremistische groepen en partijen in Europa distantiëren zich van deze aanslagen nu zij gepleegd blijken te zijn door een rechtse extremist. Wat hadden zij gezegd als de dader een moslim zou zijn geweest? Deze rechtse extremisten doen precies hetzelfde als haatzaaiende imams. En die haat is medeoorzaak van het geweld dat hieruit voortkomt.

Koos Nuninga Zwolle

Wie wind zaait...
Geert Wilders heeft gelijk. Wij kunnen hem niet verbinden met de horror in Noorwegen. Maar kent hij het spreekwoord: 'Wie wind zaait, zal storm oogsten'? Zou hij zich na de gruwelijk aanslag op al die jonge Cohens nabij Oslo, toch niet een heel klein beetje verantwoordelijk voelen? Ik denk het eigenlijk wel. Ik denk dat hij bang wordt. Niet voor de islam, maar bang voor de jongens in Alphen en Oslo die zijn zogenaamde gedachtengoed aanhangen. Kogels, komen niet van rechts of links. Ze komen uit een wapen dat een mens vasthoudt.

Hans Kuyper Zaandam

Computerspelletjes
Utoya - laten we vooral onze kinderen in computerspelletjes leren zoveel mogelijk mensen neer te schieten, dan zijn ze er goed in als zij volwassen zijn.

Chris de Leeuw Zaandam

De onschuld voorbij
De tijd dat Geert Wilders bot en ongenuanceerd zijn denkbeelden kan ventileren, om vervolgens zijn handen in onschuld te wassen, is na de aanslagen in Noorwegen voorbij. Wilders' woorden legitimeren dit soort gruweldaden niet, maar vormen blijkbaar wel een inspiratiebron voor mensen die de daad bij het woord voegen. Dat zou Wilders tot nadenken moeten stemmen.

Annet Sinnema Brussel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden