Brieven

Coalitie
'Zo'n vijfpartijen-coalitie, die komt er wel na 12 september' kopt Trouw (18 mei). Men gaat uit van een scenario waar ik mijn vraagtekens bij zet. Volgens mij hebben we op 12 september verkiezingen en zal de kiezer spreken. Gezien het heftige straffen van mensen die ongewild en ongevraagd ziek zijn, mag ik hopen dat de Kunduzcoalitie streng wordt afgerekend.

Ineke Grootemaat Venray

Zwijgrecht
Uit het artikel 'Oud-rechters voelen zich al veroordeeld' (Trouw, 18 mei) blijkt dat oud-rechter Kalbfleisch zich heeft beroepen op zijn zwijgrecht en dat zulks door het OM wordt aangemerkt als 'niet meewerken'. Iedere verdachte staat voor het dilemma: meewerken en verhoogde risico op veroordeling lopen of niet meewerken en daardoor extra verdacht worden. Met dank aan Kalbfleisch, die van binnenuit weet hoe het er aan beide kanten van het beklaagdenbankje aan toegaat, weten alle verdachten van Nederland wat het slimst is: zwijgen.

Marinus Hoorntje Oosterhout (NB)

Eigen risico als stelpost
Een Kamermeerderheid heeft het voornemen het eigen risico in de zorg op 350 euro te brengen. Een verhoging van zo'n 60 procent. Dit alles onder het mantra 'Wij en Brussel willen dit'. Rutte denkt de kiezer lam te krijgen door politiek als een wetmatigheid voor te stellen. Hij lijkt daarbij in te zetten op: wat men het volk drie keer vertelt, houdt het volk voor waar. Nu heeft het volk gelukkig een portemonnee en kan het nadenken. Zo is met één bloedonderzoek en wat medicijnen het eigen risico meestal direct betaald. Waarom spelen we het eigenlijk niet gewoon helder en houden we het bij één ziektekostenpremie die alle kosten draagt? Dan wordt ook het solidariteitsprincipe niet aangetast en zitten mensen met een minder goed functionerend lichaam of andere pech niet op extra hoge kosten.

Henk Middendorp Nijmegen

Verkiezingen
'Kunduzpartijen treden op als de nieuwe coalitie', kopte Trouw op 16 mei. Dat is in feite het antwoord op de vraag waar ik sinds het akkoord is gesloten mee rondloop. Waarom zou de coalitie moeten vallen en zouden er nieuwe verkiezingen moeten komen? Of denken alle partijen er bij nieuwe verkiezingen beter van te worden? Dat zou voor sommigen nog best eens tegen kunnen vallen.

Jan Sneep Voorschoten

Geestelijke kracht
Ik heb zeker sympathie voor de inzet van hoogleraar Paul de Blot (Trouw, 16 mei) dat onze financiële crisis vooral een morele crisis is. Hij benoemt deze met hebzucht en streven naar macht. Hij maakt echter niet goed duidelijk waarom jónge mensen ons nu juist daarbij beter kunnen helpen. Een uitweg uit de crisis vraagt denk ik van zowel jonge als oude mensen geestkracht om te kunnen delen: solidariteit om ieder mens op aarde een zinvol leven te geven. Heeft Paul de Blot zijn jonge mensen deze waarden bijgebracht, dan begrijp ik hem. Bram Bregman Biddinghuizen

Krant
Ik ben het eens met lezer Van de Weghe (Brieven, 18 mei) dat we nog heel lang een papieren krant kunnen lezen met een menselijke bezorger. Maar als ik een paar dagen niet thuis ben, ben ik heel blij met de app op mijn iPad! Zo kan ik de krant blijven lezen, dus ook: lang leve de app! Bedankt, Trouw!

Irma Buurma Westerlee

Milieubelasting
Felix Gruijters (Trouw, 16 mei) heeft gelijk dat innovatie nodig is voor een lagere milieubelasting. En innovatie is makkelijker als de economie groeit. Toch was óók de stelling van Johan ten Hove (Trouw, 14 mei) juist: economische groei leidt tot meer vervuiling. Beide effecten vinden tegelijkertijd plaats, maar helaas lijkt het 'Ten Hove-effect' sterker. Ondanks duurzame innovaties consumeren we steeds meer: ondanks spaarlampen gebruiken we méér energie voor verlichting en al zijn auto's zuiniger geworden, we gingen ook extra kilometers rijden. Tót de crisis toesloeg: in 2009 daalde de toename van onze kooldioxideuitstoot voor het eerst in jaren. Misschien toch andere doelstellingen kiezen?

Han Horstink Culemborg

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden