brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Academische boter

In de discussie over de universitaire talenstudies en financiën lijkt het volgende vergeten te worden. Universiteitsbesturen krijgen te maken met steeds krappere budgetten van rijkswege. Maar in plaats van het beschikbare geld te besteden aan het onderwijs, bewandelen ze de omgekeerde weg. Al tientallen jaren wordt veel meer besteed aan overhead dan een normaal bedrijf verantwoord zou vinden. Dit heeft buitengewoon negatieve gevolgen voor de kwaliteit van het universitaire talenonderwijs. Door de bemoeienis van te veel managers worden docenten gehinderd in hun taken en er blijft steeds minder geld over voor het eigenlijk doel van het universitaire onderwijs.

In de hele discussie over rendementsdenken hebben besturen van universiteiten boter op hun hoofd. Er kan bijzonder veel geld vrijkomen voor kwaliteitsverbetering van het universitair onderwijs als zij zichzelf voor het grootste gedeelte zouden ontslaan.

Carin Nieuwenhout Groningen

Sneuvelen of terugkeren?

Jihadisten kunnen beter in Syrië sneuvelen dan terugkeren naar Nederland, volgens de heer Rutte (Trouw, 6 maart).

Vijftig jaar geleden had ik, als Joodse jongen, met iemand naar Israël kunnen gaan. Ik zou dan ongetwijfeld een tijd in het leger hebben gezeten wegens dienstplicht. En de kans is groot dat ik tientallen mogelijk honderden mensen zou hebben doodgeschoten, wier enige fout was dat ze het land, waar zij en hun voorouders al duizenden jaren woonden, niet wilden afstaan aan de Joden.

Premier Netanyahu heeft de Joden opgeroepen naar Israël te komen. Dat zou dus ook mijn Joodse familie kunnen doen. De dienstplichtige familieleden zouden dan zeer waarschijnlijk in diezelfde positie komen.

Meneer Rutte, had u het prima gevonden als ik vijftig jaar geleden naar Israël was gegaan en was gesneuveld, of als de kleinkinderen van m'n zusters dat nu zou gebeuren? Beter dan dat ze terugkeren?

Henk Veldman Groningen

Immorele vraag

Uitgereisde jihadisten kunnen beter sneuvelen dan terugkeren in het eigen land. Hier moesten de deelnemers aan het RTL-debat vorige week een keus in maken (Trouw, 6 maart). Rutte nam een uitzonderingspositie in, wat hem niet in dank is afgenomen. De overige deelnemers wilden niet kiezen voor sneuvelen en gaven de voorkeur aan terugkeer naar Nederland.

Maar de vraag is gespeend van elke moraliteit en had niet gesteld mogen worden. De deelnemers aan het de debat hadden allen moeten weigeren om hierop een antwoord te geven. Immers niemand wil dat een militair sneuvelt, ook Rutte niet. Met normale gevoelens van normen en waarden is deze vraag niet te beantwoorden. Eigenlijk zijn alle deelnemers erin getuind.

Fred Neelissen Overveen

Conducteurs

Poortjes, pasjes, camera's, allemaal middelen voor schijnveiligheid. Het helpt wel, maar als conducteur voel je niet echt veilig als je alleen de trein moet controleren. Waarom niet samen met een collega? Een politieagent is toch ook nooit alleen bij controles.

Harry Sangers De Bilt

Dicht die poortjes

NS zou, alleen al omwille van de veiligheid van zijn personeel (en om zwartrijden uit te bannen), de knoop moeten doorhakken: dicht die poortjes. En alleen waar dat kan (zoals in Haarlem) de poortjes zo plaatsen dat de doorgang open blijft. Maar dat behoeft geen prioriteit; veiligheid wel. Gewoon iedereen aan de ov-chipkaart. Even wennen maar dat systeem werkt prima. Laat die protesterende wethouders maar pruttelen bij de rechter.

W. Stoop Santpoort Noord

Weekdier favoriet

Elke zaterdag kijk ik ernaar uit om de rubriek 'Jelle's weekdier' te lezen. Keer op keer verwonder ik mij over de prachtige toon en de smaakvolle woordkeus waarmee Jelle Reumer zijn dieren beschrijft. Buizerds, citroentjes, hoofdluizen en al die andere soorten dieren: ze komen pas echt tot leven, als Jelle ze tegen het licht houdt. Soms is de rubriek net een cabareteske conference. Neem bijvoorbeeld die over 'De hoofdluis' (Trouw, 7 maart). Hierin overtreft Jelle Reumer zichzelf. En dat alles in een bestek van maar weinig woorden.

Max Schalekamp Utrecht

Meewind

Jeroom Remmers stelt dat provincies te traag zijn met het inplannen van windparken (Opinie, 7 maart). En dat het sneller zou gaan als burgers kunnen meeprofiteren. Maar dat is een eenzijdige benadering. Burgers moeten zelf de stap kunnen zetten om een stukje windpark te kopen, en dan daar voordeel van krijgen. Zo verlagen ze ook de kosten voor bedrijven en investeerders. Juist de provincie moet deze aankoop voor kiezers voordelig en simpel maken. Alleen dan krijgen we draagvlak bij miljoenen burgers. Massaal eigendom bij burgers verlaagt de maatschappelijke kosten van windenergie.

Henk Daalder Nuenen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden