brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

De dure jongens van Menzis
Een bijzonder fijnzinnige krantekop grijnsde mij zaterdag vanaf de deurmat aan. 'Vitale ouderen te duur voor zorg' en, alsof het niet duidelijk genoeg is, een ondertitel: 'Verzekeraar Menzis zegt eigenlijk: voor het einde van het jaar moeten 12 mensen zijn overleden'. Nu ben ik aan het mensbeeld van deze neoliberale maatschappij langzamerhand wel gewend geraakt: gewoon een kwestie van even de kostprijs en het economisch nut per individu uitrekenen. Daarvoor hebben we de regelaars in Den Haag en de rekenwonders van Menzis (over dure jongens gesproken!). Enfin, het was een mooie herfstdag, ik trok mijn jas aan, ben op mijn (oude) fiets gestapt en heb als iedere dag mijn 73-jarige lijf omhooggetild naar de Posbank en de 110 meter hoge Zijpenberg. Met maar één doel voor ogen en dat is het dwarszitten van al die humane rekenaars.

Jaap van Dijkhuizen, Velp

Pietencompromis
Zwarte Piet mag blijven, maar Amsterdam overweegt als compromis de pieten oorbelloos te laten om aan de gevoelens van discriminatie tegemoet te komen (Trouw, 9 november). Het is om je krom te lachen, als het niet om te huilen was.

Thomas Kamphuis, Den Haag

Marine en Geert
De vijand van mijn vijand is mijn vriend. Weliswaar wat gechargeerd, maar dat gezegde gaat ook weer op voor de artikelen over de samenwerking van de PVV met het Front National van Marine Le Pen (de Verdieping, 9 november). Waarom wordt de PVV weer door de media en politiek in een verdacht hoekje geplaatst wanneer zij de samenwerking aangaat met anti-Europese partijen? Het is toch duidelijk dat de PVV geen antisemitisch en/of anti-homo standpunt inneemt? Is het dan niet even dubieus dat het CDA destijds de samenwerking is aangegaan met Forza Italia van Silvio Berlusconi, binnen de Europese Volkspartij EVP?

Angelo de Groot, Leiden

Veel poen voor het korhoen
Een mooi artikel van Hans Marijnissen: 'Requiem voor het laatste korhoen' (voorpagina, 8 november). Het uitsterven van het korhoen in Nederland toont aan dat de impact van de technologische vooruitgang veel groter is dan we kunnen overzien. Miljoenen zijn er gespendeerd om het leefgebied van het korhoen te verbeteren. Intensieve landbouw leidt tot meer stikstof op heidegronden, eenzijdiger vegetatie, minder voedsel voor de kuikens van de korhoen en na verloop van een paar decennia...helaas, het korhoen is niet meer. Het trieste en eveneens beangstigende is dat we pas tot inzicht komen als het te laat is. Het erkennen van deze onwetendheid (over de gevolgen van ons handelen op lange termijn) maakt ons verantwoordelijk. Het hoofdwerk van de Duitse socioloog Hans Jonas, 'Het principe verantwoordelijkheid', blijft actueel.

Peter van der Maas, Haren

Intensieve landbouw
Het is wel erg simpel om de verantwoordelijkheid voor het verdwijnen van het korhoen uit Nederland neer te leggen bij de intensieve landbouw. De grote veranderingen in de landbouw startten midden jaren zeventig. Toen was het aantal korhoenders al gedaald van zesduizend naar 450.

R.Schonewille, Zuidwolde

Baarmoederhalskanker
Niemand laat zich nog klakkeloos prikken, concludeert Trouw in een overzicht van vijf jaar vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (de Verdieping, 5 november). Ook ik heb besloten om niet tot hpv-vaccinatie over te gaan. Waarom worden tegenstanders van vaccinatie neergezet als 'irrationeel bange mensen' voor mogelijke bijwerkingen? Jammer dat de zinloosheid van deze vaccinatie niet aan bod komt in het artikel. In het kadertje rechtsboven staat dat het hpv-virus (dat baarmoederhalskanker veroorzaakt) meestal door het lichaam zelf opgeruimd wordt en soms niet. Dus de meeste mensen hebben een natuurlijke afweer. Daarnaast blijft er een risico omdat niet alle varianten van het virus worden aangepakt. Vrouwen moeten zich ondanks vaccinatie nog steeds elke vijf jaar laten screenen. Je denkt dat je veilig bent, maar dat is niet het geval. Stuitend vind ik de opmerking van voormalig RIVM-directeur Roel Coutinho: "Als zij (de niet-gevaccineerden) later kanker krijgen waar zijn die artsen (tegenstanders) dan?"

Marion van Leengoed, Vught

Hinderlijke pubers?
Een leuke en informatieve aflevering van de wekelijkse serie van Jelle Reumer, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam (de Verdieping, 9 november) over de wording van de kikker. Alleen werd het ontsierd door een overbodige opmerking over 'hinderlijk pubergedrag'. Door louter de nadruk te leggen op het soms weerbarstige gedrag wordt het vooroordeel over deze jongeren bevestigd. Aan de unieke mogelijkheden en de creativiteit van deze belangrijke en gevoelige levensfase wordt echter geen recht gedaan.

Daniël Mok, Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden