Brieven

Kuitert-leerstoel
In de dorpskerkserie 'Onder gelovigen' (Trouw, 6 december) vertelt de vertrekkende Driebergse dominee De Goede dat zijn kerkgenootschap veel baat heeft gehad bij de 'nieuwe theologie' van Kuitert : "Gelovigen mochten twijfelen, mochten afwijken." Terwijl op hoog PKN-niveau Kuitert een taboewoord lijkt te zijn, weten gewone predikanten wel beter. Misschien wordt het wel tijd voor een Kuitert-leerstoel. Of kunnen we dan beter wachten tot deze profeet dood is ? Te laat is het nooit.

Rien van Staalduine Geldrop

Balen van de Hanzelijn
Fijn voor Dronten (28.000 inwoners) dat men na vijftig jaar een spoorlijn heeft (Trouw, 6 december).

Maar de rekening wordt elders gepresenteerd. Als inwoner van Almere-Buiten (een stadsdeel met 65.000 inwoners) ben ik voortaan op de stoptrein aangewezen. Vanwege de Hanzelijn hebben de NS Almere-Buiten geschrapt als intercitystation, ondanks massaal protest en petities vanuit de politiek en reizigersorganisatie Rover. Ik mag nu fijn overstappen voor een staanplaats in de dagelijkse trein naar Den Haag, en met mij nog duizenden forenzen.

Clara van Medenbach Almere-Buiten

Landskampioen Ajax
Net zoals een automerk dat de auto van het jaar produceert op ieder model een reclamesticker op de achterruit plakt, zo gebruikt Henk Hoijtink ieder artikel over Ajax om nog eens te herhalen dat de Amsterdamse club de kampioen van Nederland is. Zelfs als het geen nationale competitie betreft maar Champions League (Trouw, 5 december), en misschien straks ook als hij schrijft over de prestaties van de enige overgebleven Nederlandse club in de Europa League. Hopelijk is hij wel zo sportief dat als Twente, Vitesse of PSV dit seizoen kampioen wordt, hij dat ook een jaar lang gaat herhalen in ieder stukje over dat team.

Hans Vullers Eindhoven

6 december is dé dag
Vandaag en gisteren las ik weer in Trouw: 5 december, de verjaardag van Sinterklaas. Maar Sint Nicolaas is jarig op 6 december! Ik ben inmiddels 84. Toen ik nog klein was, waren wij, mijn kleinere broers en zussen en ik, op de ochtend van 6 december niet meer te houden. De deur van de woonkamer was op slot, de sleutel zoek. "Eerst wassen, aankleden en ontbijten, dan gaan we de sleutel zoeken." En dan werd die ook snel gevonden en konden wij ons vergapen aan alles wat op tafel, op de stoelen en in de hoeken stond uitgestald. Met namen erbij, natuurlijk. De groten vierden 5 december, als wij sliepen, pak-jesavond. Maar 6 december is dé dag.

Pierre Joosten Soest

Geen voetbal dit weekend
Mijn advies voor de KNVB naar aanleiding van de doodgeslagen grensrechter (Trouw, 6 december): Leg alle wedstrijden zondag stil, ook betaald. Dat is pas een signaal. Dan gaat iedereen inderdaad praten, ook over het voorbeeld dat in het betaald voetbal wordt afgegeven. De helden, dat zijn de briesende trainers langs de zijlijn die soms als stoute jongetjes naar de tribune worden gestuurd. Dat zijn de jongens die hun ploeg voor de ondergang behoeden door een rode kaart te riskeren (of krijgen). En de voorbeelden dat zijn de vaders die dat gedrag eigenlijk wel prachtig vinden. Sport is tenslotte emotie, helaas zonder woedebeheersing.

Kautz Ridderkerk

Compensatie
Deetman heeft het voor elkaar gekregen dat de meeste slachtoffers van seksueel misbruik in de rk kerk dankzij Aegon een financiële compensatie krijgen (Verdieping, 5 december). Een compensatie? Je kunt dit aangedane leed met niets maar dan ook met helemaal niets compenseren. Nu alleen nog de bewuste geestelijken uit het ambt zetten.

Anneke de Kleine Breda

Vleesheffing
Wat niet verteld wordt in het charmante voorstel van inmiddels ex-staatssecretaris Verdaas voor een vrijwillige vleesheffing (Trouw, 5 december) betreft de kern van de zaak: de extra kosten van de vleesindustrie. De kosten van o.a. water-, bodem- en luchtverontreiniging, ziektekosten (Q-koortspatiënten, MSRA-bacterie), landbouwsubsidies worden door de belastingbetaler betaald. En dan nog de schade aan natuur en milieu en landonteigeningen in andere werelddelen en de kosten van transporten van veevoer.

Marian Hulscher-Emeis Haren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden