Brieven

Niet afrekenen op intellect
Wendy Schouten somt een aantal vooroordelen op over hoogbegaafde leerlingen: zij zouden niet-sociaal zijn, onredelijke behoeften hebben, slechts plezier beleven aan hun excellente brein (Podium, 26 maart). Plusklassen zouden zelfs tot segregatie en individualisering leiden. Gelukkig tonen vwo-klassen ons het tegendeel. Er wordt samengewerkt en uitgedaagd op het niveau dat leerlingen aankunnen. Hoogbegaafde kinderen zijn vaak zeer gevoelig, ook in sociale contacten. De opgeroepen schijntegenstellingen kunnen weer terug naar de jaren tachtig en negentig. Het zou prachtig zijn als kinderen niet meer worden afgerekend op hun intellect, maar de ruimte krijgen zichzelf te zijn en zich te ontplooien zodat ook zij gelukkige mensen worden. Hoogbegaafde kinderen geven later met plezier les. Niet omdat ze hoogbegaafd zijn, maar omdat ze zowel plezier hebben in kennis overdracht als in hun eigen leven.

Carina van den Dongen Lelystad

50Plus voor elke generatie?
De 50Plus-partij omarmt nu ook 50-minners (Trouw, 21 maart). Het welzijn van 50-minners gaat ook 50Plus aan het hart, zegt voorman Henk Krol. Immers: zij zijn de kinderen en kleinkinderen van de 50-plussers. Blijkbaar hebben de jongeren geen eigen belang meer, maar is hun belang een afgeleide van hun waarde voor ouders en grootouders. 50-plussers meten zichzelf daardoor een primaat aan binnen de generaties. Daarmee ondergraven zij hun eigen naar voren gebrachte solidariteit tussen de generaties. Stelt 50Plus daarentegen dat ze voor elke leeftijdsgroep opkomt, dan verliest ze haar bestaansrecht. Want vanuit welke principes opereert deze partij dan en welke zijn haar doelstellingen? 50Plus blijft zich op deze manier verstrikken in interne tegenstellingen.

Jos Janssen Nunspeet

Koe is geen steenkool
Is voor briefschrijver Jenne de Haan, een koe een soort steenkool, maar dan loeiend? Zijn pleidooi voor schaalvergroting allerwege doet het vermoeden (Brieven, 26 maart). Voor het gemak vergeet De Haan twee zaken. Om te beginnen: dat we nooit 'moeten'. Wat mensen doen is een gevolg van keuzes en niet van in het universum vastgelegde wetten. En vervolgens: dat een koe toch net iets anders is dan een grondstof, ook al heeft ze zwarte vlekken. Als we al iets moeten, kunnen we dan geen nieuwe economie bedenken? Waarin wij beesten niet langer omwille van het geld opstapelen, opvouwen en opbergen? Maar waarin omwille van de beesten het geld zich plooit? Steenkool kunnen we verkopen, voor een koe zorg je.

Sybrand van Dijk Sauwerd

Laat die Citotoets toch
Rolieneke Thijs, leerkracht groep 8, schrijft terecht dat haar groep tot twee weken voor de zomervakantie gewoon doorgaat met de lessen (Brieven, 26 maart). Dat gebeurt gelukkig in alle groepen 8, enkele uitzonderingen daargelaten. Het idee dat er na de Citotoets geen 'echte' lessen meer worden gegeven is een verhaal dat ooit is ontstaan en zichzelf versterkt, omdat de politiek argumenten nodig heeft om de toets op een later tijdstip te laten plaatsvinden. Als ministers, staatssecretarissen en Kamerleden willen weten op welk tijdstip de Citotoets moet worden afgenomen, moeten ze eens informeren bij basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Het antwoord zal in grote meerderheid zijn: laat het zo als het is!

E. Klungel Loppersum

Niet de beste van Bomans
Net als Coen van Beelen (Letter & Geest, 23 maart) acht ik de sprookjes van Godfried Bomans een betere keus voor de CPNB-actie 'Nederland leest' dan 'Erik of het klein insectenboek', maar om een geheel andere reden. 'Erik' is geen humoristische fantasieroman maar een geestig 'satirisch sprookje', zoals Arjen Fortuin in NRC Handelsblad aangaf. Bomans was zich dat bewust. Hij schreef in 1941 dat men zijn boekje hoogstens aardig zou vinden omdat 'de meesten het klankbord erachter niet bespeuren zullen'. Door dit satirische karakter - de onderhuidse maatschappijkritiek - is 'Erik' een tamelijk moeilijk boekje dat minder toegankelijk is dan de sprookjes van Bomans. In die zin ben ik het met Van Beelen eens dat 'Erik' niet de beste keus is van de CPNB, bedoeld als (hernieuwde) kennismaking met deze schrijver. Desalniettemin juich ik de actie toe.

Edward Krabbendam Goes

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden