brieven

Fantoompijn

Ik ben het helemaal eens met de kanttekeningen van Stijn Fens ('Diagnose van dokter Eijk: religieuze fantoompijn', Trouw, 5 december). Ik voelde geen pijn, maar bevrijding en ruimte toen ik op mijn 70ste de kerk van monseigneur Eijk verliet. Een kerk waar een gezamenlijk oecumenisch avondmaal of mantra zingen niet meer werden toegestaan. Ik bracht mijn doopbewijs naar de Protestantse Kerk in Deventer en voel me daar thuis.

Hannie v.d. Bovenkamp-van Schie Deventer

Bevolkingsexplosie

De bevolkingsgroei gaat veel sneller dan de planeet aankan, schrijft Nelleke Noordervliet (Trouw, 5 december). Ze vraagt zich af, mijns inziens zeer terecht, waarom dit probleem zo weinig aandacht krijgt. In 1975 werkte ik in Tanzania en toen waren er 19 miljoen mensen; nu zijn het er 50 miljoen. In sub-Sahara-Afrika is het aantal mensen zonder veilige waterbron de laatste vijftien jaar met 66 miljoen gestegen. Ieder mens snapt toch dat dit niet door kan gaan? Ook al kunnen met moderne technieken behuizing, voeding en water verschaft worden, waarom het zover laten komen? Alle actie in Afrika is dweilen met de kraan open als de bevolkingsgroei daar doorgaat. Hopelijk komt er met de huidige klimaatdiscussie ook aandacht voor het afremmen van die bevolkingsexplosie.

Henk Holtslag Apeldoorn

Orgaanhandel

Het probleem van orgaanhandel wordt helder neergezet in het stuk van Evert Nieuwenhuis (de Verdieping, 5 december). Echter, een fundamentele aanpak van dit probleem blijft goeddeels buiten beeld. Alleen aan het einde van het interview met Frederike Ambagtsheer in dezelfde krant wordt het belonen van nierdonoren als mogelijkheid genoemd. Dat zou kunnen helpen, maar er zijn meer opties. Zo kunnen bijvoorbeeld de Nierstichting en Sanquin samenwerken bij het werven van nierdonoren onder bloeddonoren. Het afstaan van een nier is weliswaar van een andere orde dan bloeddonatie, maar bloeddonoren zijn gewend om anoniem en zonder beloning te doneren. Zij vormen een interessante doelgroep.

Gerard Renardel de Lavalette Haren

Verlichtingsidealen

In het artikel 'Spaar de minderheden niet' (Letter & Geest, 5 december) betoogt filosofe Beeckman dat het denkers van de Verlichting waren die de rede en de drie principes vrijheid, gelijkheid en broederschap 'lanceerden', alsof deze voordien niet bestonden en onze denkgeschiedenis als vliegende schotels zijn binnengevlogen. Wie echter het verleden nauwkeuriger onderzoekt, komt tot de ontdekking dat er geen boek is waarin deze begrippen zo dikwijls voorkomen als het Nieuwe Testament, en dat bovendien universiteiten - toch bij uitstek instituten van waarheidsvinding door rede - voortkwamen uit kathedraal- en kloosterscholen. Wie dus als wetenschapper religie in het algemeen verdacht maakt, maakt au fond zichzelf verdacht.

M. Muller Leiden

Vrolijke premier

Wim Boevink schrijft in zijn 'Klein verslag' van zaterdag 5 december over de manier waarop de heer Rutte vrijdag j.l. in 'Gesprek met de minister-president' sprak: 'Opgewekt, kordaat, met af en toe een kleine kwinkslag'. Ik zag die uitzending óók. Ik dacht even dat het over een te verwachten nieuwe serie afleveringen ging van 'Te land, ter zee en in de lucht'. Op bijna vrolijke toon werd over de deelname van Nederland aan bombardementen in Syrië gesproken. En vervolgens net zo over de stroom vluchtelingen, alsof het de intocht van deelnemers aan de vierdaagse betrof. Wat erbij ontbrak waren beelden van juichende toeschouwers zwaaiend met vlaggetjes, zowel voor de bombardementen als voor de toestromende vluchtelingen. Kunnen we nog dieper zinken?

C. Matter-Doekes Amstelveen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden