Brieven

Spaargeld ouderen (1)
De forse eigen zorgbijdragen zullen veel ouderen op termijn hun spaargeld ontnemen (Trouw, 26 januari). Afgelopen najaar stond heel vermogend en VVD-stemmend Nederland op zijn kop bij het vooruitzicht van een fors hogere zorgpremie. Nog geen week later gaf de premier toe een fout te hebben gemaakt en werd zelfs het regeerakkoord opengebroken en gewijzigd. Voor zover ik kan overzien, was dat een novum in onze parlementaire geschiedenis. 'Geld is macht', heb ik toen al gedacht. Nu is een groep die veel kwetsbaarder is aan de beurt om fors in te leveren. Ik heb niet de illusie dat hier nog iets aan welk akkoord dan ook opengebroken gaat worden. Een schaamteloos staaltje van meten met twee maten.

Harry Wiggers Holten

Spaargeld ouderen (2)
Ik ben grootgebracht met de mantra's 'Eerst sparen, dan kopen' en 'Sparen doe je voor later!' Kennelijk is nu de periode 'later' aangebroken en moet het gespaarde gebruikt gaan worden. Geen probleem. Waar tot mijn verbazing niemand het over heeft, is het feit dat die spaarcentjes tussentijds verdampen. Niet in de eerste plaats door de geldontwaarding, maar door het gegeven dat bij de opgave van de inkomstenbelasting er nog steeds van uitgegaan wordt dat het rendement van je spaargeld vier procent zou zijn. Niets is echter minder waar; mocht die aanname van vier procent bij de aanvang van deze belastingmaatregel correct zijn, dan is dat inmiddels ruimschoots achterhaald. Alleen als je een spaardeposito neemt met een looptijd van zo'n veertien jaar, dan kom je in de buurt van vier procent. Veertien jaar is wel erg lang voor een 65-plusser!

B. Langerak Rhoon

Leiderschap Sap
De conclusie dat Jolande Sap 'gebrek aan leiderschap' zou hebben (Trouw, 26 januari) werd niet gedeeld door 170.000 kiezers die op haar stemden. De huidige vier Kamerleden, goed voor een 20.000 kiezers, hebben ook samen niet een kwart van het elan van Jolande Sap. Het gaat bij politiek leiderschap niet alleen om aanvoering van de fractie en het 'in vervoering brengen' van het congres, maar ook om het als boegbeeld uitventen van een politieke koers in het publieke debat. Dat die niet meer sociaal-groen-liberaal is, is te danken aan de stedelijke baronnen en een chaotisch opererend bestuur.

Paul Rodenburg Amstelveen

Antarctica
Een Nederlandse delegatie van de ministeries van buitenlandse zaken en van onderwijs, cultuur en wetenschap bezoekt Antarctica om de opening van een Nederlands onderzoekscentrum bij te wonen. Wordt het niet tijd dat de mens de Noord- en Zuidpool met rust laat? Prins Willem-Alexander en prinses Máxima gaven al niet het goede voorbeeld door deze gebieden te bezoeken. Laten wij verstandiger zijn en laten wij zorgen dat Antarctica niet tot een toeristische attractie verwordt.

Anneke de Kleine Breda

Zeur-feminisme
Prof. Renee Römkens, directrice van het nieuwe instituut voor vrouwenemancipatie, is een sprekend exemplaar van het zeur-feminisme (Verdieping, 26 januari). De gelijkstelling voor de wet en de gelijkwaardigheid van man en vrouw is in de westerse cultuur al jaren gemeengoed geworden, maar het is haar kennelijk niet genoeg. In de loop der tijd is duidelijk geworden dat de verschillen binnen de populatie mannen en binnen de populatie vrouwen veel groter zijn dan tussen de populaties man en vrouw. Ondertussen is ook bekend geworden dat mannen en vrouwen niet alleen biologisch van elkaar verschillen, maar ook neurologisch. Zo hebben vrouwen met hun ogen een andere visuele invalshoek dan mannen. Die individuele verschillen zijn er en mogen er ook zijn. Römkens wil dat kennelijk niet zien en zit gevangen in een ouderwetse ideologie. Het zijn inmiddels vrouwen die door rechters in echtscheidingszaken bevoorrecht worden en het zijn vrouwen die positief gediscrimineerd worden bij sollicitatieprocedures. Bij haar instituut geeft men de voorkeur aan vrouwen bij gebleken gelijke geschiktheid. Volledig tegen wettelijke bepalingen in. Römkens is een voorbeeld van ongelijkwaardigheid tussen man en vrouw; zij wil mannen overheersen, naar voorbeeld van Joke Smit en Hedy d'Ancona.

Bram Steynis Almelo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden