Brieven

Trafigura veroorzaakte met criminele handelingen vermoedelijk zestien doden en tienduizenden zieken door een giflading illegaal bij Abidjan te dumpen. De eis tegen dit bedrijf is een boete van twee miljoen euro. We kunnen nu uitrekenen wat het leven van een Afrikaan waard is voor een Nederlandse officier van justitie. Bij mij blijven twee vragen hangen. Wie gaat de nabestaanden van de slachtoffers helpen met hun schadeclaim? Kan dit bedrijf na boetebetaling gewoon doorgaan met dezelfde verantwoordelijken?

Guus Mascini Wassenaar

In de krant van dinsdag las ik dat in het nieuwe stadsdeel Amsterdam-West een schuilsynagoge is ingericht. Een synagoge zonder duidelijke joodse kenmerken, waarin bezoekers niet als jood herkenbaar zijn. Een schuilsynagoge. In Amsterdam. Ik kon mijn ogen niet geloven.

Annie Vis Amsterdam

Tv-recensent Willem Pekelder vindt dat het tv-programma ’Blauw Bloed’ (EO) wel wat meer diepgang had mogen brengen rondom het huwelijk van de Zweedse prinses Victoria. Hij mist de geschiedenis van de Bernadotte-dynastie. Echter, ’Blauw Bloed’ heeft de laatste drie weken van mei de complete serie ’De Bernadottes’ uitgezonden. Deze zeer recente Zweedse productie trok gemiddeld zo’n 500.000 kijkers per week. Ook in de weken daarvoor hebben wij menigmaal achtergronden en reportages over het naderende huwelijk uitgezonden.

Liana Wijtsma samensteller ’Blauw Bloed’, Hilversum

Zaterdag werd IJsselmeervogels algemeen amateurkampioen van Nederland door thuis met 4-0 te winnen van de zondagkampioen. Geen enkel bericht hierover in de krant van maandag. Wel, veel te veel, verhalen en verslagen van het wereldkampioenschap voetbal; vijf pagina’s werden hier aangewijd. Jammer dat Trouw ook met deze gekte meedoet en van de wedstrijd om het amateurkampioenschap geen enkele melding maakt.

Meer aandacht voor de amateurcompetitie, met name de zaterdag, zou ik zeer op prijs stellen.

J.J. Dambruin Middelharnis

Godsdienstsocioloog Gerard Dekker schrijft dat christelijke partijen niet meer zullen terugkomen op hun oude niveau, zolang zij de nadruk leggen op het christelijke karakter van hun programma’s. Ook blijkt uit zijn verhaal dat het CDA in de begintijd van Balkenende (2002-2006) kiezers van buiten de kerk trok. Maar juist uit die tijd herinner ik me Balkenende als de man van de (christelijke) normen en waarden. Nu hij die heeft ingeruild voor behoud van de hypotheekrenteaftrek als belangrijkste programmapunt, lopen de mensen weg. Ik zou dan juist weer teruggaan naar die normen en waarden.

Johan Hut Baarn

Op de avond van de verkiezingsuitslag stuurde ik deze prognose voor het kabinet, met mogelijk als premier Opstelten of Rutte: VVD, CDA, D66, GL, CU. Deze formatie, met 78 zetels, breed gedragen en vrij evenwichtig, lijkt mij realistisch. Het CDA mag dan een middenpositie innemen. Er wordt voor het leven gewaakt. Duurzaamheid is vertegenwoordigd, net als ondernemerschap. Eigen verantwoordelijkheid vindt elk van deze partijen belangrijk. De PvdA en SP en alle anderen trouwens ook. Als de VVD gaat regeren met de PvdA ligt rivaliteit te veel op de loer, het willen profileren en scoren door links. Ik weet nog niet of het wordt geaccepteerd als de verliezers weer gaan regeren. Maar omdat ik twee maanden geleden zag dat precies deze partijen begonnen over een nieuwe politiemissie in Afghanistan, begon ik rekening te houden met de mogelijkheid dat men toen wellicht al over deze coalitievariant na-dacht.

Abraham de Kruijf Zoetemeer

Misschien vormt Bert van Marwijk met zijn sobere en rustgevende stijl wel de voorhoede van een groep leiders. Een groep leiders die het politieke en mediaklimaat terugbrengen naar hun oorspronkelijke waarde en betekenis: vertrouwenwekkend, koersvast, verbondenheid voorop, geen franje, geen hectiek. Zo iemand wens ik graag succes in zijn ’campagne’ op weg naar het hoogste.

Harry Slegh

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden