brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Zonder zonde

Veel van de mensen die nu zo verontwaardigd zijn over 'belastingtoerisme' via Panama en andere vluchtroutes, zie ik op de heen- en terugreis uit mijn woonland Frankrijk terug bij de voordelige benzinepompen net over de grens, of het nog voordeliger Luxemburg. Natuurlijk betreft deze 'ontwijking' niet helemaal vergelijkbare bedragen, maar er zijn wel degelijk pomphouders aan de Nederlandse kant van de grens failliet gegaan, waar men, op een enkeling na, absoluut geen medelijden mee had. Waar blijft het principe van 'wie zonder zonde is, werpe de eerste steen'?

M. Hommes Montclar-sur-Gervanne

Geen stap te ver

Het is inderdaad gelukkig dat de wachtlijsten voor orgaandonatie korter worden, maar in de praktijk merk je daar niet zoveel van. Als IC-verpleegkundige maak ik het regelmatig mee dat een patiënt al vechtend voor zijn leven ligt te wachten op een orgaan. Trouw heeft blijkens het commentaar veel compassie met familie van patiënten (Opinie, 4 april), maar beseft Trouw ook dat die vechtende patiënt een familie heeft die machteloos moet toezien of er op tijd een orgaan beschikbaar komt of niet, met alle gevolgen van dien. Als je mensen hebt zien sterven omdat er niet op tijd een orgaan beschikbaar was, dan is 'iedereen in principe donor laten zijn' geen stap te ver, maar een stap in de goede richting.

Henny van der Star 's-Gravendeel

Informatie

Een stap te ver: wat ben ik - zelf D66'iger - blij dat Trouw kleur bekent als het gaat om orgaandonatie. Naast de argumenten die in het redactionele commentaar genoemd worden wil ik daar nog iets aan toevoegen. De regering heeft op subtieler niveau, inclusief het geestelijke, nooit voldoende informatie verstrekt. Wel zijn er van tijd tot tijd in Trouw en andere kranten enkele artikelen aan gewijd. Die genuanceerdere informatie over wat er eigenlijk gebeurt gedurende het stervensproces en de eventuele gevolgen van orgaantransplantatie voor zowel de ontvanger als de gever, is echter wel te verkrijgen. Via Stichting Orgaandonatie. Het lijkt mij nuttig als parlementariërs er kennis van nemen voordat zij een weloverwogen keuze maken over het aannemen van een nieuwe wet.

G. Croes Bilthoven

Alle geluiden

Ik was er trots op dat ik abonnee was geworden van een krant die alle geluiden wil laten horen. Heel jammer dat Trouw aan Tinkebell geen podium meer wil geven.

Hans Appers Spierdijk

Hartgrondig oneens

Na zo'n 40 jaar is het dus toch gebeurd: mijn krant doet iets waar ik het hartgrondig 100 procent mee oneens ben. Trouw loost Tinkebell.

Aart de Gans Meerkerk

Voor altijd

Dichter des Vaderlands, Anne Vegter, wil een nieuw Nederlands volkslied schrijven (Trouw, 4 april). "Het is verouderd, wij zijn al lang niet meer overheerst door Spanje." Dat waren wij ook al lang niet meer in 1932, toen het Wilhelmus werd ingevoerd. Vegter heeft misschien wel een te groot ego. Uiteindelijk ben je maar vier jaar Dichter des Vaderlands en is Willem van Oranje voor altijd Vader des Vaderlands.

Angelo de Groot Leiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden