brieven

Subtiele humor

Gisterochtend ben ik weer uit de droom geholpen: geen overzicht over de stemming per provincie. De enige provincie die genoemd werd was Groningen, omdat men daar iets had om zich druk over te maken. Het woord 'waterschap' kwam al helemaal niet voor. Het wordt hoog tijd om aparte verkiezingen te organiseren voor de Eerste Kamer en apart voor de provincie, of (een van) beide maar op te heffen. Bij het raadplegen van de kieswijzers kwam ik nergens tegen dat we tussen Rutte, Samsom en Wilders konden kiezen. Het ging over windmolens en ganzen, maar dat zal dan wel subtiele humor zijn geweest.

Andreas Wiersum Amsterdam

Netwerkkabinet

De uitslag van de verkiezingen is minder verrassend dan die lijkt. De samenleving is al in hoge mate een netwerksamenleving, waarin meerdere organisaties samen moeten zorgen voor een resultaat dat zij solo niet voor elkaar krijgen. Het politieke speelveld is daar een goede afspiegeling van. Het coalitiekabinet verandert langzaam maar zeker in een netwerkkabinet. Niets mis mee: het verplicht tot luisteren, tot nieuwe verbindingen en tot een besef van wederzijdse afhankelijkheid.

Harry Slegh Utrecht

Zielige vertoning

Van de bravoure van Rutte en Samsom bij de presentatie van hun kabinet, waarbij de rol van de Eerste Kamer totaal over het hoofd werd gezien, is weinig over. Na twee jaar is hun trotse Schip van Staat gestrand op de klippen van de senaat. Nu worden koortsachtig noodsignalen om hulp naar de oppositie uitgezonden. Een zielige en onwaardige vertoning. Uit angst voor verlies bij nieuwe Tweede Kamerverkiezingen wordt er nog twee jaar verder aangemodderd. Dat verdient Nederland in deze onrustige tijden niet. Dan toch maar nieuwe verkiezingen.

J. van den Akker Harkstede

Weimarrepubliek Nederland

We worden lanzaam onregeerbaar à la de Weimarrepubliek. Tijd dus om de vijfprocents-kiesdrempel in te voeren voor de Tweede Kamer en de Eerste Kamer af te schaffen. En dan meteen de Tweede Kamer uitbreiden naar tweehonderd leden om meer fractiespecialisten een plek te kunnen geven en het politieke werk daarmee meer kwaliteit.

D. Weijers Amsterdam

Blind voor Down

Ook kindertjes (en volwassenen) met downsyndroom hebben natuurlijk bestaansrecht en mogen gelukkig en geliefd zijn, daarover geen enkele discussie. De moederliefde van Renate Lindeman (Opinie, 18 maart) maakt haar echter blind voor de ernstige medische afwijking die downsyndroom wel degelijk is, met dito gevolgen voor betrokkene, familie én samenleving. Lindeman vindt screenen op Down een vorm van afwijzing, maar wijst zelf de liefdevolle vrije keuze van ouders voor een gezond kind af.

P.N. Hebly Zoetermeer

Up with Down

Wat een mooi, indrukwekkend artikel schrijft Renate Lindeman over prenatale screening op downsyndroom. Ik schrik ervan dat op dit moment meer dan 90 procent van de zwangerschappen in Nederland wordt afgebroken als er downsyndroom wordt vastgesteld. Ik draag haar poging om de discussie hierover op tafel te brengen, een warm hart toe. Het wordt tijd voor 'up with Down' in Nederland.

Carina Lodder Vleuten

Verbale euthanasie

Wat een subtiele, mooie column van Ephimenco over de dood van oude poes (Trouw, 19 maart). Vooral de laatste alinea, waarin gesproken wordt over 'verbale euthanasie' en 'kunstproject', vind ik meesterlijk geschreven. Konden we in de huidige meedogenloze (discussie)sfeer rond dit thema maar wat meer voor deze verbale, artistieke weg kiezen. Ook en juist bij mensen.

Joep Beliën Zaltbommel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden