Brieven

Liever rollator dan tank
Dat minister Hillen een vergelijking maakt met de bezuinigingen bij defensie en de zorg, is appels met peren vergelijken. Hij beklaagde zich in de krant: "Een rollator, die je voor 69 euro bij de Gamma kunt kopen, durft niemand uit het zorgpakket te halen. Maar over een forse ingreep op defensie maalt niemand." Aldus Hillen. Het lijkt verdacht veel op een slag onder de gordel van hulpbehoevende ouderen, die het veelal moeten doen met een klein budget. Volgens deskundigen maakt het voor de veiligheid van een land niets uit of er een paar tanks, helikopters en mijnenvegers worden afgeschaft, als je maar zoekt naar samenwerking met andere partners. Nederland moet maar eens accepteren dat we als klein land niet per se op de eerste rij moeten zitten.

Niek van der Hoest Ermelo

Sores van Schouten
Met klimmende instemming heb ik meegeleefd en bewonderd hoe Rob Schouten weet 'door te ademen' als op een grauwe dag het netwerk van zijn vrienden en kennissen slechts somberheid en mislukkingen oplevert. Alles zit hen tegen, is te veel. Een vriend heeft een huwelijkscrisis, een vriendin is ontslagen, een kennis is boos over de wereldproblematiek van het watertekort. Et cetera. Ik heb één troost voor Rob Schouten: achter die dichte wolkenlucht schijnt toch de zon. Inderdaad, het leven stelt teleur, zelfs op een stralende lentedag. Maar de manier waarop hij zijn sores beschrijft, maakte me steeds vrolijker en liet me uiteindelijk smakelijk lachen. Gaaf. Gewoon doorademen maar.

Hans van Leeuwen Nieuwegein

Onverdoofd slachten
Hoogleraar Jaap Goudsmit stelt (Podium, woensdag) dat de wetenschap wordt misbruikt in het slachtdebat. Kennelijk zijn er wetenschappelijke bewijzen nodig van het lijden van dieren bij de slacht. Ik heb mijn studie niet afgemaakt, dus ik mag alleen spreken vanuit mijn gezonde verstand. Aangezien een zoogdier neurologisch heel erg op de mens lijkt, hetgeen Goudsmit vanuit zijn wetenschap zal moeten beamen, concludeer ik dat dieren lijden als ze geslacht worden. Oók in de reguliere slacht. Als een dier dan ook nog eens niet wordt verdoofd, staat het voor mij vast dat het extra lijdt. In de hele discussie heeft niemand mij nog kunnen overtuigen van het nut van slachten zonder het dier eerst te verdoven. Geen enkel wetenschappelijk argument ben ik tegengekomen. Dat Goudsmit stelt dat een kleine (joodse) bevolkingsgroep het slachoffer wordt van de twijfel over het welzijn van miljoenen koeien die jaarlijks 'gewoon' worden geslacht, gaat mijn verstand te boven.

Magda Wiite Zutphen

Justitie in 'RTL Boulevard'
Het Openbaar Ministerie zegt beter contact te willen maken met het grote publiek om de boodschap van het OM beter over te kunnen brengen en zal daartoe met één persoon deelnemen aan het programma 'RTL Boulevard'. Officier van Justitie Susanne Terporten denkt dat 'het nooit kwaad kan als leden van de rechterlijke macht uit hun ivoren toren komen'. Welbeschouwd zet het toch niet echt zoden aan de dijk dat, pas na honderden jaren, maar één lid van de rechterlijke macht uit de ivoren toren komt. Bovendien is het de vraag of dat ene lid van plan is eerlijk te zijn en de waarheid te spreken of dat het de bedoeling is een voorgeprogrammeerde toneelrol te spelen. Als dat de bedoeling is, kan men net zo goed teruggaan in de ivoren toren.

C.P.M. Karsten Amstelveen

Afgoderij
Theologe Christa Anbeek lijkt mij behoorlijk in de war, getuige haar reactie op het boek 'Flirten met God, Religiositeit zonder geloof' van Koert van de Velde. Zij stelt: een ervaring krijgt pas betekenis door het verhaal waaraan het is vastgeknoopt. Terwijl religiositeit juistvoorbij het verhaal gaat.

Woorden hebben kracht, zeker, maar precies dát zet ons ook vaak op het verkeerde been. Woorden verwijzen naar, maar kunnen nooit het omschrevene vervangen, al bestaat daarover vaak verwarring. Zo aanbidden mensen geld, terwijl ze eigenlijk verlangen naar dat waar het symbool voor staat: vrijheid, geluk, autonomie.

Woorden zijn fragmentarisch, ze omvatten nooit het geheel. Alleen wie de (religieuze) ervaring van volkomenheid kent, kan volgens mij ook de woorden begrijpen - niet andersom.

Emma R. Veenstra Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden