Brieven

Met stijgende verbazing het artikel gelezen over de PKN die vindt dat we samen met de moslims wel ’de handen ineen moeten slaan op maatschappelijk gebied, maar niet samen mogen bidden’ (Trouw, dinsdag). De PKN stelt vast dat zowel de islam als het christendom een ’missionaire religie’ is. Mijn eerste vraag is: wie moet nu wie overtuigen? Het jodendom is geen missionaire religie, de Joden hebben genoeg aan hun idee het uitverkoren volk te zijn. Het blijft natuurlijk lastig dat van de twee afgeleide religies van het jodendom, als enige het christendom meent de waarheid te kennen. Als de moslims dat ook vinden van hun eigen religie, hebben we een probleem. Mijn tweede vraag is dan: mogen zij ook hun missie uitdragen?

Geertje Kuipers Culemborg

Het stuk ’PKN pleit voor respectvolle evangelisatie onder moslims’ ademt minachting uit voor moslims. Is het christendom meer en beter dan andere godsdiensten? Leren we het nooit? De wereld is voor iedereen geschapen en we zullen allen voor elkaar moeten zorgen.

Ariët van Maren Alphen a/d Rijn

Volgens Tweede Kamerlid Charlie Aptroot (VVD) is harder rijden wenselijk omdat veel automobilisten de huidige snelheidslimiet ’niet redelijk’ vinden (Trouw, dinsdag). Ik kan me indenken dat sommige automobilisten sneller willen rijden dan 120 km per uur, maar daar is niets ’redelijks’ aan; hard rijden is vooral een kwestie van ’leuk’. Het commentaar stelt terecht en op redelijke gronden – dat wil zeggen volgens de wetten van het verstand – dat niemand om de schadelijke gevolgen van harder rijden heen kan.

Arrie van Nierop Zwijndrecht

Een beschamende vertoning dat het VVD Tweede Kamerlid Charlie Aptroot een rapport van het gerenommeerde verkeersadviesbureau Goudappel Coffeng over te verwachten problemen bij een verhoging van de maximum snelheid tot 130 km op autosnelwegen afdoet als ’prutswerk van een linkse anti-autoclub’. Het moet toch niet gekker worden. Als dit de manier is waarop de VVD in de nabije toekomst gaat opereren, dan zijn we gewaarschuwd!

A. Hoogcarspel Almere

In Denktank van dinsdag ziet Ineke Remijnse het helemaal voor zich: voor de inwoners van Almere met de Kerst een verantwoord stukje vlees op het bord afkomstig van het overschot aan grote grazers in de Oostvaardersplassen. Met daarbij lokaal verbouwde aardappelen, verse groenten en fruit.

Met die laatste agrarische producten slaat de schrijfster de plank behoorlijk mis. Aardappelen, verse groenten, fruit en zuivel zijn voor de inwoners van Almere, als ze dat zouden willen, nu nog te verkrijgen binnen een straal van twintig kilometer.

Mocht het onzalige plan voor de aanleg van het Oostvaarderswold in de gemeente Zeewolde (en niet Oosterwold in Almere) daadwerkelijk wordt uitgevoerd, dan zal die mogelijkheid verdwijnen. De agrariërs als leveranciers van genoemde producten hebben dan in groten getale ’de velden geruimd’ . Die ruiming is nu al gaande. Niks stadslandbouw dus.

Tienke Drost-Stellingwerf Zeewolde

Nahed Selim spreekt kennelijk voor de anderhalf miljoen Wildersstemmers, die mogelijk maakten dat het kabinet er kwam met de maatregelen die zij toejuicht (Trouw Letter & Geest, 30 oktober).

Zij schrijft dat ’het leidende principe moet zijn dat immigratie ten goede komt aan de ontvangende samenleving’. In gewoon Nederlands: eigen volk eerst, sterker, eigen volk alleen.

Zeker, immigratie is geen liefdadigheid, maar als zij niet berust op solidariteit is er iets goed mis. Selim betreurt de anti-immigratie stemming. Alle deuren dichtgooien is geen optie, schrijft ze. Nee, want wie moet er dan, vaak onderbetaald, de toiletten schoonmaken en de gangen dweilen?

René Süss Amsterdam

Tot mijn verbazing lees ik bij het Theologisch Elftal in de krant van woensdag dat de tentoonstelling ’Körperwelten’ (beter bekend als ’Body Worlds’) in België te zien is. Deze tentoonstelling is tot en met 23 januari 2011 in Las Palmas II in Rotterdam. Zie ook de website www.bodyworlds.com

G. van Buuren Spijkenisse

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden