brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Geestelijke armoede?
Ondanks de afkeer van strijkstokken brachten we in Nederland 18,5 miljoen euro op voor hulp aan de Filippijnen, voor de directe aanpak van materiële armoede en eerste medische verzorging. Dankzij de liefde voor strijkers zullen we straks waarschijnlijk weer 68 miljoen opbrengen voor het vuurwerk van de jaarwisseling en de eerste medische verzorging daarbij. Geestelijke armoede?

Janny Brinkman Dronryp

Gehusselde genen
Ik moet zeggen dat het mij wel tegen de borst stuit om te lezen dat de Wageningen Universiteit van plan is een 'koolmees te maken', die de klimaatveranderingen kan bijhouden (Trouw, 19 november). Ik ben geen creationist, maar het mysterie van nieuw leven is volgens mij nog steeds een wonder, hoeveel genen er ook gehusseld worden in een dier of plant.

M. Koopmans Hengelo (Gld)

Buitenkampers
Prima dat Trouw zich baseert op de Amerikaanse historicus William H. Frederick ten aanzien van de massamoord op Indische Nederlanders tijdens de Bersiap-periode (de Verdieping, 18 november). Een en ander is ook treffend in beeld gebracht in de Nederlandse documentaire 'Buitenkampers' van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich die in verschillende steden te zien is (www.buitenkampers.nl). Eigenlijk zouden alle Nederlanders deze documentaire moeten zien.

Stephen Campbell Amsterdam

Een busje voor de vrijheid
Het 'refo-busje' staat ter discussie (Trouw, 14 november): moeten wij als gemeenschap meebetalen aan het relatief dure vervoer van kinderen die naar een zwartekousenschool gaan, terwijl ze, wat ons betreft, best ook naar een school dichterbij kunnen? Ja, vanwege het principe. Wij zijn terecht trots op de vrijheden die ons staatsbestel kenmerken, en dan moeten we niet zeuren als het wat kost om die vrijheden in stand te houden. De staatssecretaris van onderwijs wil de refo-busjes behouden. De Tweede Kamer wil ervan af. Kennelijk zijn de grondwaarden van onze democratie bij deze staatssecretaris in betere handen dan bij onze volksvertegenwoordiging.

Bart Voorzanger Amsterdam

Vrije markt
De Consumentenbond heeft een belangrijke ontdekking gedaan. Prijzen blijken te stijgen als de vraag toeneemt (Trouw, 19 november). Speelgoed in de zomer, speelgoed in december. Als je er even over nadenkt zie je het verschijnsel ook op veel andere plekken om ons heen: vakantiewoningen, kerstbomen, zonnebrandolie... daar is de Consumentenbond toch een belangrijk economisch mechanisme op het spoor gekomen! Goed dat we zo'n waakhond hebben.

Cornelius Demoet Veenendaal

Zielepiet
Fijn dat er met het geprotesteer toch iets positiefs is bijgedragen aan het sinterklaasfeest. Naast allerlei Pieten, die een naam krijgen passende bij hun taak, heeft zich nu een nieuwe - na lang aandringen - onlosmakelijk verbonden aan het kinderfeest: de 'Zielepiet'. Ik vraag mij af wat Reve's Zuster Immaculata hiervan zou vinden? Dááá-hag, dááá-hag!

Hank Meldrum Dordrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden