brieven

Tweede kans voor Hermans

"Velen zijn geroepen, slechts weinigen zijn uitverkoren." Dat slaat zeker op de heer Loek Hermans, die nauwelijks uit de schijnwerpers der Eerste Kamer is vertrokken - vanwege allerlei perikelen over zijn functioneren bij een zorgverzekeraar - of hij wordt alweer waarnemend burgemeester te Zutphen. De commissaris van de Koning van Gelderland meent hem een tweede kans te moeten geven. Ach ja, je moet maar denken dat degenen die in Zutphen gebruikmaken van de voedselbank en moeite hebben hun zorgpremie op te hoesten, nu gelukkig wel een burgervader hebben gekregen die er, naast al zijn nevenfuncties, echt voor hen zal zijn. Want als je zelf een tweede kans krijgt, zal je die toch zeker je bevolking niet onthouden?

A. Bol Dalfsen

Opportunistische VVD

Wonderlijk hoe één partij van opportunisten moeiteloos meewaait met de wind die vooral in hun eigen rug blaast. Zoals met het loslaten van de regels die het bouwen in de Nederlandse duinen moeten voorkomen (Opinie, 22 december). Een van de weinige uitgestrekte en bijzondere natuurgebieden die Nederland rijk is, en waar we nu nog allemaal van kunnen genieten. Straks het decor van vakantiewoningen en appartementen voor mensen die het zich wél kunnen veroorloven om op zo'n uitzonderlijke plek te wonen. Althans als het aan minister Schultz ligt. Daar staat tegenover dat de fractievoorzitters van dezelfde partij in een aantal kustgemeenten zich hard gaan maken voor een windmolenvrije Noordzeekust. Want deze tasten, hoewel ze 18 kilometer uit de kust staan, het vrije uitzicht over zee aan en schrikken toeristen af. Dat is het Nederland van de VVD in de toekomst: met duinen, nu nog mooi, weids en wildbegroeid - straks volgebouwd met appartementen en vakantiewoningen - maar wél met vrij uitzicht over zee.

Jacqueline van Reijsen Amsterdam

Kluts kwijt

De kluts kwijt. Daar ging op 22 december de taalrubriek van Jaap de Berg over. Exemplarisch was pagina 17 van dezelfde krant: een VVD-minister die wil ontregelen in het kustgebied én 5 lokale VVD'ers uit datzelfde kustgebied die juist wél willen reguleren. Kunnen wij de VVD nog wel een eitje laten bakken?

Erik Regterschot Alkmaar

Te weinig opbrengst

Het artikel 'Meesters van de kleine molen' (Verdieping, 22 december) is jammer genoeg erg oppervlakkig. Een prachtig verhaal natuurlijk over drie sympathieke jonge mannen die met hun windmolens het Groningse platteland zullen veroveren. Maar waarom wordt er niets verteld over de opbrengsten en de kosteneffectiviteit van deze windmolens? Er zijn de afgelopen jaren meerdere veelbelovende start-ups op dit gebied geweest, die het geen van alle hebben gered. Te duur en te weinig opbrengst. Hebben de mannen van E.A.Z. Wind werkelijk iets bedacht dat hun ontwerp een dergelijk lot zou besparen?

B. Bronsema Voorschoten

Fysiotherapie

Twee dagen achtereen lofzangen op de fysiotherapie (Trouw 21 en 22 december). Maandag als het goedkopere alternatief voor dotteren bij etalagebenen. Dinsdag als de oplossing voor nog veel meer; artrose, rughernia, reuma enz. Wanneer je invasieve ziekenhuisbehandelingen kunt voorkomen of uitstellen, verdient dat natuurlijk de voorkeur. Maar is fysiotherapie nu opeens het nieuwe evangelie? Een grote component van de behandeling door de fysiotherapeut bestaat uit bewegen. Maar dat doet de patiënt toch zelf? Ga lopend de kerstboodschappen doen. Wanneer je bovendien nog afvalt en de sigaretten laat staan, kun je lang uit de handen blijven van zowel de ziekenhuisdokter als de fysiotherapeut!

Pieter Barnhoorn Leiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden