Brieven

Vaak zuur over rk kerk
In de jaren tachtig had Trouw een advertentiecampagne 'Hoe katholiek is Trouw?' met als doel katholieke lezers binnen te halen. Dat is bij mij toen gelukt, tot mijn jarenlange tevredenheid. Maar nu lijkt Trouw bezig aan een campagne om weer van zijn katholieke lezers af te komen. Als er al eens iets over de rk kerk in de krant staat is het zuur, zuur, zuur. Gisteren al voor de tweede keer paginagrote artikelen over het misbruik in de Poolse kerk. Dat is natuurlijk niet goed te praten, maar waarom moet dat er zo ingehamerd worden? Heeft Trouw zich tot doel gesteld de Reformatie 500 jaar na dato alsnog te laten zegevieren?

Laurens Joustra Amsterdam

Haatmails aanpakken

De vele afgrijselijke berichten en reacties via e-mail, Twitter, blogs en websites zijn mij al jaren een doorn in het oog. Helaas zijn er onfatsoenlijke medemensen die anoniem dingen zeggen waar de honden geen brood van lusten. Daarom zou anonimiteit op internet onmogelijk moeten worden gemaakt. Tweede Kamerlid Han ten Broeke zegt in Trouw (14 januari): "Maar je raakt er ook wel wat aan gewend." Juist daarom moeten we dit fenomeen een halt toe roepen. Als er gewenning plaats vindt, wordt het nog veel ernstiger. Aanpakken dus.

Henny Verhaar Hillegom

Pestbandje helpt niet
Ik zit op een middelbare school met veel leerlingen waar ook gepest wordt en ik zie pesterijen dagelijks gebeuren. In deze tijd moet je er bijvoorbeeld uitzien zoals mensen willen dat je eruit ziet. Zo niet dan hoor je vaak kwetsende opmerkingen die hard kunnen aankomen. Twee vrouwen die zelf gepest zijn, stellen nu voor dat kinderen een groen polsbandje gaan dragen, om aan te geven dat ze tegen pesten zijn (Trouw, 15 januari). Ik denk dat, als jongeren van mijn school die al gepest worden een pestbandje gaan dragen, ze nog erger gepest worden omdat anderen dat kinderachtig of stom vinden. Het lijkt mij een veel beter idee om artiesten of andere BN'ers die door jongeren worden gewaardeerd en vaak worden bekeken een groen pestbandje te geven. Dan is het opeens niet meer stom en trekt het zeker meer aandacht van jongeren.

Joris van Swinderen (16) Austerlitz

Prikkelende opinie Vink
Lezer Guus Wattel heeft gegruwd van de bijdrage van Jaffe Vink over duurzaamheid in Letter & Geest (Brieven, 15 januari). Ikzelf vond het een weldaad om in Trouw weer eens een stukje van Vink te lezen. Ik mis nog steeds zijn dwarse, prikkelende opinies die voorheen Trouw sierden.

Henk P. van Leeuwen Voorschoten

Spiritualiteit
Wat een opluchting was het om het artikel van Mariska Overman (Trouw, 7 januari) te lezen over de maand van de spiritualiteit en de kans die we daarmee weer laten liggen om het thema spiritualiteit eindelijk eens naar de realiteit van alledag te brengen. Eindelijk een geluid dat ik goed herken! Ik ben zelf spiritueel begeleider en zoek ijverig naar een naam die de mensen niet afschrikt of op het verkeerde been zet. Ik ben geen healer of re-birther of halve pastoor, maar gewoon een mens van vlees en bloed die midden in het leven staat en een tijdje oploopt met anderen op hun weg naar een zinvol bestaan, die daarbij hun vragen en ervaringen willen delen. Spiritualiteit is leven met je voeten op de grond en je handen naar de zon, maar altijd goed uit je doppen blijven kijken.

Els Vis Breda

Vrijwilligerswerk is vrijwillig
Medewerkers van NedCar worden door hun nieuwe eigenaar VDL verplicht om vrijwilligerswerk in de zorg te gaan doen, totdat ze aan de slag kunnen met de Mini's (Trouw, 15 januari). Hoe kun je nou vrijwilligerswerk verplichten? Is de essentie van vrijwilligerswerk niet dat je het vrijwillig doet?

Ruud Moors Utrecht

Vergas ganzen met stikstof
Omdat CO2 een rol speelt bij de regulering van de adem van mens en dier is het gebruik daarvan bij het doden van ganzen (Trouw, 15 januari) een slecht idee omdat de dieren snakkend naar adem doodgaan. Stikstof (N2) speelt geen enkele rol bij de ademhuishouding en zou de absolute voorkeur moeten hebben bij dit soort acties. De dieren merken namelijk niets van het zuurstofgebrek.

Petra Koopmans Venray

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden