brieven

Zomergasten
Ook op televisie is zomertijd komkommertijd en dus worden ons eindeloos herhalingen voorgeschoteld. Daarom vind ik het knap dat de VPRO ons gedurende zes zondagavonden een avondvullend programma 'Zomergasten' presenteert. Wat je ook van het programma vindt, iedere presentator is uniek en dat geldt natuurlijk ook voor de gasten. Een drie uur durend televisieprogramma tot een succes maken is geen peuleschil. Natuurlijk, de ene avond is beter geslaagd dan de andere, dat lijkt me evident. Het spannende is dat je nooit weet hoe zo'n avondvullend gesprek tussen twee mensen gaat verlopen. Dat een lezer het programma ziet als een goedkope 'vuller' voor het zomerseizoen (Brieven, 1 augustus) vind ik dan ook niet terecht.

Reijer Koelman Duiven

Extreme omstandigheden
Het is natuurlijk bijzonder triest dat drie kandidaten van de Special Air Service (SAS) tijdens oefeningen in de heuvels van Wales zijn overleden (Trouw, 1 augustus), maar hadden ze niet eerder aan de bel kunnen trekken om hun leven te sparen? Wie onder zulke extreme omstandigheden (drukkende hitte) bereid is om koste wat kost een buitensporige inspanning vol te houden, kan erop rekenen dat het lichaam protesteert. Ze hadden ook kunnen zeggen: "Hier stoppen we, want we voelen dat het mis kan gaan." Dan maar geen SAS-lid.

Per Schuitemaker Hoorn

Tips voor Assad
Met verbazing en boosheid las ik het stuk met vijf tips voor Assad om de opstand in Syrië neer te slaan (de Verdieping, 31 juli). De tips zijn afkomstig van een Franse militair-strateeg die een boek schreef over het neerslaan van opstanden. Maar wat heb ik daarmee te maken? Ik begrijp niet dat Trouw ruimte geeft aan iemand die bloed aan zijn handen heeft. Ik dacht: die meer dan honderdduizend slachtoffers zouden, als ze nog konden zien, hun ogen ook niet hebben kunnen geloven. Nog minder de nabestaanden. Het was voor mij een afknapper en dat heb ik bij het lezen van Trouw nooit. Toch sla ik morgenochtend Trouw gewoon weer open.

Jan van Drie Oss

Arm en rijk
Een uitgebreid verslag in Trouw over de topman van Douwe Egberts: die springt er wel erg mooi uit als hij aan de komende verkoop van zijn bedrijf een slordige veertien miljoen verdient. Op de opiniepagina een brief van een lezer die uit de doeken doet hoe de sollicitatieprocedure bij PostNL in elkaar zit en hoe daar het inkomen van de bestellers geregeld is. Treffender kan de nog steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk in Nederland, waar het aantal miljonairs nog harder groeit dan de voedselbanken, niet worden weergegeven.

Jaap Cornelissen Ermelo

Fatalisme
Joram van Klaveren (PVV) wil geen geld meer steken in achterstandswijken en gelooft niet in de maakbaarheid van de samenleving (Trouw, 31 juli). Wat een treurige, negatieve uitspraak en wat een fatalisme. Aan de kant gaan staan en passief toekijken hoe het in jouw ogen fout loopt. Hij doet daarmee groot onrecht aan een grote groep Nederlanders die wel actief bezig zijn te proberen iets in de wereld, dichtbij of ver weg, te veranderen. Soms bereiken mensen daar iets mee en soms zijn idealen onbereikbaar maar de wil om de wereld te verbeteren blijft in hen leven.

Klaas van der Veen Hoofddorp

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden