Brieven

Respect voor ouderen
Lezer E. Klungel schrijft (Podium, 1 augustus) dat de werkende een zware dobber krijgt en de generatie in ruste positief mee moet denken om de kosten in de zorg betaalbaar te houden. De briefschrijver vergeet dat die generatie al ontzettend veel heeft gedaan om de kosten betaalbaar te houden. Je gaat je haast schamen als je op leeftijd komt. Een beetje respect voor ouderen zou op zijn plaats zijn.

Ineke Grootemaat Venray

Doe meer aan preventie
Een alternatief voor het stoppen met vergoeden van heel dure behandelingen, is het staken van het vergoeden van de massaal gebruikte maagzuurremmers en laxeermiddelen. Want met bewust eten en leven heb je die middelen niet nodig. De belangrijkste vraag is natuurlijk waarom we niet bereid zijn om zelf in onze gezondheid te investeren maar wel alles eisen als we ziek zijn geworden. Het debat zou daarover moeten gaan.

Trea van Vliet Rotterdam

Eigen bijdrage van patiënten
Uitstekend, dat minister Schippers gaat overleggen met de farmaceutische industrie over de prijs van dure medicijnen. Echt goedkoop zullen ze echter niet worden. Ik kan me voorstellen dat pompe- en fabrypatiënten vanaf een zekere inkomensgrens een deel van hun inkomen bijdragen aan de kosten, een fors percentage van bijvoorbeeld 20 procent. Daarmee kan de patiënt of de familie zelf de afweging maken.

Han Ebben Nijmegen

Gebruik minder medicijnen
Het is maar net zoals hoogleraar Marcel Canoy schreef (Podium, 31 juli). Vroeger waren er ook drukke kinderen, maar meestal kregen die weinig aandacht, het waren gewoon 'drukke baasjes'. Tegenwoordig zitten er in elke schoolklas kinderen met de medische indicatie ADHD, die we - aangemoedigd door de farmaceutische industrie - massaal ritalin geven. Ritalin is een voorbeeld van een medicijn dat te vaak en te snel wordt voorgeschreven. Er zijn ook medicijnen die veel te veel worden aangeschaft, zoals vaccins tegen de Mexicaanse griep. Als de zorgverzekeraars eerst eens laten onderzoeken hoe we de overdreven aanschaf en het gebruik van medicijnen kunnen terugdringen, dan is het onnodig patiënten met de ziekten van Pompe en Fabry over de kling te jagen met een onethisch 'bezuinigingsvoorstel'.

Ed. Heesbeen Staphorst

Giften voor onderzoek
Hoe komt het toch, dat de prijzen van medicijnen zo exorbitant hoog zijn? Doorgaans wordt als argument genoemd de hoge kosten van onderzoek en ontwikkeling. Dat moge ten dele waar zijn, ik meen te weten dat instellingen als het KWF, het Reumafonds, de Alzheimerstichting en vele andere ook kapitalen steken in die onderzoeken. Indirect betalen we zodoende al een behoorlijke eigen bijdrage en zouden de prijzen van die medicijnen dus aanzienlijk lager kunnen en moeten zijn.

Cor Lem Hoogeveen

Geweldige krant

Trouw, wat ben je toch een geweldige krant. Al die prachtige artikelen over duurzaamheid en milieu, zoalshet artikel over het Brabantse Oploo waar vele vrijwilligers de duurzame kringloop in het dorp terugbrengen (1 augustus). Daar wordt een mens warm van. Dat vormt een mooi tegenwicht voor de consumptiemaatschappij en de rare uitwassen ervan.

Aleike Wisselink Apeldoorn

De sterkste schouders
In het commentaar in Trouw (31 juli) wordt het realistisch gevonden dat spaarzame mensen voor hun zorgkosten niet meer vanzelfsprekend terecht kunnen bij de solidaire gemeenschap. Het idee van zorgen voor je naaste moet echter niet overboord worden gezet. Als dat wel gebeurt is het ieder voor zich, en lijden we allemaal schade. Sterke schouders moeten extra bijdragen aan de instandhouding van de solidariteit in plaats van de solidariteit in de zorg af te schaffen.

Eb Kremer Emmen

Bleker begrijpt natuur niet
Staatssecretaris Bleker (natuur) begrijpt niets van de natuur, als volgens hem "de natuur niet iets moet zijn waar mensen zich aan ergeren" (Trouw, 31 juli). Het getuigt van arrogantie om die natuur dan maar te willen veranderen. De mens dient zich aan te passen aan de natuur. Ik mag hopen dat de Tweede Kamer Bleker een halt toeroept.

Peter Oostelbos Randwijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden