brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Stagnatie

Een prachtig overzicht van Esther Bijlo (Trouw 30 april) over de oorzaken van de economische stagnatie. Toch mis ik één aspect en dat is: de mensen 'hebben alles al' - zoals dikwijls wordt geantwoord op de vraag naar een verlanglijstje.

Tegen die toestand helpt de 'pomp van Keynes' niet, want die ging er nog van uit dat de economie zich moest bezighouden met de verhouding tussen de schaarse middelen en de onbeperkte vraag.

Wim L. Helleman Kampen

Gebakken lucht van plastic

Afspraken over statiegeld afschaffen zijn gebaseerd op de valse aanname dat Plastic Hero milieuwinst oplevert. De plastic-containers bevatten echter vooral ('gebakken') lucht. Navraag bij de chauffeur die de containers leegde leert dat een met petflessen gevulde vrachtauto nog geen 1000 kilo aan plastics bevat, slechts tien procent van het laadvermogen. Mijn volle (geplette) plasticafvalzak woog slechts 300 gram. Een volle 12-tons-truck moet circa 10 containers afwerken om 1000 kg lading te verzamelen. Vervoer en verwerking alleen al kosten meer energie dan recycling uitspaart; los van het zwerfvuilprobleem is statiegeld ook qua logistiek milieuvriendelijker. Plastic Hero is een paard van Troje, dat vooral bedoeld is om van statiegeld af te komen.

Martin Kroon oud-beleidsmedewerker VROM Leiden

Zelf uitmaken

Naema Tahir zegt in haar column (Opinie, 30 april) over Hirsi Ali's stelling dat de islam nu een reformatie nodig heeft, dat de reformatoren opvattingen hadden, die niet erg afwijken van die van moslims. Dit gaat m.i. een beetje langs de essentie van de zaak heen. Luther onttrok zich aan het al eeuwen heersende leergezag van de katholieke kerk (paus en concilies) en ging zelf uitmaken wat hij geloofde op basis van wat hij in de Bijbel las. Dat was de vernieuwing.

W. de Lange Wateringen

Duur feestje

Minister Schippers heeft zware bezuinigingen op de gezondheidszorg achter de rug en dan komt André Bolhuis van het NOC-NSF zijn hand ophouden: hij heeft alvast 27 miljoen euro ingeruimd voor de rijksoverheid (Trouw, 30 april). Er is fors gekort op allerlei essentiële voorzieningen, ouderen moeten langer op zichzelf gaan wonen, de meeste mensen staan al jaren op de nullijn. En dan wil NOC-NSF minstens 125 miljoen uitgeven aan een sportfeestje. Hoe elitair en amoreel (zie Joris Luyendijk) kun je zijn. Ga maar sponsors zoeken.

R.W. Boer Zwijndrecht

Slachtoffers WOII

Hoewel de Joodse gemeenschap onnoemlijk leed is berokkend, is het, met het oog op de naderende herdenking, goed in herinnering te roepen dat de Tweede Wereldoorlog meer was dan de Holocaust (Trouw, 1 mei). Onder 'World War II casualties' geeft Wikipedia een uitvoerige opsomming van de aantallen slachtoffers uit die periode. Een paar getallen: Sovjet-Unie 23 miljoen, China 20 miljoen, maar voor Nederland misschien nog het meest navrant: Nederlands Oost-Indië 4 miljoen. Dit laatste getal betreft inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden die ook onder bescherming stonden van de regering.

J. Ludwig Aduard

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden