brieven

ICT-ontwikkelingen

ICT is een veld waarin je heel snel achterloopt doordat de ontwikkelingen zo snel gaan, lees ik in Trouw (12 april, pag 13). Dat achterlopen slaat op de werknemers in deze branch. De eindgebruikers, de consumenten, zullen bij dit moordend tempo een nog veel grotere achterstand oplopen. Steeds meer mensen worden hulpbehoevend. Denk aan de banken met hun ongeremde digitalisering. Denk aan de voorgenomen belastinginning via internet. Terwijl de regering de mensen zelfredzamer wil maken, kijkt ze werkeloos toe bij deze uitputtingsslag want de concurrentie (de markt) mag je niet verstoren. Regering: doe iets. Bijvoorbeeld: maak van de SNS Bank een staatsbank die het welzijn van de mensen minstens even hoog waardeert als het rendement van de bank.

Piet Biemans Oisterwijk

Straatarchitectuur

In reactie op het artikel over het winkelaanbod in Meppel (de Verdieping 13 april): er is nog iets wat een winkelstraat aantrekkelijk kan maken, naast bijzondere winkels en winkels met 'beleving'. De architectuur.

Ik woon in Amsterdam en als iemand van buiten Amsterdam mij vraagt waar het leuk winkelen is zeg ik dat ze naar de '9 straatjes' moeten gaan en niet naar de Kalverstraat. De etalages zijn weliswaar kleiner, maar een stuk aangenamer om naar te kijken.

Carolien van Grinsven Amsterdam

Scherpslijperij

Het christelijk geloof is in essentie een theologie van de bevrijding, des te opmerkelijker dat er christenen zijn die menen door hun religie iets te worden verboden. Lezer Bernhard Wendt (brieven, 12 april) zit ernaast, de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens is niet verpletterend voor D66, maar gênant voor iedere christen. Het was toch Jezus zelf die aangaf dat de mens er niet is voor de sabbat, maar dat de sabbat er is voor de mens? Weinig christenen zullen de zondag bij haardvuur en kaarslicht doorbrengen, altijd lopend of met de fiets ter kerke gaan en op die dag categorisch medische bijstand afwijzen. Scherpslijperij brengt het koninkrijk Gods in geen geval dichterbij.

André de Bruijn Hoevelaken

Robin Hood

Met stijgende ergernis en verbazing lees ik elke dag de Panama Papers in Trouw. Op zich was er natuurlijk al van alles bekend, maar zo op een rijtje is het toch weer een openbaring. Hoe bestaat het dat al die regelingen om groot geld nog groter te maken zo'n ruimte krijgen. Hoe bestaat het dat allerlei mensen die aan de knoppen zitten slechts weten te melden dat het 'wettelijk mag'. Waar is je morele kompas? Zelf ben ik een 62-jarige WW'er met een kans van bijna nul op werk. In 3 jaar tijd is mijn inkomen met de helft gereduceerd. Na 43 jaar werken en een zinvolle bijdrage leveren aan de maatschappij voelt dat niet als waardering. Voor grote geldmachines zoals Google, Starbucks, Rolling Stones en vele anderen wordt de rode belastingloper uitgerold door de overheid. Het lijkt mij dat er sprake is van een grote weeffout in het systeem. Robin Hood stal van de rijken zo gaat het verhaal, het tegendeel lijkt nu gaande.

Evert van Ginkel Leusden

Gesprek

Het is maar goed dat Rob Boudewijn de Palestijnse en Israëlische ambtenaren in onderhandelen traint en niet lezer Johan Feitsma uit Grijpskerk (brieven, 13 april). Dan zouden de resultaten waarschijnlijk wat minder succesvol zijn. Laten wij nu eens gewoon blij zijn met elk initiatief dat ondernomen wordt om strijdende partijen naar elkaar te laten luisteren. Want juist het toespelen van de zwartepiet zou er weer voor zorgen dat het gesprek niet op gang komt en de zo vurig gewenste resultaten uitblijven.

Hans van Rossum Dordrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden