brieven

Rijke Randstad
Columniste Nelleke Noordervliet vergist zich in haar veronderstelling dat de winst en welvaart van de rijke Randstad naar arm Oost-Groningen stroomt (Opinie, 4 januari). De realiteit is dat het rijke Groningen haar volledige rijkdom in de vorm van een gigantische gasvoorraad naar de Randstad weg ziet stromen. Daartegenover staat geen enkele compensatie, zelfs niet voor de bij de winning ontstane schade. Mijn economieleraar van het lyceum waarop ik rond 1960 zat, was voorstander van afscheiding van Groningen. Bespottelijk en hilarisch vonden wij dat, onnozele pubers die we waren.

Marga Folkers Groningen

Opgeblazen economie
Heeft er iemand een touw vast kunnen knopen aan het verhaal van bedrijfseconoom Hans de Geus (Letter & Geest, 4 januari)? Zijn bewering dat tegenover elke gespaarde euro een euro schuld staat, is klinkklare onzin. Het voorbeeld dat wordt gegeven, is juist bij uitstek een voorbeeld van geld laten rollen. Daardoor ontstaat schuld en een opgeblazen economie. Dat de heer de Geus invloedrijk is, verklaart een hoop van de huidige economische situatie.

Barend Jansen Den Haag

Iban juist veiliger
In reactie op lezer Freek Boon (Brieven, 4 januari): met de introductie van het internationaal banknummer kan niet meer naar een foutieve rekening overgemaakt worden. Het Iban bevat een controlegetal waardoor een typefout leidt tot een geweigerde/afgekeurde betaling. Zo heeft giro 555 een controle getal van 8. Bij een typfout, bijvoorbeeld giro 525, hoort een controle getal van 42. Dus als NL08 INGB 0000 0005 25 ingevuld zou worden, wordt deze betaling afgekeurd.

Tijmen Brouwer de Koning Reeuwijk

Opgeblazen verwachtingen
Ik ben het helemaal eens met het artikel over te veel lof of 'opgeblazen complimenten' die het zelfvertrouwen van kinderen schaden (Trouw, 4 januari). 'Opgeblazen verwachtingen' lijken mij echter nog schadelijker. Sommige scholen willen scoren en indruk maken met inhoudsloze slogans. Bij ons op school heeft men het steeds over 'de lat hoog voor elk talent'. Dat is een opgeblazen verwachting die heel ontmoedigend werkt. Zeker voor kinderen met weinig zelfvertrouwen; en dat hebben de meeste pubers. De lat ligt zo hoog - voor leerkrachten en leerlingen - dat velen er over struikelen en soms diep vallen.

Bea Ryckaert Breskens

Neutraal Moresnet
Wat een leuk artikel over Neutraal Moresnet (Trouw, 4 januari). Zo'n zestien jaar geleden waren wij met vakantie nabij het Drielandenpunt en hebben het museum in Kelmis bezocht. Wij hadden nooit van het bestaan van Moresnet geweten, als wij niet een paar weken eerder het met zijn onnavolgbare enthousiasme gemaakte programma van Boudewijn Büch over Moresnet hadden gezien. Bij aankomst bleek het museum gesloten, maar een aanwezige medewerker liet ons er toch in, omdat wij helemaal op de fiets gekomen waren. We genoten samen met onze kinderen van een adembenemende historische collectie, waarin onder andere de eigen postzegels van Moresnet te zien waren.

Laura van de Bunt Oudewater

Column Marijn de Vries
Misschien stromen de complimenten regelmatig binnen, maar dan wil ik daar graag mijn compliment voor de column van Marijn de Vries aan toevoegen. Geen sportverhaal vol inschattingen en speculaties (ook goed trouwens, af en toe) maar echte verhalen 'van binnenuit', hoe de sporters zelf tegen de gewone en ongewone zaken uit hun wereld aankijken, inclusief goed verwoorde spanningen en emoties.Telkens weer een boeiende column. Een aanwinst!

Pieter van den Berge Blokker

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden