brieven

Schone lucht boven Israël

In het plaatje bij het bericht 'Vuile oorlog, schone lucht' (Trouw, 16

december) valt mij op dat de lucht boven Israël schoon is (lichtblauw tot donkerblauw) en boven Libanon vuil (lichtbruin tot donkerbruin).

Henk de Boer Amsterdam-Zuidoost

Merkel en Rutte

Hulde aan de redactie van de Verdieping voor het in zijn geheel opnemen van de indrukwekkende rede die Angela Merkel op haar partijcongres hield (Trouw, 16 december). Daarbij ook ook lof voor de vertaalster. Het grote contrast tussen het moreel en intellectueel leiderschap van de Duitse bondskanselier met het recente doen en laten van onze minister-president is hoogst betreurenswaardig.

Dolph Kohnstamm Amsterdam

Weg met de eerste klas

Nu er een tekort aan treinen dreigt, is dit hét moment om de eersteklas-rijtuigen af te schaffen, want daar zouden nog heel wat normaal betalende reizigers in passen. Ik vind het oneerlijk dat mensen met veel geld recht kunnen hebben op een zitplaats, terwijl de grote massa als beesten vervoerd wordt.

Gerri Weiland Ede

Kerstboom boosdoener

Nu is de kerstboom weer de boosdoener. Met Kerstmis vieren we het feest - met de nadruk op feest - van de komst van Christus op aarde. En voor wie dit niet geloven kan, dan toch zeker de terugkeer van het licht. En bij een feest versier je je huis. Ter geruststelling van mevrouw Christine Burgemeester uit Wissekerke (Trouw, 16 december): ik gebruik al 50 jaar dezelfde kerstballen.

Jenny Muilwijk Purmerend

Teeven

Krijgt de georganiseerde misdaad toch nog haar zin, althans genoegdoening.

Fred Teeven - die als geen ander heeft geopereerd in de frontlinie van de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit en die daarin redelijk succesvol is geweest - na 15 jaar in het beklaagdenbankje.

Fred Teeven die, in de tijd dat hij nog bij het OM werkte, zijn persoonlijke belangen en zijn persoonlijke veiligheid, gebruikmakend van wellicht op dat moment nog onorthodoxe methoden, ondergeschikt maakte aan het belang en de veiligheid van de samenleving.

Fred Teeven - die er mede aan heeft bijgedragen dat Nederland niet is afgegleden naar het niveau van Italië, waar de georganiseerde misdaad grote delen van de economie en de politiek beheerst - moet op de pijnbank.

De dames en heren politici die, met gespeelde verontwaardiging en gevoed door politiek opportunisme, een integer en oprecht strijder voor uw en mijn veiligheid aan de schandpaal willen nagelen, worden bedankt. Wat is het achteraf, verblijvend in een ivoren toren, toch gemakkelijk te oordelen en te veroordelen.

Wilke Ruiter Almelo

Astrid Roemer

Heeft Trouw nu werkelijk niets beter te melden over een groot schrijfster als Astrid Roemer, die de P.C. Hooftprijs krijgt, dan dat ze pakweg 25 jaar geleden een keer ruzie heeft gehad in de Haagse gemeenteraad (Trouw, 16 december)?

En dat ze pakweg 40 jaar geleden een conflict in haar onderwijsbaantje had? Wat een gemiste kans om iets te zeggen over haar schitterende stijl, haar politieke betrokkenheid, haar grote betekenis voor de Nederlandstalige literatuur, haar diepgang.

Rita Gircour Rotterdam

Hulp bij Albert Heijn

Twee winkels van Albert Heijn in den Haag gaan op de ouderen letten (Trouw, 17 december). Daar moet ik echt om lachen.

Bij supermarkt de MCD in Rhoon hoeft men maar even een kick te geven of er komen al bedienden aan om te helpen en dat is normaal, vinden ze bij de MCD.

J. Boender Rhoon

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden