Brieven

Grote woorden uit Curaçao
Het was een goede gedachte van de actievoerders afgelopen zaterdag bij de intocht van Sinterklaas in Dordrecht. Veel publiek en veel media-aandacht zijn een garantie voor de zo gewenste aandacht voor hun strijd tegen racisme. Helaas negeerden ze het terechte demonstratieverbod dat de gemeente had uitgevaardigd en ze negeerden ook de sommaties om te stoppen met hun actie. De politie kan dan weinig anders doen dan ingrijpen, waarvan onder meer de Curaçaose pacifistische dichter Quincy Gario het slachtoffer was. Het Curaçaose gezag gebruikt daarop grote woorden met termen als racisme, een skinhead-achtige kaalgeschoren agent en mishandeling.

Klaas van der Veen Hoofddorp

Zwarte Piet is Germaans
Bij het jaarlijkse gedoe over zwart geschminkte witte mensen wordt volledig vergeten dat dit niets met zwarte mensen te maken heeft ('Zwarte Piet doet elk jaar weer pijn', Trouw, gisteren). Net zo min als het wit maken van zwarte gezichten en lijven in sommige culturen iets met witte mensen van doen heeft. Het dient om geesten uit te beelden. Het Sinterklaasfeest komt voort uit ons vergeten verre verleden. Onze Germaanse voorouders vierden dat Wodan op zijn ros door de lucht ging, door twee zwarte raven op de hoogte werd gehouden van wat er beneden gebeurde en de mensen het schrift gaf, wat herdacht werd met rijmelarij. Later absorbeerde het christendom alles wat het niet uit kon bannen. Ook dit feest. De speer werd gekerstend tot een staf, de helm tot een mijter, de baard, de mantel en het paard bleven (al verloor het paard wel de helft van zijn acht benen), de raven werden voortaan verbeeld door zwartgemaakte mensen en de rijmelarij bleef ook. Net als de uitgedeelde letters (runen) die thans van Arabische oorsprong en vooral van chocolade zijn.

J. van der Heijden Breda

Grote, goede, lieve God
Het wegvallen van christelijke symbolen op sinterklaaskledij is een noodlotttig toegeven aan de secularisatie en het sinterklaasfeest heeft weinig met het christendom van doen, meent een briefschrijver (Trouw, maandag). Alsjeblieft, ga wat ontspannener om met ons geseculariseerde tijdsgewricht. Het sinterklaasfeest heeft alles met het (voormalig roomse) christendom te maken. De goedheiligman roept bij mij reminiscenties op aan de grote, goede, lieve God, die ons genade genade schenkt en ons bijeen wil brengen om het samen goed te hebben op deze soms zo smartelijke en door oorlogen gekwelde aardkloot.

Joep Beliën Zaltbommel

Norse Sint
Het tijdperk van een glimlachende en vriendelijk zwaaiende Sint lijkt voorbij. De foto in Trouw maandag toont een nors kijkende Sint met opgeheven armen en gebalde vuisten en z'n mond open als een sportheld die de overwinning heeft behaald. Is dat het beeld dat aan de kinderen de komende jaren wordt getoond? Deze Sint lijkt meer met zichzelf bezig te zijn dan dat hij aandacht geeft aan de kleintjes.

D.Alkema Leidschendam

Goed hospice
Het mag zo lijken dat alleen een verblijf in een Deens hospice 'zaligmakend' is (Trouw, 11 november), ook in Nederland is dat wel degelijk mogelijk. Mijn zus is vorig jaar in een prachtige, tot hospice verbouwde villa van het Leger des Heils in Rozendaal (Gld.) overleden na een verblijf van twee maanden. Ik heb grote waardering en bewondering voor de manier waarop aan stervenden alles gegeven werd aan liefde en zorg die maar mogelijk was.

Ineke Remijnse Edam

Artistieke kwaliteit
Bart de Liefde (VVD) stelt dat kunst en ondernemerschap hand in hand gaan maar dat 'de artistieke kwaliteit op één staat' (Trouw, 11 november). Wanneer kunst en ondernemerschap hand in hand gaan heeft dit altijd gevolgen voor de artistieke kant (kwaliteit). Neem zijn voorbeeld van het symfonieorkest. Het streven naar meer publiek brengt met zich mee dat er een andere artistieke keuze wordt gemaakt - in dit geval, minder stukken spelen.

Kunst wordt niet in een vacuüm gemaakt. Het proces wordt ondermeer beïnvloed door de manier van productie, distributie en financiering en expositie/uitvoering. Wanneer je een variabele aanpast heeft dit invloed op het artistieke eindproduct.

Dirk Kloosterman Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden