Brieven

Duurzame prijs
Mooi interview met directievoorzitter Poelmann van de Postcodeloterij (Trouw, gisteren). Nooit geweten dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, gelukkig dat er ook die kant aan zit.

Ik kreeg vooral het idee dat flink consumeren op de voorgrond staat, gezien de tv-shows en opdringerige brieven die je steeds maar weer krijgt. In e-mails en op de deurmat komt almaar die kennelijk ultieme droom, de BMW, binnendenderen. Waarom ook niet eens een duurzame prijs, bijvoorbeeld een ov-jaarkaart?

Aleike Wisselink Apeldoorn

Tweedeling in CDA
De lezer die denkt dat Maxime Verhagen het probleem voor het CDA vormt (Trouw Brieven, gisteren), is vergeten dat een overgrote meerderheid van het partijcongres destijds instemde met de vorming van een CDA/VVD- kabinet, wat voor het CDA grotendeels op het conto van Verhagen kan worden geschreven. Men had genoeg van de coalitie met de PvdA.

Het probleem van het CDA is dat er een tweedeling in de partij is ontstaan met aan de ene kant degenen die vinden dat we in tijden van economische crisis en ontevredenheid over de migratiepolitiek moeten kunnen doorpakken zonder al te veel politiek geharrewar en aan de andere kant degenen die in zo'n klimaat bang zijn dat de partij haar menselijke gezicht verliest. Dat dilemma is niet zo simpel op te lossen. Waarschijnlijk is de eerste groep ruim in de meerderheid ondanks het overwicht dat de tweede groep in de media heeft.

Gijs Bos Ede

Schunnige foto
"He, nu heeft Rihanna weer bruin haar", zei mijn tienerdochter bij het zien van de foto van 'de Zwarte Madonna' in Trouw (maandag). "En ze doet Michael Jackson na." Misschien kan de lezeres die de krant gisteren in de Brievenrubriek op de vingers tikte vanwege deze 'schunnige' foto omdat haar tienerzoon meende dat Rihanna er uitziet als een hoer, zich beter eens afvragen hoe zoonlief aan deze vrouwbeelden komt. Hoe was het ook weer? It's in the eye of the beholder.

A. Bosman Utrecht

Duurzame 100
Sinds 1987 een zonneboiler, sinds 8 jaar een houtgestookte cv-ketel, al sinds decennia spaarlampen, de laatste 8 jaar 30.000 km gefietst (vooral woon-werkverkeer), vele honderden - zeker meer dan 1000 bomen geplant op ons terrein, nog nooit een vliegvakantie gedaan - veelal vakanties in Nederland en dan veel fietsen, kerkuilen in de schuur, ransuilen buiten, de sperwer en buizerd komen langs en vele andere vogels, veelal biologisch eten, verbouwingen grotendeels met gebruikt materiaal, etc.

En nog niet in de Duurzame Top 100. Wat moet je nog meer doen? Moeten we niet eens wat minder praten en meer doen?

Jan Drewel Nieuwolda

Mannen voor de klas
Eindelijk meer mannen voor de klas (Trouw, gisteren). Goed voor de leerlingen, het team en de ouders. Maar hoe dit te realiseren? Schoolbesturen moeten bezuinigen. Er worden steeds minder vaste dienstverbanden aangeboden in het basisonderwijs en de meeste banen zijn parttime. Bij een reorganisatie is het last in, first out. De mastodonten blijven zitten waar ze zitten en kabbelen door tot vut of pensioen. Je komt vaak alleen in aanmerking voor een vaste baan na maanden of soms jaren invalwerk te hebben gedaan.

Mijn vriend heeft naast zijn vaste baan en ons gezin zijn pabo-diploma behaald. Hij was gemotiveerd om als meester voltijds voor de klas te gaan staan. Wat is op dit moment zijn perspectief? Invalwerk op diverse scholen. Dat werkt toch niet motiverend? Daarvoor ga je in deze tijden je vaste baan, die ook nog beter wordt betaald, toch niet voor opzeggen? Dat zou echt naïef zijn.

Herma Medendorp Sneek

Jeruzalem artisjokken
Voor allen die nog vruchteloos winkel in, winkel uit lopen, op zoek naar de Jeruzalem artisjokken uit het maandagrecept van Rianne Buis: die bestaan niet. Het is Amerikaans voor topinambours of aardperen, die bij de natuurvoedingswinkel te koop zijn.

Hoe de Jeruzalem-hummus aan een 'intense artisjoksmaak' komt, zoals Buis ons belooft, weet ik niet, want aardperen (familie van de zonnebloem) lijken in niets op artisjokken (distelknoppen).

Paul Breekveldt Avenhorn

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden