Brieven

Waar is de vader?
In haar pleidooi voor jong moederschap voor hoogopgeleiden heeft Kelly Keasberry (Podium, 4 juli) praktische zaken als zwangerschapsregeling en kinderopvang nog kort aangestipt, maar studiefinanciering en huisvesting blijven buiten beeld. De grootste afwezige in haar 'levensloopscenario' is echter de andere ouder. Zijn vaderschap en het daarbij horende (mag ik hopen) lange-termijnpartnerschap zaken waar de heren studenten voor staan? Of gaan we ervan uit dat de mamastudent een partner heeft die minstens een paar jaar ouder is of lager opgeleid?

Mirjam Weijers Delft

Weg bij Geert (1)
Het is natuurlijk erg dat de twee PVV-afvalligen Hernandez en Kortenoeven pas na zo lange tijd de ware aard van Geert ontdekken (Trouw, 4 juli). Het is ook erg dat ze aanblijven als Tweede Kamerlid, zichzelf waarschijnlijk inbeeldend dat zij het land werkelijk iets te bieden hebben. Dat zij, PVV'ers die de mond vol hebben van de verkwistende overheid, de samenleving hiermee ook nog een aantal tonnen aan salaris kosten, is misschien wel het allerergste.

Arie Theisens Zeist

Weg bij Geert (2)
Nu zijn Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven in navolging van Hero Brinkman uit de PVV gestapt. Zij verbazen zich erover dat zij geen inspraak kregen in de koers van de partij in de Kamer. Zij wisten dat zij in een partij stapten zonder leden, en dat Wilders de alleenheerschappij had. Ieder persoon die helder na kan denken en de gedragingen van Geert Wilders gezien heeft, gaat niet voor een dergelijke partij zitting nemen in de Tweede Kamer. Noord-Korea heeft ook een dergelijke partijstructuur. Justitie moet hoognodig onderzoek gaan doen naar de partijfinanciën van de PVV, de zwart-geldstromen uit de Verenigde Staten en Israël.

Gerard Elkhuizen Ridderkerk

Theater van de lach
Vol verwachting togen wij, drie zussen - net als in het stuk - naar de voorstelling 'Het geheugen van water'. Juichende recensies waaronder in Trouw (2 juli) deden ons een kaartje kopen. Enigszins teleurgesteld gingen wij weer huiswaarts; buiten het mooie spel van Anneke Blok en Tjitske Reidinga was er vooral veel hysterie op het toneel. Het leek wel het Theater van de lach.

De ontroering over het emotionele onderwerp, de dood van hun moeder, bleef daardoor uit. Daarnaast werd er in bijna iedere zin gevloekt, wat mij buitengewoon irriteerde. Waarom moet op het toneel in elke zin de naam van Jezus Christus worden genoemd?

Nettie Kramer Steenbergen

Hierna de hunebedden?
Nu religieuze fanatici heiligengraven bij Timboektoe hebben geschonden, nadat eerder al boeddhistische monumenten in Afghanistan werden vernield, rijst de vraag of deze fanatieke vernielzucht zich in haar uiterste consequentie eens zal richten op de Drentse hunebedden en de piramiden van Egypte.

Bert Marcus Den Haag

Rechtvaardige oorlog
Voormalig IKV-secretaris Mient Jan Faber meent dat met de drones het einde van een rechtvaardige oorlog in zicht is (Podium, 3 juli). Ethisch zou dit niet kunnen, want de klassieke leer van de rechtvaardige oorlog is gebaseerd op het onderscheid tussen burgers en soldaten. Een militair mag wel vanuit een zweterige cockpit een bom leggen op een militair doel, ook met burgerslachtoffers. Maar een 'dappere burgersoldaat' (Fabers woorden) die op een knop drukt en een drone lanceert die geen onderscheid maakt tussen burger en militair, zou niet kunnen. Faber gaat eraan voorbij dat de zogenaamde klassieke leer van de rechtvaardige oorlog een illusie is en altijd is geweest. In oorlogsomstandigheden gaat het meer om het uiteindelijke succes dan om de wijze waarop dat wordt bereikt.

T. van der Meulen Groningen

Synode, werk aan oecumene
Briefschrijver Gijs Wildeman vindt dat PKN-scriba Plaisier tekortschiet in het bevorderen van de samenwerking tussen verschillende christelijke stromingen.' (Podium, 29 juni). Nog droeviger is dat de landelijke synode aan de kant staat en kennelijk alle ruimte geeft voor deze solo-actie. Oecumene verdient eerst een breed beraad in de synode. Met onder andere de Raad van Kerken.

Jan de Vries Hilversum

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden