Brieven

Europees erfgoed
Volgens de historicus Barnouw mag het Huis Doorn dicht omdat het van geringe waarde zou zijn voor 'de Nederlandse geschiedenis' en er een schuldige 'oorlogsmisdadiger' heeft gewoond (Trouw, 21 december). Von der Dunk plaatst het Huis terecht in de bredere context van de Europese geschiedenis, omdat het herinnert aan onze curieuze neutraliteitspolitiek en aan het einde van de laatste pompeuze monarchieën van Europa. Barnouws opvatting valt niet vol te houden. Er valt toch geen uur Nederlandse geschiedenis te begrijpen, zonder ze in een bredere en gelaagde Europese context te plaatsen? Het idee van een vaderlandse geschiedenis berust op een veel te smal, nationalistisch geïnspireerd verhaal. Overigens mogen Duitsland en Europa best bijspringen om dit stukje Europees erfgoed overeind te houden.

Gied ten Berge Maarssen

Gods- en mensenhuis
Nee, Wim Boevink, de Grote kerk in Enschede is niet ontzield (Een feestje tegen babysterfte, Trouw 21 december). De preekstoel staat er nog in, de liederenborden hangen er nog en de kerk wordt op hoogtijdagen nog steeds gebruikt door de Protestantse Gemeente Enschede. Daarnaast wordt de kerk regelmatig gebruikt voor kunst, cultuur en wetenschap. Zang en dans, feesten en partijen? Ja, maar niet in de platte zin des woords. Het gebouw functioneert op gepaste wijze als Gods- en als mensenhuis midden in de samenleving van Enschede, nu uitgeleend aan Serious Request.

Erik Korthof (secretaris raad van kerken Enschede) Enschede

Perspectief in het midden
Ephimenco ziet in zijn terugblik op het politieke jaar 2012 (Trouw, 20 december) logica noch draagvlak voor het kabinet van VVD en PvdA. De eerste logica schuilt echter daarin dat dit middenkabinet een evenwichtig bezuinigingsbeleid moet voeren over alle beleidsterreinen. Het gedoogkabinet van VVD en CDA wilde alleen haar rechtse vingers aflikken en een kabinet met PvdA en SP zou haar linkse heilige huisjes koesteren. De tweede logica is dat het CDA onder aanvoering van voormalig lijsttrekker Balkenende niet in staat bleek tot een volwassen samenwerking met de PvdA. Met de VVD heeft de PvdA nu een alternatief. Rutte en Samsom kunnen, nee moeten laten zien dat samenwerking door het midden mogelijk is en perspectief biedt. En als zij de vier jaar volmaken, laat de kiezer hen wellicht het karwei afmaken.

Hendrik Jan Raat Rotterdam

Eise Eisinga Planetarium
Bij de opsomming van 'einde-wereld-voorspellingen' (Trouw, 20 december) miste ik als inwoner van Franeker de aanleiding tot de bouw van het wereldberoemde Eise Eisinga Planetarium. Op 8 mei 1774 vond namelijk een bijzondere samenstand van de planeten Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en de maan plaats. Vanaf de aarde gezien leek het dat deze hemellichamen op elkaar zouden botsen, waardoor de aarde uit haar baan geslingerd zou worden en in de zon verbranden. Er brak grote paniek uit onder de bevolking. Eise Eisinga - wolkammer van beroep - bouwde daarop in en aan het plafond van zijn woonkamer het planetarium, waarmee hij aanschouwelijk maakte dat de planeten en de maan voor en achter elkaar langs schoven. Hij voltooide zijn levenswerk in 1881 en nog heden ten dage is de stand van de hemellichamen uiterst actueel!

Cees Hofstra Franeker

Gestrande bultrug
Mooi stuk van Elma Drayer (Trouw 20 december) over de grote aandacht voor het lot van de gestrande bultrug, tot aan Kamervragen toe. Ik deel haar ergernis. Je hoeft geen dierenbeul te zijn om die aandacht buiten alle proporties te vinden. Iedere keer als PVV'er Graus het over de bultrug had, vulde ik voor mezelf gestrande bootvluchteling, asielzoeker of Griek in en zat ik mij plaatsvervangend te schamen.

Willem Aantjes Utrecht

Rake cartoons van Visser
Ik reageer even op de kritiek van lezeres Marcia Zaaijer uit Rotterdam in de rubriek Brieven. Iedere lezer of lezeres heeft zijn eigen smaak en gevoel voor humor. Gelukkig maar. Dat geldt natuurlijk niet minder voor de eigen stijl en humor van elke cartoonist. Ook ik geniet buitengewoon van Anton Dingemans lotgevallen, maar kan niettemin ook veel pret beleven aan de rake teken- en schrijfpen van Mirjam Vissers.

Jan de Heus Dordrecht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden