brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Mede-eigenaar Rembrandt

Mensen die van de bijstand moeten leven, krijgen er volgend jaar geen cent bij. Maar er is goed nieuws. Zij mogen zich binnenkort mede-eigenaar noemen van twee schilderijen van Rembrandt (Trouw, 22 september). Een geweldige opsteker.

Sytze van der Werff Arnhem

Krakkemikkig Fries

Hoewel ik het Fries een warm hart toedraag - het is nog steeds de taal van mijn halve familie - lijkt mij het opnemen van Fries in Google Translate zinloos (Trouw, 22 september). Alle Friezen kunnen Nederlands lezen, ook het krakkemikkige Nederlands dat deze vertaalcomputer oplevert. Het Fries dat Google zal uitbraken, kan nooit beter zijn dan wat nu bij Google voor Nederlands moet doorgaan. Aan de overlevingskansen van het Fries zal het niets toevoegen.

Frans Dijkstra Ommen

Bangmakerij

Maandag werden we op de opiniepagina's in een stuk van Jan Jaap de Ruiter onthaald op een geheel van cynisme en bangmakerij. De Ruiter wrijft ons continent enerzijds het altijddurende zwarte wezenskenmerk van de Holocaust aan. Anderzijds roept hij de ongelukkigen die gedwongen zijn alles achter te laten en een levensgevaarlijke en al hun geld opeisende reis te beginnen, toe 'Blijf veilig(!) verre van ons, weet van onze bloedige en barbaarse geschiedenis; jullie gaan de ellende tegemoet!'

Wat een oratio pro domo. Het past niet die mensen zo'n besef aan te praten van die inktzwarte geschiedenis, en met een doemwolk te dreigen. Mij knarsen de tanden bij zulke valse non-argumenten. En wat 'moeder Merkel' betreft: zij negeert niet de donkere bladzijden (een eufemisme), zij réageert erop. Ik vind het niet valide haar te verwijten dat ze zich blind staart op de draagkracht van de samenleving. Het blijmoedig optreden van vrijwilligers overal in den lande - lees een paar bladzijden verder het fantastische onthaal van die kerk in Apeldoorn - is in fantastische tegenspraak met dat zwarte doemscenerio van De Ruiter.

Theo Laaper Lichtenvoorde

Stigma van dementie

In uw krant wordt veel over dementie geschreven. Mooi dat er zo veel aandacht voor is. Maar mensen worden ten onrechte 'dement' genoemd. Je leest ten onrechte over 'dementerende ouderen' en 'demente mensen'.

Van Cees den Hartog, ethicus aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heb ik in een lezing over 'identiteit en dementie' geleerd, dat anders denken over mensen met dementie begint bij onze taal. Mensen hébben een ziekte, ze zíjn niet de ziekte. Dus je spreekt over mensen die dementie hébben. Ze 'zijn' niet 'dement', ze 'dementeren' niet, maar ze 'hebben dementie'. Net als bij andere ziekten en aandoeningen. We zeggen ook dat iemand suikerziekte, hartfalen of kanker heeft.

Het zal oefening vragen om ons taalgebruik aan te passen, want we zijn gewend aan het oude taalgebruik. Maar de oude taal stigmatiseert.

Het nieuwe taalgebruik kijkt anders naar mensen met dementie: ze zijn gelijkwaardig, ze horen erbij, ze worden benaderd vanuit respect. We kunnen van elkaar leren.

Laten we vandaag beginnen met een ander taalgebruik.

Thomas Borggrefe Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden