Brieven

Teeven
Staatssecretaris Teeven heeft een verblijfsvergunning verleend aan een asielzoeker op grond van de bijzondere omstandigheden van het geval, los van de hongerstaking van betrokkene. Een wijze en te respecteren beslissing lijkt mij. Waarom vallen D66 en de SP Teeven hierover lastig? Hun gedrag zal de animo van de staatssecretaris om in bijzondere gevallen toch een vergunning te verlenen, hoewel de algemene regels zouden leiden tot een afwijzing, niet vergroten. Wil men de staatssecretaris vervangen door een computer?

G.G.A. den Dulk Wassenaar

Zwaardmacht
Het is dieptreurig dat onze overheid haar zwaardmacht gebruikt om asielzoekers af te schrikken, op te sluiten en uit te zetten. Dat het nodig is om over 'humanisering' te praten en te onderhandelen, in plaats van ervan uit te gaan, is ergerlijk. Wat zou het een zegen zijn in een land (en wereld) te leven waarin mensen elkaar als medemens beschouwen en waarin angst voor stemmenverlies geen rol speelt. Waarin bewindspersonen weten dat het niet om hun hachje maar om het belang van de ander gaat. Een illusie? Een kwestie van bescheidenheid, stijl en fatsoen, lijkt me.

Wim Noomen Zwolle

Rokend in beeld
Ik kreeg Trouw met de foto van René Gude onder ogen (de Verdieping, 17 mei). Niet zijn ene been viel me op, maar het feit dat hij met een sigaret in de mond staat. Ik dacht dat het inmiddels not done was om mensen rokend in beeld te brengen. Jammer! Door deze foto heb ik helemaal geen zin meer om het artikel te lezen. Misschien ook wel jammer, maar dat is wel het effect.

Gea Stomphorst Waddinxveen

Heldere berichtgeving
De onderzoekscommissie onder leiding van ex-minister Van Ardenne komt tot de vaststelling dat de huidige subsidiëring van boeren niet het gewenste effect heeft en zelfs strijdig is met de doelstelling ervan ('Natuurbeheer door boer groot fiasco', Trouw, 16 mei). Het is niet juist van Hans Marijnissen om dan te concluderen dat de commissie adviseert om de stekker te trekken uit het beleid van subsidie aan de boeren. De suggestie die hiervan uitgaat is dat hier alle boeren bedoeld worden terwijl de commissie - blijkens het bericht - alleen de boeren bedoelt met een bedrijf dat verder van het te onderhouden natuurgebied ligt. Hiermee wil ik een bijdrage leveren aan heldere berichtgeving.

Piet Thissen Nijmegen

Belastingmoraal
Ik weet niet wat slechter is voor de belastingmoraal en de belastingopbrengsten: een president die de belastingdienst misbruikt om politieke tegenstanders dwars te zitten, of een parlement dat een voor de belastingdienst verantwoordelijke staatssecretaris, die niet goed functioneert en niet goed communiceert, in het zadel houdt. Ik weet wel dat een meerderheid van de Tweede Kamer met een keuze voor partij- en coalitiebelangen het landsbelang heeft geschaad in een situatie waarin de belastingopbrengsten hard nodig zijn.

Bert Prang Leiderdorp

Werken is heel gewoon
Natuurlijk hebben Jet en Elma gelijk. Zorg dat je voor je zelf kunt zorgen. Natuurlijk is er een tijd met kinderen, maar die duurt echt geen veertig jaar. Kom op vrouwen, verlaat je aanrecht. Je wordt er rijker van! Zo niet letterlijk, dan wel figuurlijk. Kinderen en man vinden het heel gewoon, wanneer jij het gewoon vindt. Ik heb 45 jaar gewerkt. Heel gewoon.

Grietje Jager Fluitenberg

Visieloze minister
Jet Bussemaker stelt dat vrouwen te veel teren op de zak van hun man. Vrouwen zouden af moeten van dat eeuwige schuldgevoel over hun gezin en zich eerder schuldig moeten voelen over het feit dat de overheid zoveel in ze heeft geïnvesteerd. Denkt de minister emancipatie te bevorderen door het vervangen van het ene schuldgevoel door het andere? Eeuwenlang mochten vrouwen niet werken. Ze moesten thuisblijven om voor hun gezin te zorgen. Deze eeuwenoude ideeën verander je niet even met dit soort visieloze uitspraken. Men moet de maatschappij zodanig inrichten, dat vrouwen en mannen daadwerkelijk gelijke kansen krijgen en waarin burgers zelf bekijken hoe zij hun leven het prettigst inrichten.

Aafke Klopman Leeuwarden

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden