brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Ongelukkige advertentie
Dinsdag: de krant plaatst grote advertentie voor een 'unieke Trouw-reis' naar Antartica. Donderdag: de Duurzame 100-bijlage. Ik heb nog een idee om de top-100 te beproeven: nodig alle talking heads uit om op kosten van de krant deze unieke reis te testen op het gebied van energie, klimaat, wetenschap, natuur en beleid. Wat een daadkracht en hoe duurzaam als alle 100 deze uitnodiging zouden afslaan, en zo het klimaat, de natuur en energie zouden sparen. Het tijdstip van promoten van de reis is wel heel ongelukkig gekozen.

Syb Aukema Heiloo

Houtje-touwtje-beleid
Het kabinet-Rutte gaat een begrotingsakkoord maken met onder meer SGP en D66. Twee partijen die erg ver uit elkaar staan qua politieke visie. Bijzonder. Kennelijk heeft een begroting niets meer te maken met de visie van de regering op de samenleving. Geen wonder dat er geen richting is te herkennen in het kabinetsbeleid. Het is wel consequent. Het kabinet is begonnen als kleurloos uitruilkabinet met tegenstrijdige partijen. En nu wordt het verknipte houtje-touwtje-beleid voortgezet met oppositiepartijen die nog verder uit elkaar staan. Een demissionaire regering zou het beter doen. Dus maar snel nieuwe verkiezingen en lang formeren. Op de winkel passen en het sociaal akkoord een kans geven. Daar zit meer kleur en dynamiek in dan in het huidige regeringsbeleid.

Jan Atze Nicolai Leeuwarden

Voorlezen
Zo'n vijf jaar geleden stapte de inspecteur onze school binnen. Vol afgrijzen pakte zij de eerste misstand aan: jullie lezen in elke klas elke dag een kwartier voor! Dat is vijf kwartier tijdverspilling! Niet opbrengstgericht! Die tijd moet u besteden aan rekenen, spelling en begrijpend lezen, anders wordt u een zwakke school! Nu, vijf jaar later, heb ik voorzichtig weer drie kwartieren voorlezen ingevoerd, in de hoop dat die inspecteur inmiddels een ander rayon onveilig maakt. Goed in elk geval dat de Stichting Lezen deze Kinderboekenweek een speciaal lespakket samenstelt opdat leerkrachten weer vaker voorlezen in de klas (Verdieping, 11 oktober)

Hans Aalbersberg Zuidland

Emigreren zonder paspoort
Het lijkt filosoof Bart Jan Spruyt het beste dat Volkert van der G. als hij vrijkomt zijn paspoort inlevert en emigreert (Religie & filosofie, 11 oktober). Maar hoe moet hij emigreren zonder paspoort? Wat zou de heer Spruyt ervan vinden als andere landen misdadigers als Volkert van der G. naar Nederland laten emigreren? Misschien is het een idee dat de overheid een voorlichtingscampagne opstart over hoe ons democratisch rechtssysteem in elkaar zit.

Reijer Koelman Duiven

Mannen beter in alles?
Ik verbaasde me over het woord 'alles' in de kop 'Onderzoek wijst uit: mannen zijn beter in alles' (9 oktober.) Helaas wijst het grootste deel van de krant uit dat mannen er een enorme puinhoop van maken in de wereld. Het onderzochte 'probleemoplossend vermogen' van mannen versus vrouwen heeft de samenleving in een financiële crisis doen belanden. Wat gaat men met deze uitkomsten doen? Hoe zou het toch komen dat vrouwen 'minder' presteren op deze 'kernvaardigheden'?

Hilda Riemens Noordbroek

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden