Brieven

Koningsgracht (1)
Treurig dat een fatsoenlijke republikeinse partij als D66 met het voorstel komt het Singel, omgedoopt tot Koningsgracht, als Nationaal Geschenk in te zetten (Trouw, 25 februari). Amsterdam heeft met zijn stadhuis al meer dan genoeg aan de monarchie bijgedragen. En er is al een Koningsplein, groot genoeg om de eventuele feestelijkheden te herbergen.

Tom van der Meulen Groningen

Koningsgracht (2)
D66 wil het Singel vernoemen tot Koningsgracht (Trouw, 25 februari). In het verre verleden heette die gracht ook zo: daarvan is alleen het Koningsplein nog over. De Heren van Amsterdam, de rijke burgers dus, waren niet zo ingenomen met een koning. Vandaar kwam er bij de grote uitbreiding eerst de Herengracht, dan de Keizersgracht en tot slot de Prinsengracht. Die uitbreiding was dan ook een burgerinitiatief. De Koningsgracht mocht zeker niet als eerste zijn: het werd omgedoopt tot het Singel! De Heren zouden zich in hun graf omdraaien als dit nu weer wordt veranderd. Ik vind het wel een mooi republikeins gegeven in de stad en dan ook hoogst opmerkelijk dat dit voorstel van D66 komt. Toch een partij met republikeinse wortels.

John Lafféber Amsterdam

Alternatieve geneeswijzen
Het commentaar over autisme en alternatieve geneeswijzen (Trouw, 25 februari) geeft een onjuiste voorstelling van de relatie tussen zorgverzekeraars en alternatieve behandelaars. Het is niet zo dat zorgverzekeraars de kosten van behandelingen door 'zelfbenoemde deskundigen' die 'onbelemmerd hun gang kunnen gaan' op grond van aanvullende verzekeringen vergoeden. Zorgverzekeraars vergoeden alleen behandelingen van therapeuten die bij een door hen erkende beroepsorganisatie zijn aangesloten. Daarbij erkennen zorgverzekeraars alleen die beroepsorganisaties die strikt toezien op het opleidingsniveau van de bij hen aangesloten behandelaars en op de verplichte na- en bijscholingen. Als er op dit terrein iets niet goed gaat, is het zo dat zorgverzekeraars minder vergoeden aan alternatieve geneeswijzen en meer neigen om de criteria van de reguliere geneeskunde te hanteren voor de natuurgeneeswijzen. Dat heeft mijns inziens minder met kwaliteitseisen te maken en meer met de dominantie van de reguliere geneeskunde en farmacie en de daarbij behorende belangen.

Jeannot Kant, natuurgeneeskundig psychotherapeut Den Haag

Eerste moskee in Duitsland

In het artikel in over de eerste moskeeën in Nederland (de Verdieping, 25 februari) staat ten onrechte dat de eerste moskee in Duitsland werd geopend in 1922. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen Turkije de zijde van Duitsland had gekozen, werd op 13 juli 1915 in Wünsdorf bij Zossen, niet ver van Berlijn, een Turkse moskee geopend. Dit gebeurde onder supervisie van de moefti van Istanbul.

Jan Slomp, predikant en islamoloog Leusden

Roemeens bier

Eindelijk een positief bericht over Roemenië ('Brits water duurder dan Roemeens bier', 23 februari). Omdat in onze pers meestal alleen het negatieve van het land naar voren wordt gebracht - schilderijendieven, krakers van geldautomaten en dergelijke - was ik blij met de Britse reactie op de Roemeense werkzoekers in de Europese Unie. Al jarenlang heb ik in Roemenië rondgereisd, een schitterend land met een vriendelijke bevolking. Volgens de statistieken is Roemenië een van de veiligste landen in Europa, het is er veiliger dan in Nederland.

Herman den Dulk Vianen

Laat Graaf Adolf met rust
Ik schrok toen ik las dat het monument in Heiligerlee ook op de lijst van 34 monumenten staat om verkocht te worden (Trouw, 20 februari). Wie bedenkt zoiets? Heiligerlee is mijn geboorteplaats (1929). Graaf Adolf in de uitverkoop: je houdt het niet voor mogelijk. Bij het monument van Graaf Adolf vierden wij mei 1945 bevrijdings- en herdenkingsbijeenkomsten. Iedere verjaardag van de koningin werd rondom het monument gevierd. Zelfs in het Wilhelmus komt Graaf Adolf voor, in couplet vier: 'Graaf Adolf is gebleven/In Friesland in de slag/Zijn ziel in 't eeuwig leven/Verwacht de jongste dag'. Ik hoop van ganser harte dat het monument met rust gelaten wordt.

E.F. Verbaas Almere

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden