brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Onze geliefden

Een van de dingen die ons zo raken in de tragedie van de vliegramp in Oekraïne is het gesol en het gedoe met de lichamen van hen die zijn omgekomen. In zijn mooie artikel schrijft Leon Heuts dat in de minachting voor de lichamen van de doden het menselijk leven van zijn betekenis wordt ontdaan (Opinie, 22 juli). Ik zou daarom willen pleiten voor een woordgebruik waarin we ons respect voor de slachtoffers laten blijken. Al te vaak hoor je deze dagen in de media het woord stoffelijk overschot. Ik vind dat een lelijk woord. Er zit iets in van: dat is er over, dat hebben we niet meer nodig, het overschot kan weggedaan worden. Het is een onmenselijk woord. Ook Trouw gebruikte dit woord maandag nog.

Heuts citeert in zijn artikel uit de Ilias de Trojaanse koning Priamus, die een groot losgeld over heeft voor zijn dode zoon Hektor.

Een ander voorbeeld is het verhaal in de Bijbel over de dood van Sara. In Genesis 23 lees je dat Abraham over Sara weeklaagt, over zijn dode rouwt en dat hij zijn vrouw Sara begraaft. In dit woordgebruik wordt duidelijk dat het onze geliefden zijn, die nu gestorven zijn.

Erik Schuitemaker Elburg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden