Brieven

Innovatie (1)
De regering probeert al ploeterend de rijstebrijberg aan problemen het hoofd te bieden. Het land uit de crisis helpen. Het beproefde poldermodel en het Akkoord van Wassenaar worden als een orakel aangeroepen. In de rij van critici scharen zich nu ook tal van geleerde mensen op vele maatschappelijke terreinen. In Trouw spraken zij hun credo's uit: innovatie, duidelijke beleidslijn, duurzamer produceren en nog veel meer prachtige ideeën stortten zij over de lezer uit. Hadden wij sinds 2003 niet het door premier Balkenende opgerichte en door hem voorgezeten Platform Innovatie? Wat heeft dat concreet opgeleverd? Daarin zaten toch min of meer dezelfde mensen? Nu komen ondernemers en wetenschappers weer met fraaie aanbevelingen. Ik zou willen zeggen: niets weerhoudt u ervan zelf de hand aan de ploeg te slaan

Henk van der Munnik Steenwijk

Innovatie (2)
Geweldig die toekomstvisie van zoveel prominenten in Trouw. Na al dat pessimisme, hartverwarmend. Praktische vraag: hoe lossen we het begrotingstekort in 2013 en 2014 op?

Arnoldus van de Werke Burgh-Haamstede

Rellen Haren Wat ging er allemaal wel niet mis in Haren? 'Gemeente en politie faalden'. Sommigen vinden ook dat de commissie-Cohen heeft gefaald. Maar laten we de aanleiding van al dat falen niet vergeten, degenen die echt hebben gefaald: de (meest jonge) mensen die vernielden, plunderden, rotzooi maakten, die anderen bang hebben gemaakt, die schreeuwden omdat anderen schreeuwden, die dreigden omdat ze het anderen zagen doen, kortom, die al dat overheidsfalen hebben veroorzaakt. Waar zijn zij nu? Hebben ze meegeholpen met opruimen? Hebben zij spijt betuigd? Straf gekregen van hun ouders? Kom, laat eens van je horen, mopper even op Cohen c.s., en wijs daarna naar de aanleiding van dit alles.

Frans Scheffers Rijswijk

Kersseboom nieuwslezer
Sacha de Boer stopt met het presentereren van het NOS Journaal. Pieter Geenen tekende er een geestige strip over (Trouw, 7 maart). De kijker wordt niets gevraagd. Dan maar ongevraagd het dringende verzoek aan Mariëlle Tweebeeke om geen anchorwoman van het Journaal te maken. Ze kan niet gemist worden bij Nieuwsuur. Tweebeeke is de enige die heeft bewezen dat ze autoriteiten kritisch kan ondervragen, met respect voor de gesprekspartner, maar zonder storende ijdelheid of grappigheid, en zonder familiair te worden. Als ik naar het Journaal kijk vind ik het jammer dat ik daar Rob Trip zie wandelen, en als ik naar Buitenhof kijk, mis ik hem. Laat hetzelfde niet ook met Tweebeeke en Nieuwsuur gebeuren. Astrid Kersseboom is een prima opvolgster van Sacha de Boer.

Henk Slechte Schiedam

Stop met 'boe' roepen
't Is ook nooit goed. Vroeger waren er dichtgetimmerde regeringsakkoorden en een volksvertegenwoordiging die er voor spek en bonen bij zat. Nu kan de hele volksvertegenwoordiging meedoen en invloed uitoefenen. Doe dat dan ook en blijf niet alleen 'boe' roepen en zeggen hoe het allemaal niet moet. Dat is pas ware democratie.

N. van der Wekken Kats

Geld of mensen
Terecht maakt burgemeester Aalderink van Bronckhorst zich boos over het kabinet dat bij zijn beleid voor gemeenten alleen met geld en niet met mensen bezig is (Trouw, 8 maart). Het is het zoveelste terrein waar boekhouders zonder visie de dienst uitmaken. Dit mag een VVD'er als Aalderink niet verbazen. Zijn partij is de motor achter het neoliberalisme en de overal zichtbare economisering van de maatschappij. Denk aan de wijkzorg met de stopwatch. Alles van waarde moet in geld worden uitgedrukt en (economisch) egoïsme is het beste voor ons allen. In de praktijk is het idee allang ontzenuwd, maar ook dit geloof heeft een hekel aan feiten.

Gerrit Krajenbrink De Heurne

Nieuwe koers CDA
CDA-raadslid Ibrahim Wijbenga pleit ervoor dat het CDA zich meer op 50-plussers gaat richten (Podium, 7 maart). Wat een visie. Het CDA moet zorgdragen voor de aarde, opkomen voor de zwakkeren, voor gerechtigheid, eerlijk delen en genoeg moet ook genoeg zijn. Tel geen zetels maar volg een nieuwe koers.

Liesbeth Kuipers Drachten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden