brieven

Kamp op Museumplein

De grachtengordel heeft mooie woorden gesproken (Manifest, Trouw 29 maart). Nu nog de daden. Ik stel voor: een groot vluchtelingenopvangkamp op het Museumplein. Job Cohen deelt soep uit, Connie Palmen leest voor uit eigen werk en Huub Oosterhuis zingt een van zijn liederen. Vluchtelingenprobleem opgelost.

Sytze van der Werff Arnhem

Open deur

Het manifest van Marli Huijer is eerder een open deur dan een pleidooi voor Europese openheid. De meeste Nederlanders zullen het hiermee eens zijn en het ook kunnen onderschrijven en ondertekenen.

Het is niet zo moeilijk verheffende idealen publiekelijk te onderschrijven om zo de eigen hoogstaande moraliteit te spiegelen aan de angsten van het volk, zonder de door hen gevraagde moed te tonen, door ook maar één probleem te benoemen dat de open grenzen veroorzaken, laat staan een aanzet te geven voor een oplossing hiervan.

Weten zij waar, onder de huidige robotisering, de werkgelegenheid vandaan moet komen? Is er in hun wijk niet een mooi (Vondel)park waar een azc geplaatst kan worden in plaats van een industrieterrein? Leggen zij zichzelf hogere belastingen op bij een mogelijke verveelvoudiging van de vluchtelingenstroom? Hoe voorkomen we dat groepen vluchtelingen de door het manifest gepropageerde open samenleving ondermijnen?

Bram Admiraal Harderwijk

Niet uitvoerbaar

Het Manifest doet de volgende oproep: 'Stel jezelf niet de vraag: hoe houden we vluchtelingen buiten de deur? Maar: hoe kunnen we goed met vluchtelingen omgaan?'

Wat mij hierbij buitengewoon fascineert is dat de ondertekenaars niet beseffen dat de regeringsleiders in West-Europa uiteraard wel weten hoe zij goed met de vluchtelingen moeten omgaan. Zij realiseren zich echter dat hun ideaal van omgaan met vluchtelingen niet uitvoerbaar is vanwege de komst van zoveel vluchtelingen in zo korte tijd. De regeringen laten zich dan ook niet leiden door angst, maar door bezorgdheid dat de samenlevingen worden ontwricht als de stromen vluchtelingen zo onbeheersbaar blijven komen.

De burgers zien met schrik dat de regeringen niet in staat zijn hier op korte termijn verbeteringen aan te brengen. Het Manifest is een kolfje naar de hand van Wilders. Hij ziet uiteraard scherp waar de blinde vlek zit bij de 182 ondertekenaars. Hij kan nu weer rekenen op een betere uitslag in de peilingen! Daarom betreur ik zeer de oproep waar geen bestuurder iets mee kan.

Eppo Doornbos Coevorden

Fruitvlieg

Tien dagen eenzame opsluiting of sterke stijging van de temperatuur: het gebeurt allemaal bij het kwellen van de fruitvlieg met wie de mens een verre voorouder deelt. (Trouw, 29 maart). Onderzoekers vinden het allemaal hard nodig voor het ontwikkelen van een medicijn om onze eigen angsten te bedwingen. Het onderschrift bij de afbeelding van de onfortuinlijke vlieg meldt dan nog dat de beestjes goedkoop in grote aantallen te kweken zijn. Ik ben bang dat we zijn verdwaald.

Mario Coolen Den Bosch

Mossel

Nu was Jelle Reumers weekdier de mossel (Trouw, 26 maart). Hij schrijft dat de meeste mosselen in Brussel uit Zeeland komen. Dat is een misvatting. De meeste mosselen komen uit de Waddenzee. Daar worden ze als kleine mossel uit de wilde natuur opgevist en naar mosselkweekpercelen in dit natuurgebied gebracht. Daar groeien ze op. Als ze groot zijn worden ze weer opgevist en naar de Oosterschelde gebracht. Dit natuurgebied dient als pakhuis. Na enkele weken 'verwateren' worden ze weer opgevist en verkocht als 'Zeeuwse mosselen'.

Quirin Smeele Anderen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden