Brieven

Staatssecretaris Teeven wil gegevens van eerdere vrijwillige psychiatrische behandelingen van verdachten kunnen gebruiken, om zo tot een tbs-veroordeling te komen. Dit voorstel is zo onzinnig dat het grenst aan het misdadige. In wezen zegt Teeven hiermee dat potentiële daders er verstandig aan doen niet vrijwillig hulp te zoeken. Immers, als ze toch de fout in gaan, kan dit tegen hen gebruikt worden. Het gevolg: meer delicten, meer daders, meer slachtoffers. Dat Teeven hierin ook nog gesteund wordt door hoogleraar forensische psychiatrie Van Marle, is te triest voor woorden.

Teeven gaat de mist in

Rob Dijkstra (sociaal-psychiatrisch verpleegkundige) Nijmegen

Bloedlijn van Oranjes

Maria van Herk maakt een klassieke fout (Trouw, 18 februari). Prins Willem-Alexander stamt welzeker af van Willem van Oranje, echter niet in de mannelijke lijn, maar in de vrouwelijke. Eerst via een dochter van Willems zoon Frederik Hendrik, vervolgens via drie vrouwen: Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Via man of vrouw - het bloed blijft in gelijke hoeveelheid aanwezig.

Reinildis van Ditzhuyzen Den Haag

CDA en 'realistisch idealisme'

Bleker wil de Europese natuurdoelen bijstellen omdat de eisen die gesteld worden te hoog zijn. Hij noemt dat 'realistisch idealisme'. Inderdaad een goede norm om politiek mee te bedrijven: als het niet lukt, maken we het gewoon makkelijker. Misschien moet Bleker aan de hand van de peilingen dan ook maar besluiten om voor één zeteltje in de Eerste Kamer te gaan. Dan maakt dat 'realistisch idealisme' de realiteit misschien makkelijker te verteren, namelijk dat het CDA zijn beste tijd gehad heeft. Het enige wat deze uitspraak namelijk echt doet, is aangeven dat het CDA de weg volledig kwijt is.

Annette de Vries Haarlem

Vrouw is geen konijn

De voorvrouw van de tweede feministische golf Joke Smit schrijft in haar beroemde artikel 'Het onbehagen van de vrouw' (De Gids, 1 september 1967) dat ¿pil en abortusgarantie een radicale omwenteling betekenen: eindelijk wordt de vrouw losgekoppeld van de konijnen¿. In Podium van 17 februari pleit Frank Bosman ervoor abortus alleen bij ondraaglijk lijden van de ongeborene toe te staan, dus de abortusvrijheid van vrouwen af te schaffen. Kennelijk telt voor Bosman het ondraaglijk lijden van de vrucht wel, maar van de ongewenst zwangere niet. Want de vrucht is een mens, de vrouw een konijn.

Hieke Snijders-Borst Den Haag

Blanco stem

Taco Kingma gaat niet stemmen, schrijft hij (Trouw, 17 februari). Niet stemmen betekent geen gebruik maken van je stemrecht. Dat is zonde en zendt een verkeerd signaal naar de politici die de heer Kingma graag wil ¿afstraffen¿. Beter is het om blanco te stemmen: ¿Kijk, heren en dames politici, ik ben me bewust van mijn duur verworven democratische stemrecht, maar geen van jullie verdient mijn stem.¿

Eric Edelman Amsterdam

Doorgeslagen biodiversiteit

Natuurbescherming houdt meer in dan het beschermen van soorten. Onder het vaandel van de biodiversiteit zijn velen geneigd te denken dat alles gedaan moet worden om bepaalde zeldzaamheden te behouden, terwijl anderen daar niet zo aan tillen. Soortbescherming heeft het grote voordeel van de eenvoud en vindt veel weerklank. Het gevolg is dat we in Nederland opgescheept zitten met reservaten voor planten en dieren die wel in het Groot Dictee, maar nauwelijks in onze natuur thuishoren. Vaak met een hek eromheen omdat mensen onherroepelijk schade toebrengen. Maar we moeten wat over hebben voor de schepping.

Johan Prins Den Haag

Zorg voor dementerenden

In een onderzoek van de Universiteit van Maastricht (Trouw, 16 februari) werd geconcludeerd dat dementerende bewoners in een kleinschalige woonvorm niet per se beter af zijn dan in een groter verpleeghuis. De kwaliteit van leven zou hetzelfde zijn. Met verbazing las ik het bericht. Er kwam namelijk wel uit het onderzoek naar voren dat bewoners in een kleinschalige woonvorm minder kalmerende middelen kregen toegediend en minder vaak werden vastgebonden. Daarnaast was hun familie meer tevreden over de zorg en ervaren ze een minder zware zorgbelasting. Dat zijn vier aspecten van de zorg die mijns inziens een grote impact hebben op de kwaliteit van leven. Wat is precies gemeten tijdens dit onderzoek en hoe komt men tot een dergelijke conclusie?

Marja de Leeuwerk (wijkverpleegkundige) Elst

Samenwerking publieken

De publieke omroepen moeten bezuinigen. Ik heb een tip voor hen. Stuur naar gebieden die ineens in de belangstelling staan gezamenlijk verslaggevers en cameramensen. Het is toch van de gekke dat afgelopen weken in Egypte acht teams in de weer waren om iedere omroep en iedere actualiteitenrubriek van nieuws te voorzien. Bundel het, zou ik zeggen.

Jacky Bak-Paulus Hoogblokland

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden