Brieven

Paniekfabriek
Marco Visscher stelt (Letter en Geest, 26 november) dat degenen die bezorgd zijn om het klimaat, paniekzaaiers zijn en dat zij er beter aan zouden doen optimistisch te zijn en te vertrouwen op de vindingrijkheid van de mens. Maar stel dat het werken aan klimaatmodellen en het zoeken naar mogelijkheden om energie te besparen en duurzaam op te wekken, manifestaties zijn van de vindingrijkheid van de mens? Ik vind dat we duurzaamheid moeten nastreven omdat het geen pas heeft per jaar een hoeveelheid fossiele energie te verstoken die er miljoenen jaren over heeft gedaan om te ontstaan. Wij stelen van de toekomstige generaties. Daar moet een einde aan komen. Met optimisme en vindingrijkheid.

Peter Oostendorp Beekbergen

Morele superioriteit (1)
Met toenemende instemming heb ik de bijdrage van VVD-fractievoorzitter Stef Blok (Podium, 26 november) gelezen. Ook ik kan mij vinden in de gedachte dat de overheid burgers de mogelijkheid moet bieden om zelf hun leven in te richten en dat een overheid die teveel taken naar zich toetrekt het initiatief uit de samenleving smoort. Toch bekruipt mij een heel naar gevoel bij zijn gloedvolle betoog voor meer particulier initiatief in de cultuursector. De partij van Blok meet met twee maten. Terwijl zij fors schrapt in cultuursubsidies, keert ze zich tot nu toe mordicus tegen het stapsgewijs afschaffen van subsidies voor met name de beter gesitueerden. Een subsidie (lees: hypotheekrenteaftrek) die ook nog eens het best uitpakt voor de hoogste inkomens. Zolang meneer Blok en de zijnen daar het mes niet in durven zetten is het een gotspe dat hij links beschuldigt van morele superioriteit.

Gerrit Dieleman Goes

Morele superioriteit (2)
Links toont zich moreel superieur door te stellen dat maatregelen van het kabinet op cultuurbeleid en ontwikkelingssamenwerking tot de teloorgang van de beschaving leidt. Aldus Stef Blok, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Daarna volgt een lofzang op de vrije markt: leve de vrijheid en de eigen verantwoordelijkheid. Wordt het niet eens tijd voor rechts om in te zien dat de teloorgang van de beschaving zichtbaar wordt in haar eigen vrije martkt ideologie? Rechts zou ruiterlijk moeten erkennen dat de door haar voorgestane ideologie heeft geleid tot de huidige financiële, economische en politieke crisis. Pas als rechts de hypothecaire en bancaire wereld aanpakt, kan ze zichzelf moreel superieur wanen.

Sicco de Jong Zuidlaren

Koning of weigerambtenaar?
In de column van Rob Schouten (Trouw, 25 november) wordt de vorige Belgische koning, Boudewijn, als 'non-descripte figuur' weggezet 'die in een aanval van koortsige vroomheid de dienst opzegde wegens een abortuswet, die hij niet met zijn katholieke geweten kon verenigen'. Welja, kan het nog gekker ? Of iemand is non-descript òf hij schrijft geschiedenis met zo'n principiële houding. Het is deze columnist onwaardig deze vrij unieke, moedige daad af te doen als een uiting van koortsige vroomheid; alsof het een weigerambtenaar betreft, die de wet niet wil uitvoeren.

H.E.M. van Berckel Hilvarenbeek

Uniek glas
In Trouw (23 november) aandacht voor de werktekeningen van Dirck Crabeth voor de wereldberoemde gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk in Gouda. Er wordt niet vermeld waarom deze glorieuze ramen het enige werkstuk van Dirck (en zijn broer Wouter) was. Zie 'Van Boergondie tot Barok', J. de Rek, pag. 429: 'Toen de ramen klaar waren heeft het stadsbestuur hen de ogen laten uitsteken opdat zij voor geen andere stad ooit meer zulk een heerlijk glas konden maken.'

Frederika Charles Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden