Brieven

foto anp

GroenLinks (1)
Het is terecht dat het bestuur van GroenLinks is opgestapt (Trouw, 8 oktober). Eerst het amateuristische geklungel rond Dibi/Van Gent, waarna Jolande Sap er het beste van probeerde te maken bij de verkiezingen. Vervolgens op de dag na de verkiezingen het vertrouwen uitspreken in de politiek leider, die door 85 procent van de leden is gekozen. En drie weken later het vertrouwen opzeggen, omdat er zogenaamd een impasse was. Dat doe je gewoon niet! Als je kracht wilt tonen, ga je als een blok achter je politiek leider staan en blijf je staan. Bovendien minacht je daarmee de commissie-Van Es, die nu juist is aangesteld om de oorzaken van de verkiezingsnederlaag te analyseren. Nee, als bestuur meen je het beter te weten dan de commissie. Nu alleen nog Jolande Sap, een prima econome, terug en de sanering is voorlopig voltooid, totdat de commissie met haar oordeel komt.

Gerrit van der Linde Harderwijk

GroenLinks (2)
Volgens Ephimenco waren 'anders dan bij die top [...] cynisme en opportunisme Jolande Sap vreemd'. Dat waag ik te betwijfelen. Op het congres van 5 februari 2011 wond de fractievoorzitter van GroenLinks er bij de rechtvaardiging van het fractiebesluit inzake de Kunduz-missie geen doekjes om: had tegenstemmen het kabinet doen vallen, dan was zonder blikken of blozen aldus gehandeld. Omdat die gelegenheid zich niet voordeed moest er wel conform het partijprogramma en een motie voor worden gestemd. Geen sprake van internationale solidariteit, maar van politieke berekening. 'Wie hier binnentreedt laat alle hoop varen.' Dit credo van het Haagse is vooralsnog het enig duurzame.

André de Bruijn Hoevelaken

GroenLinks (3)
Vanwaar de haast? Heeft Jolande Sap wel een redelijke kans gekregen om het een en ander 'op te bouwen' als partijleider? Wat ik in het tv-programma 'Oog in oog' zag, was iemand die ergens voor stond en dat ook goed kon verwoorden. En nu, een korte tijd later, lijkt zij te worden opgeofferd. Waartoe, waarvoor? Wat mij betreft is dit een 'kort-door-de-bocht-actie' die niet getuigt van realisme en vooruit kijken.

Aart Prijs Raalte

Prijzenswaardig
Volkomen terecht, dat Hans Goslinga voor zijn goed onderbouwde politieke commentaren in Trouw de Heldring-prijs gewonnen heeft. Zijn verkorte toespraak bij het ontvangen van deze Heldring-prijs (Podium, 8 oktober) mag wat mij betreft onverkort in de handboeken van de journalistiek en van de politiek worden opgenomen, met nog een kleine aanvulling. Heb respect voor jezelf, respect voor anderen en neem de verantwoordelijkheid voor al je daden.

Herman de Muinck Slochteren

De nieuwe wapenwedloop
Aan de discussie in Trouw over drones, onbemande vliegtuigjes, die Israël en de VS inzetten om tegenstanders, zonder proces, te executeren, ontbreekt nog het ernstigste: de nieuwe wapenwedloop. Zolang het Westen het monopolie heeft, is er weinig aan de hand - voor ons. Dat zal niet lang duren. Getuige kolonel Bertil van Geel, F16-piloot in Afghanistan, zijn alle grote spelers in de wereld druk bezig hun achterstand in te halen. Dat gaat hard: de technologie is veel eenvoudiger dan die van atoomwapens, en veel minder kostbaar. Het weer gaan beheersen van deze ontwikkeling wordt ernstig bemoeilijkt door de precedentwerking van de Amerikaanse en Israëlische eigenrechtige opstelling.

Gerard Burger Rotterdam

Betalen voor natuur
Columnist Koos Dijksterhuis stelt voor om te betalen voor natuur (Duurzaamheid & Natuur, 3 oktober). Betalen dus voor een blokje om in het bos om de hoek, of voor een wandelingetje over de heide. Woedend word ik bij het idee dat ik straks zou moeten gaan betalen voor een zonsondergang in de zee. Een wandeling over het strand zou immers geld gaan kosten, stelt Dijksterhuis. Van wie is dit land eigenlijk? Hij zou het boek 'Niet alles is te koop' van Michael Sandels eens moeten lezen, opdat hij begrijpt dat puur markteconomisch denken niet alleen de markt, maar ook de democratie en de maatschappij aantast. En het spontane, gezonde plezier in gezellig even een wandelingetje maken.

Pieter Menn Enschede

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden