Brieven

Nederlandse slachtoffers
Het opiniestuk van Tienke Klein over de Nederlandse slachtoffers van geweld na de oorlog in Indonesië heb ik met grote belangstelling gelezen. Ook ik zat in 1945 als 14-jarig meisje met mijn moeder, zussen en broertje in Ambarawa en Magelang en het was verschrikkelijk. Tienke Klein beschreef hoe ze als 6-jarig meisje door Indonesische extremisten werd belaagd met brandbommen. Dit vergeet je nooit meer. Oorlog is wreed en het is erg wat er in Rawagedeh gebeurd is, maar ik ben blij dat Tienke Klein nu ook onze belevenissen verwoord heeft.

Ank van Voorden Voorburg

Emotieloze Gijsbrecht?
Heb ik echt naar dezelfde voorstelling zitten kijken? Dat vroeg ik mij af nadat ik Vondels 'Gijsbrecht van Amstel' had gezien. Recensent Hanny Alkema noemde het een 'emotieloze versie'. Ik zag er juist een van vlees en bloed, met emotie. Maar smaken verschillen, dat mag. Wat me tegenstaat is Alkema's pleidooi voor een opfrisbeurt en een hertaling van Vondels tekst. Ik vond de nieuwe reien, hoe knap ook geschreven, het zwakste onderdeel van het stuk. Het is als luisteren naar een Mozartsymfonie waarin de dirigent een van de delen heeft vervangen door een eigen compositie in modern idioom. Bij een volledige hertaling zou dat bezwaar wellicht vervallen, maar wat overblijft, is geen Vondel, maar een tekst (vrij) naar Vondel. Het mooie van deze Gijsbrecht is toch de taal.

Sophie Smit Ede

'Fashion promotie'
Ik was bevoorrecht om aanwezig te mogen zijn bij de 'fashion promotie' van Antoinette Vlieger, waarover Elma Drayer zo kritsch was in haar column. Vlieger is een moedige jonge vrouw, die met gevaar voor eigen leven onderzoek deed in Saoedi-Arabië naar de slechte behandeling van Aziatische dienstmeisjes in dat land. Het klopt, Vlieger droeg bij de verdediging van haar proefschrift een abaja, de traditionele bedekkende kleding van Saoedi-Arabië. Daaronder droeg ze gymschoenen, niet voor het mooie! In Trouw vertelde ze (22 december) dat ze daarmee kon wegrennen als de geheime dienst er aan kwam. Anders dan Elma Drayer schrijft, droegen de paranimfen van Vlieger geen gezichtsbedekkende nikaab, maar een zwarte abaja met sluier, die het gezicht vrijlaat.

Ina Hebly Zwolle

Van den Heuvel zit ernaast
In de oudejaarskrant schreef publicist Frank van den Heuvel een warm pleidooi voor 'het nabije en lokale'. Hij had in dit verband kritiek op 'organisaties die de afgelopen jaren dachten 'think local, act global'. Die zitten er volgens hem naast. Maar Van den Heuvel zit er zelf naast. De leus die denkers en activisten al tientallen jaren hanteren is juist andersom: 'think global, act local'. In de eigen omgeving moet gehandeld worden, heel concreet. Dat hoeft een globaal, wereldwijd bewustzijn niet uit te sluiten. Je kunt op plaatselijke niveau verbonden zijn met andere plekken op deze wereld. Economisch, via persoonlijke relaties, via kerken, ecologisch. We zijn, of we dat nu leuk vinden of niet, van elkaar afhankelijk. Opvoeding en onderwijs hebben de opdracht om plaatselijk handelen en wereldwijd denken met elkaar te verbinden.

Kees Both Hoevelaken

Onafhankelijk waterschap
Nederland speelbal van het water. De waterschappen stonden pal voor onze veiligheid. Geen beter bewijs dat deze organen onafhankelijk moeten blijven en geen speelbal moeten worden van de politiek.

Adriaan Rodenburg Haringhuizen

Brutale 'directeur'
Directeur Peter Overgaauw van de Purmerendse Scholengroep (PSG) schreef op Podium (29 december) een kritisch stuk over de kwaliteit van het voortgezet onderwijs.

Hij meldde er niet bij dat hij twee dagen eerder zijn carrière bij de PSG gedwongen moest beëindigen. Het Noordhollands Dagblad meldde dat hij een ravage heeft aangericht, en dat onder zijn leiding een sfeer van angst en intimidatie heerste.

Er zijn Kamervragen gesteld en de onderwijsinspectie heeft twee onderzoeken uitgevoerd. Leraren tekenden een protestschrift tegen zijn autoritaire stijl van leidinggeven. Wel heel brutaal dat hij zich nog steeds als directeur van de PSG afficheert. Voor de kwaliteit van het onderwijs is het goed dat Overgaauw in zijn eigen voet schiet, want een eventuele nieuwe werkgever is hiermee door hemzelf gewaarschuwd.

Henk Cuperus Groningen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden