Brieven

Bommen in Boston (1)
Maandagavond onze tijd ontplofte Twitter na de hogedrukpannen vol spijkers in Boston. Ik dacht heel eventjes aan de talloze bloedige ontploffingen in Syrië, aanslagen op mensen die bijvoorbeeld in de rij voor brood staan te wachten. Meer dan 6000 doden in maart alleen al. Dinsdag las ik één twitterberichtje van Al Jazeera over een gruwelijke aanslag in vredestijd in de aanloop naar verkiezingen: minstens 16 doden, meer dan 50 gewonden onder wie een paar dozijn in kritieke toestand. Het mikpunt, een campagnevoerende politicus van de seculiere Awami National Party (ANP), ontsnapte aan de dood. Het was de vierde dodelijke aanslag in drie (!) dagen tijd in de aanloop naar de verkiezingen in mei. Waar? In Pakistan. Er zijn stille rampen en stille ontzettend bloedige aanslagen die de krant niet halen en aanslagen op het westen, waar Twitter van op hol slaat en de kranten van bol staan.

Jeske Kortenhorst Maasbommel

Bommen in Boston (2)
Er zijn bij een bomaanslag in Boston drie doden en tachtig gewonden gevallen. En omdat het westerse mensen zijn, wordt dit dagenlang gepresenteerd als een grote ramp. Er vinden wereldwijd echter vaak genoeg aanslagen plaats van een meestal ernstiger kaliber. En daar hoor je zelden of nooit iets over, of iets in een klein bericht, want: in de tweede en derde wereld. Ons kent ons.

A. Rinkov Amsterdam

Lady Thatcher
Na woensdag de indrukwekkende uitvaartdienst van Margaret Thatcher te hebben gezien, is het een teleurstelling dat Trouw in het artikel daarover slechts oog heeft voor randverschijnselen op straat. Op geen enkele manier wordt inhoudelijk verslag gedaan van wat zich volgens de beste Engelse traditie in St. Paul's Cathedral afspeelde. Gelukkig maakt een prachtige foto dit ten dele goed. Als Trouwlezer en NOS-kijker kom je veel te kort. Trouw blijft letterlijk een buitenstaander bij deze uitvaart, terwijl de ondertiteling van de NOS op religieus gebied veel hiaten vertoonde en zelfs bepaalde Bijbelse passages misvormde. Lady Thatcher had beter verdiend.

Okko van Dijk Putten

Koningssalaris
Stel dat Willem-Alexander 30 jaar als koning volmaakt. Hoeveel heeft de individuele Nederlander dan aan zijn wedde, die van zijn vrouw Maxima en hun drie kinderen bijgedragen? Ternauwernood twee euro. Reken maar na: één miljoen euro per jaar gedeeld door 16 à 17 miljoen Nederlanders komt uit op 6 eurocent per hoofd van de bevolking. Vermenigvuldig dat met 30 en je komt uit op het genoemde futiele bedrag. Waar hebben we het eigenlijk over? Dames en heren politici, uw muggenzifterij dat het gezin een exorbitant bedrag zou gaan verdienen is gênant.

L.D.Couprie Den Haag

Schooladvies
In de discussie over de citotoets gaat het steeds over het verschil tussen het schooladvies en de citotoets. Er is echter nog een verschil. Onze kleindochter heeft een citotoets gemaakt met een score van 541. In Bussum moet zij echter een score hebben van 542 om naar havo/vwo te gaan; met 541 moet zij naar mavo/vmbo. In de meeste andere plaatsen in het land kunnen de kinderen met een score van 541 met vlag en wimpel naar havo/vwo. Dus de beoordeling van de citotoets hangt niet alleen af van het advies van de basisschool en de citotoets, maar ook van de locatie waar de vervolgopleiding staat.

Kees Koedood Vianen

Chagrijn over akkoord
Tjonge, wat een chagrijn bij het Kamerdebat over het sociaal akkoord. Oeverloos gezwam over het wel of niet zichtbaar houden van de miljardenbezuinigingen. Terwijl het toch een feestje zou moeten zijn: zo komt er een einde aan de beschamende nulurencontracten en de vogelvrijheid van flexwerkers. Het sociaal akkoord lost de crisis niet op maar zorgt wel voor sociaal-economische stabiliteit. Maar nee, er werd steen en been geklaagd over de positieve houding van premier Rutte en de crisis die nog lang niet voorbij is. Met name CDA-fractievoorzitter Buma en D66-voorman Pechtold spanden de kroon in dit populistische staaltje negativisme. Samen de schouders eronder om te proberen ons land weer uit het dal te krijgen, dat zou het doel moeten zijn. Constructief en zonder gejerimieer.

Tieme Meints Assen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden