brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Dag Jeroen Thijssen

Hartelijk dank voor al die jaren plezier bij het lezen van uw culinaire avonturen. Ik heb ervan genoten.

Ik wens u alle goeds toe in de toekomst. Groeten van uw trouwe lezeres.

M.C.M.Hunkar Zevenaar

Koken op de motorkap

Wat een ontzettend treurig bericht dat Jeroen Thijssen niet langer als culinair verslaggever aan jullie prachtige krant blijft verbonden (Trouw, 28 juni). Zijn vermakelijke en smakelijke artikeltjes waren een van de redenen waarom ik al lange tijd Trouw lees, en uitgerekend vorige maand een zaterdagabonnement heb aangeschaft. Met ontzettend veel plezier denk ik terug aan alles wat hij mij/ons heeft voorgeschoteld, met als absoluut hilarisch hoogtepunt het artikel 'Koken onder de motorkap' waarin hij op zijn motorblok vlees probeerde te bereiden tijdens een lange autorit.

Ik zal zijn wekelijkse bijdrage missen. Hulde Jeroen! Dank vooral je smakelijke juweeltjes.

Jerûn Dreves Feerwerd

Pas voor 65-min

Bij herhaling lezen we dat de 65 plus generatie het meeste geld en vermogen bezit (Trouw, 25 juni).Wordt het dan niet eens tijd om al de bestaande kortingen specifiek voor ouderen zo snel mogelijk op te heffen? Dus ook de 65+-pas te vervangen door een 65-min-pas?

Ronald Laeijendecker Dordrecht

Geld van grootouders

Meestal ben ik het eens met de adviezen van Beatrijs of moet ik er hartelijk om lachen. Maar het advies dat zij aan de grootouders geeft die één van hun kleinkinderen financieel willen ondersteunen (Trouw, 28 juni) omdat zijn ouders het niet breed hebben, vraagt om familieruzie. De kleinkinderen zullen het misschien nog begrijpen, maar hun ouders niet. Die zien dat hun eigen ouders één van de twee gezinnen bevoordelen. Schuldgevoel en jaloezie zullen een rol gaan spelen. Maar ze zullen ook gevoelig zijn voor het argument dat de kleinzoon, opgroeiend in een gezin met een minimuminkomen, toekomstkansen moet hebben die niet geblokkeerd worden door geldgebrek.

Waarom niet de beoogde gift in tweeën splitsen en dat budgetteren voor investeringen in de toekomst van de kleinkinderen? Waarbij de twee kinderen uit het meer welgestelde gezin samen op hetzelfde recht hebben als de neef alleen. Opa en oma geven in natura, bijvoorbeeld college- of schoolgeld, boeken, reiskosten voor stages, naar behoefte en keuze van de kleinkinderen zelf. Wie weet welke mooie gestes dit dan weer oproept bij de nichten en neven en hun ouders.

Lenny van den Brink Almere

Religie en geloof

'Voor terreurbestrijding heb je ook theologen nodig' (Matthias Smalbrugge, Trouw, 27 juni, Cees van der Laan, 28 juni). De theoloog Karl Barth heeft in de kater na de gewelddadige Eerste Wereldoorlog in zijn Römerbrief een duidelijk onderscheid gemaakt tussen religie en geloof, iets dat door de huidige generatie theologen, columnisten en hoofdredacteuren wel vergeten lijkt.

Geloof is alles wat ons van God toekomt: Jezus Christus, genade, verzoening, geloof zelf, enzovoort. Religie daarentegen is alles wat de mens ervan maakt: synodes, pausen, theocratieën, noem maar op: een dubbelzinnig geheel, dat naar God kan verwijzen maar al te vaak tussen God en mens in gaat staan, naar geweld grijpt en geen enkele verlossende kracht heeft. De vraag is dus bijvoorbeeld wat in de christendommelijkheid aan echt geloof leeft, en waar het mensen juist van God afhoudt.

Diezelfde vraag geldt de islam: wat leeft er aan echt geloof en wat aan religie? In elk geval wat Isis betreft: dat lijkt mij puur religie van de slechtste soort, blasfemie, Godslastering. Haal religie en geloof nooit meer door elkaar!

Kees van de Vate Culemborg

Het echte gevaar

Jules Mulder vraagt aandacht voor de feiten over pedoseksualiteit (Trouw, 28 juni) en pleit ervoor dat de media daar ook meer aandacht aan besteden.

Wat ik óók stelselmatig mis is dat over het hoofd wordt gezien waar de echte gevaren schuilen. Dat is namelijk in de familie- en vriendenkring. Het wordt weleens zijdelings opgemerkt maar er is geen echte aandacht voor. Niemand heeft oog voor die vader, stiefvader, oom, opa, aardige buurman, vriend die hard loopt te ageren tegen pedofielen maar ondertussen zelf een kind misbruikt. Ik spreek uit ervaring en ik wind me erover op. Over de bijdrage die de media blijven leveren aan de hetze tégen pedoseksuelen maar niet aan de dagelijkse werkelijkheid.

Vele malen belangrijker is het om ouders te doordringen van de zinloosheid van betogingen tegen een man als Sytze van der V.

Open de ogen van mensen en laat ze hun werkelijke verantwoordelijkheid nemen: hun kinderen beschermen tegen werkelijk gevaar.

Kan hier niet eens een artikel aan gewijd worden? Ik werk daar graag aan mee!

Maartje Verbeek Nijmegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden