brieven

Schokkend betoog Gude
Denker des Vaderlands René Gude verdedigt zijn roken door te wijzen op het feit dat hij zijn beperkingen best mag laten zien en dat mensen autonoom mogen zijn en hun eigenaardigheden mogen laten zien. (de Verdieping, 5 september). Net als zoveel andere rokers vergeet hij dat hij door zijn roken de mensen met gevoelige longen juist hun vrijheid ontneemt. Ik kan niet meer op terrassen zitten, bij ingangen van veel gebouwen word ik benauwd en op stations moet ik steeds opletten om afstand te houden tot rokers. Het gaat niet om de rook in iemands gezicht blazen. De rook zit in hun kleding, haren en poriën. Schokkend dat een Denker des Vaderlands, zich beroepend op de waarde 'autonomie', zo makkelijk anderen vergeet.

Noks Nauta Delft

Leid stervensbegeleiders op
Er is een merkwaardige discrepantie tussen de wijze waarop het begin en het einde van een mensenleven tegemoet wordt getreden. Bij de ingangspoort staat een leger van deskundigen klaar: gynaecologen, kraamverzorgsters, kinderartsen. Bij de uitgang ontbreken deze, op een enkele geestelijke na wellicht. Waar zijn de sterfspecialisten? Bestaan die wel? In de discussie over euthanasie keert één thema steeds terug: alleen een arts mag hulp bij zelfdoding bieden. De voorstanders van zelfbeschikking pleiten voor wijziging van de wet. Is het niet beter om als het ware van de andere kant te beginnen? Met het opleiden van stervensbegeleiders, als een specialisatie binnen de artsenopleiding. Dan hoeven er geen pillen op slinkse wijze uit het buitenland gehaald te worden.

Koos van der Zalm Bennekom

Vooroordelen over Ermelo
In het verslag over de rechtszaak tegen de man die zijn 99-jarige moeder hielp bij zelfdoding (4 september) werd deskundige Roelie Dijkman, oud-voorzitter van de vereniging van verpleeghuisartsen, aangehaald. Zij heeft kennelijk verstand van het religieuze karakter van Ermelo, want ze suggereert dat er een relatie is tussen het weigeren van euthanasie door de huisarts en het religieuze karakter van de woonplaats van die arts. Maar dat Putten religieus is, zegt weinig over het denken over euthanasie van de artsen aldaar. Roelie Dijkman praat op dit punt over iets waar ze niets van weet. Als er dan toch iets over vooroordelen over Ermelo gezegd mag worden: dat is geen Veluwse plaats maar een plaats op de Veluwe.

Jan Bolt Ermelo

VS handelen onlogisch
De stelligheid waarmee de VS een militaire afstraffing overwegen van Syrië is begrijpelijk na de gifgasaanval. Maar het land stroomt tegelijkertijd vol met Al-Kaidagetrouwen die tegen Assad vechten en en passant onschuldigen vermoorden. De westerse grootmachten steken geen hand uit om dit tegen te houden. In Jemen daarentegen zet de VS boven een soeverein land zonder schroom drones in om Al-Kaidastrijders uit de weg te ruimen. Wie wil men nu een halt toeroepen? Al-Kaida dat ze eerst met drones uit de weg wilden ruimen, of het regime van Assad dat niet naar zijn eigen burgers luistert? Het is volstrekt onlogisch. Wat een wespennest. Laat de Amerikanen liever de weg van de dialoog zoeken hoe moeilijk en ingewikkeld dat ook is. Dan tonen ze zich werkelijk een grootmacht.

Petra Nieland Hoogmade

Vreemde advertentie
Een paar keer per week een volledige pagina met de advertentie 'Wie twijfelt, leest Trouw'. "Twijfel is onlosmakelijk verbonden met denken en daarom zien we het als een kracht", aldus de makers. Vreemd, die nadruk op denken (ratio). Pas wanneer er sprake is van gevoel, komt de betere twijfel om de hoek. Dat er bij Trouw wordt getwijfeld betekent dat bij het maken van de journalistieke afwegingen hoofd én hart betrokken zijn. Dat is voor mij juist de kracht van mijn lijfblad.

Karin Kasdorp Amstelveen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden